Stortinget - Møte onsdag den 18. november 2009 kl. 10
President: Dag Terje Andersen
Spørsmål 3
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jan Arild Ellingsen til forsvarsministeren, er overført til justisministeren som rette vedkommende.
Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:21:08]: Jeg er jo glad for at justisministeren er rette vedkommende, og for at han ikke er bortreist, for det gjør sannsynligheten for å få et svar mye større! Spørsmålet mitt er som følger:
«Forsvaret som operatør av redningstjenesten trenger optimalt utstyr. Ofte påpekes det at de varmesøkende kameraene Forsvaret har på sine redningshelikopter, er for dårlige. Kvaliteten på disse kameraene kan være direkte livreddende.
Ser statsråden for seg at Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet snart finner en løsning på et problem som har vedvart alt for lenge?»
Statsråd Knut Storberget [11:21:37]: Jeg er glad for å være her – også fordi dette er et viktig spørsmål.
Som ansvarlig for redningshelikoptertjenesten er jeg opptatt av at tjenesten har de forutsetninger som er nødvendig for at man skal komme mennesker som er i nød, til unnsetning så raskt som mulig. Tid er jo den mest avgjørende faktoren ved søk og redning, og som følge av dette har det de siste årene blitt investert flere hundre millioner kroner på å opprette tilstedevakt med lege både på Banak, i Bodø og på Ørlandet. I tillegg er Rygge omgjort til fast base for tilstedevakt med lege. Dette er helt i tråd med Stortingets vedtak i Innst. S. nr. 156 for 2001–2002, hvor Stortinget bad Regjeringen opprette døgnkontinuerlig tilstedevakt med lege på redningshelikopterbasene på fastlandet. I tillegg er det som kjent opprettet en ny base i Florø med tilstedevakt og lege, og den åpnet nå, 1. september 2009. Jeg vet at spørreren, representanten Ellingsen, og jeg har vært like opptatt av disse forholdene over lang tid, og nå er jeg glad for at dette er på plass.
Utover disse store tiltakene har driftsbudsjettene for redningshelikoptrene blitt hevet betraktelig for å kunne gjennomføre tungt vedlikehold på helikoptrene, slik at disse framstår som svært godt vedlikeholdt og driftssikre. Disse tiltakene er etter min vurdering de aller viktigste som måtte gjøres for å ha en effektiv redningshelikoptertjeneste som skal framstå med best mulig beredskap over hele landet.
Når det gjelder de varmesøkende kameraene til helikoptrene, er Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet i kontinuerlig dialog. Det har vi vært også når det gjelder de øvrige tiltak, det er vi helt avhengige av. Vi samarbeider godt om dette og er innforstått med at kameraene ikke lenger er optimale, og at det finnes nyere og bedre teknologi på dette området – og også ute i markedet. Imidlertid skal det påpekes at kameraene fortsatt fungerer, og at Forsvaret gjør en god jobb med å opprettholde kvaliteten på disse – så godt det lar seg gjøre.
Jeg kan forsikre om at i samarbeid med Forsvarsdepartementet jobbes det nå med konkrete tiltak for så snart som mulig å finne en løsning på behovet for nye varmesøkende kameraer.
Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:24:02]: Jeg takker statsråden for svaret. Vi husker nok godt 16. mai 2002 begge to, da vi hadde en heftig debatt her om redningshelikoptertjenesten.
Det er jo korrekt som stasråden sier, at forutsetningene som Stortinget den gang la, og som det var stor grad av enighet om, var raskere reaksjon, det var lege om bord, og det var en del kvalitative endringer. Fordi det er viktige forutsetninger, som statsråden selv påpekte, er jeg glad for at han nå viste til at man er i dialog for å se på også kameraene. For det er jo et paradoks, etter mitt skjønn, at om du har en lege om bord, om du rykker ut tidligere, men ikke får gitt hjelpen på grunn av at f.eks. de varmesøkende kameraene er for dårlige, da hjelper ikke de andre forutsetningene som statsråden påpekte, fordi verktøyet som skal finne den skadede som er borte, ikke gjør jobben sin. Da får du ikke brukt legen, og du får ikke brukt det fantastiske verktøyet som redningstjenesten i Norge er.
Så det hadde vært fristende å utfordre statsråden på om han har en tidshorisont på dette, og om den er parallell med innfasing av nye redningshelikoptre. I så fall har statsråden altfor god tid, etter mitt skjønn.
Statsråd Knut Storberget [11:25:06]: Dette henger jo i stor grad sammen med budsjett. Skal man ha nye kameraer, koster det penger, så vi må få til en løsning på det.
Når det gjelder tidshorisont, får man jo se på de framtidige budsjetter som kommer. Men samtidig er det slik at når det gjelder de store løft for redningshelikoptrene, må jeg si at Stoltenberg-regjeringen faktisk har vist at det går an å handle rimelig raskt for å foreta disse store løftene.
I 2001–2005 skjedde det veldig lite i forhold til basestrukturen, og vi vet at de siste fire årene har man fått på plass døgnkontinuerlig vakt med legeberedskap, som koster langt mer enn kameraene, men som man faktisk har prioritert for å få på plass en redningstjeneste som bidrar til at man får rask reaksjon der det virkelig gjelder. Men jeg er helt enig med spørreren: Vi er også avhengig av god teknologi, og det jobbes det med.
Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:26:02]: Igjen skal jeg være rundhåndet: Jeg skal selvfølgelig gi Regjeringen skryt, for det er ikke tvil om at Stoltenberg-regjeringen har tatt større grep – og raskere grep – enn det Bondevik II gjorde når det gjaldt dette. Vel å merke må det naturligvis gå en stund fra vedtak gjøres i Stortinget til man kan effektuere det, men all honnør for det som er gjort når det gjelder lege- og baseberedskapen, for det er positivt.
Men det er et annet paradoks i dette, synes jeg. Hvis statsråden kan tenke seg å kaste blikket mot et annet helikopter han har ansvar for, nemlig politihelikopteret, så har jo de kamera om bord, som jeg mener overgår til de grader det som redningstjenesten har. Og selv om politihelikoptre – iallfall til en viss grad – opererer med andre oppgaver enn redning primært, har jo det også for dem vært et livreddende verktøy i bistandsaksjoner. Jeg håper derfor at statsråden kan skue hen mot den erfaringen man har hatt med politihelikoptre, når man nå skal se på hastigheten framover mot nye varmesøkende kameraer. For det er vel et faktum at statsråden selv har en viss innflytelse på det budsjettet han nevnte i stad?
Statsråd Knut Storberget [11:27:05]: Jeg har masse innflytelse på budsjettet! Det er jeg veldig glad for, og det er derfor jeg har sagt ja til å være statsråd. Det er derfor vi også har fått på plass mye, etter min mening. Vi har stått på for å få på plass disse tilstedevaktene – særlig.
Men det er altså sånn at vi ser masse godt utstyr – også hos politiet, som spørreren påpeker her. Og det er klart at når man sitter i politihelikopter og ser på det kamerautstyret man har der, får man virkelig inspirasjon til å bidra til å ruste opp kamerautstyret på Sea King-maskinene. Det har gitt oss god inspirasjon til å fortsette det arbeidet, og jeg er overbevist om at samarbeidet mellom Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet vil bringe en god løsning på dette i nær framtid.