Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. november 2009 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Bård Hoksrud (FrP) [11:36:18]: Jeg har gleden av å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Vegdirektoratet har gitt dispensasjon til at transport av levende krabber til slakteri er unntatt fra kjøre- og hviletidsbestemmelsene, men konkurransehester som skal transporteres til og fra travbaner for konkurranse, får ikke dispensasjon. Dette er i alvorlig konflikt med dyrevernloven, som sier at dyr skal transporteres fra A til B uten unødvendig hinder. Konkurransehester er de eneste som ikke har unntak i dag.

Vil statsråden også gi disse dispensasjon?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:37:04]: Regelsettet som representanten Hoksrud viser til, varetek svært viktige omsyn. Køyre- og kviletidsregelverket har m.a. til formål å betra trafikktryggleiken. Dyrevelferdslova skal sikra gode kår for dyra – t.d. gjennom kravet om at levande dyr skal transporterast snarast mogleg fram til målet. Det er likevel slik at òg dyretransportar har plikt til å overhalda fartsgrensene, køyre- og kviletidsreglane og andre vegtrafikkreglar. Slik sett kan ein dermed ikkje snakka om konflikt i juridisk forstand mellom dyrevernlovgjevinga og krava etter køyre- og kviletidsreglane. Dyrevernlovgjevinga sitt krav om at transportar av levande dyr skal koma fram raskast mogleg, må lesast med dei innskrenkingane som følgjer av vegtrafikklovgjevinga.

Eg ser likevel at målet om å få dyretransportar raskast mogleg fram etter omstenda kan vera utfordrande å sameina med køyre- og kviletidsreglane sine krav til gjennomføring av pausar til rett tid. Eg er difor glad for at Europakommisjonen, på bakgrunn av at Samferdselsdepartementet tok dette opp med kommisjonen, har varsla ein gjennomgang av tilhøvet mellom dei underliggjande EU/EØS-reglane for dyretransport og EU/EØS-reglane om køyre- og kviletid. Formålet med denne revisjonen er å avstemma desse regelverka betre mot kvarandre.

Når det gjeld transport av hestar spesielt, så er slike transportar alt unnatekne køyre- og kviletidsreglane i relativt stor grad.

Ikkje-kommersielle hestetransportar med største tillaten masse inntil 7,5 tonn og verksemder sin transport av eigne hestar innanfor ein radius av 100 km er fritekne for køyre- og kviletidsreglane. Noreg har med dette nytta seg av det handlingsrommet EU/EØS-regelverket gjev til å gje unntak frå køyre- og kviletidsreglane for transport av levande hestar.

Lat meg avslutningsvis visa til svar som er daterte 6. mai og 1. juli 2009 frå dåverande samferdselsminister Navarsete. Det er svar som er gjevne på skriftlege spørsmål frå representanten Hoksrud om denne tematikken, og som er meir utdjupande enn dette svaret kan vera, innanfor dei minutta som er til disposisjon.

Bård Hoksrud (FrP) [11:39:51]: Jeg er helt enig med statsråden i at trafikksikkerhet er viktig. Men jeg synes det er et stort paradoks at det kun er de som er profesjonelle, og som transporterer hester fra stallen til travbanen og tilbake igjen, som ikke har unntak fra kjøre- og hviletidsbestemmelsene, mens man altså synes det er greit at så lenge man ikke gjør det profesjonelt, kan man kjøre så mye man hæler fra det ene stedet til det andre uten å måtte ta hensyn til de samme bestemmelsene som de som er profesjonelle. Dette betyr kanskje at man synes det er greit at man tar med seg hester som vennetjeneste, og på den måten ikke får gjort det på en profesjonell og ordentlig måte. Jeg synes det er noe av utfordringen når man har laget et regelverk som gjør at transport av akkurat disse dyrene, som da transporteres av profesjonelle transportører, ikke er unntatt fra kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

Hvis man skal slakte et dyr, er man altså unntatt fra kjøre- og hviletidsbestemmelsene. Det betyr, tydeligvis, at den siste reise er viktig, den skal være unntatt fra kjøre- og hviletidsbestemmelsene, men transport av levende dyr som fortsatt skal leve – og forhåpentligvis ha det godt – er ikke unntatt fra kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:41:06]: Det er rett som representanten Hoksrud seier: Transport av levande dyr – for så vidt òg hestar – frå gard til slakting er regulert av ein annan unntaksheimel i EØS-forordninga. Han gjeld berre slaktedyr og kan ikkje nyttast for transport av hestar i annan samanheng.

Lat meg tillata meg å seia at eg synest representanten Hoksrud i alle fall skal vera nøgd med at Samferdselsdepartementet har teke opp denne saka med kommisjonen. Det er ein gjennomgang, og Noreg har utnytta det handlingsrommet som kan liggja for unntak.

Så er det nok slik, til det Hoksrud her viser til, at i tillegg til dyrevelferd og dyretryggleik er det noko som heiter konkurranse, som nok gjer seg meir gjeldande i profesjonell hestesport.

Bård Hoksrud (FrP) [11:42:16]: Jeg er glad for at statsråden har tatt opp problematikken, og at man fortsatt jobber med problematikken. Men jeg hadde håpet at man i dag kunne sagt at dette skal man sørge for å finne en løsning på, for det er litt spesielt at noen få transportører, som faktisk prøver å leve av dette og drive næringsvirksomhet, er de eneste som ikke har unntak, i motsetning til alle andre som bare velger å gjøre dette som vennetjeneste eller hvis man får betalt av andre. Da er det tydeligvis greit. Men man kan altså ikke som profesjonelle få det, fordi man ikke kan ha konsesjon.

Jeg har lyst til å utfordre statsråden allikevel og be om at hun svarer på om hun nok en gang vil se på muligheten til å gjøre endringer, slik at også dyr som fortsatt skal leve, har krav på et like godt og verdig liv som de dyr som man skal kjøre rett til slakteriet, som tydeligvis skal på den siste reisen. Disse dyrene skal fortsatt leve, og de skal fortsatt drive konkurranse. Da bør man også kunne ha god dyrevelferd.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:43:24]: Lat meg fyrst visa til ein EØS-avtale som etter kvart har vorte rimeleg omfattande, som slår inn på ulike område, og som òg gjer seg gjeldande på dette området i høve til den konkurransen som ein her kan påvisa.

Eg vil i tillegg visa til at det er ein gjennomgang. Det er eit handlingsrom som er utnytta, og det er svart fyllestgjerande på dette spørsmålet så seint som i juli. Når denne gjennomgangen er føreteken i EU, skal eg sjølvsagt vera årvaken når det gjeld på kva måte vi kan følgja opp denne saka. Eg er til kvar tid oppteken av at vi skal ha ryddig regelverk, men vi skal òg ha sunn fornuft der vi kan tøya det lenger enn i dag.

: