Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2009 kl. 10
President: Dag Terje Andersen
Spørsmål 23
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Kent Gudmundsen til fiskeri- og kystministeren, vil bli besvart av fornyings- og kirkeministeren på vegne av fiskeri- og kystministeren.
Kent Gudmundsen (H) [12:40:59]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fornyings- og kirkeministeren i fiskeri- og kystministerens fravær:
«Oppdrettsmiljøet i Sør-Troms har fått begrensninger i sin virksomhet grunnet den alvorlige ILA-epidemien, Infeksiøs lakseanemi, som fant sted for ett år siden. Departementet har nå lagt til grunn at dette området ikke har miljømessig bærekraft for å ta del i kapasitetsøkningen på 5 pst. som resten av næringen kan kjøpe, dette grunnet det nevnte tilfellet av ILA.
Hvilken sammenheng er det statsråden ser mellom miljømessig bærekraft og ILA-epidemien som var for ett år siden?»
Statsråd Rigmor Aasrud [12:41:52]: I forbindelse med forberedelsene til tildelingsrunden 2010 for lakse- og ørretoppdrett bad Fiskeri- og kystdepartementet om at Fiskeridirektoratet utarbeidet en oversikt over geografiske områder som anses som mer og mindre aktuelle for økning av oppdrettsvirksomheten. Arbeidet skulle skje i samarbeid med Mattilsynet, Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet. Direktoratet for naturforvaltning og Statens forurensningstilsyn skulle også bidra.
Departementet bad om at fagetatene skulle knytte sine vurderinger opp mot Regjeringens strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring, der sykdom hos oppdrettsfisk er ett av fem fokusområder. Målet i strategien er: «Sykdom i oppdrett har ikke bestandsregulerende effekt på villfisk, og mest mulig av oppdrettsfisken vokser opp til slakting med minimal medisinbruk».
Fiskeridirektoratet leverte i september 2009 en liste over områder hvor de, basert på de ulike fagetatenes råd, mente det ikke var miljømessig forsvarlig med kapasitetsøkning. Mattilsynet anbefalte i sitt innspill at kapasitetsøkning ikke burde skje i områder hvor det drives aktiv sykdomsbekjempelse. Et område hvor dette er særlig aktuelt, er Astafjordområdet i Sør-Troms, hvor fiskesykdommen ILA bekjempes. I dette området har Mattilsynet iverksatt bekjempelsestiltak som vil legge restriksjoner på utsett av fisk i 2010.
På bakgrunn av målet i bærekraftstrategien, der sykdom er ett av hovedfokusområdene, og bekjempelsen av ILA, har Regjeringen unntatt området i Sør-Troms fra kapasitetsøkning i 2010; det er forklaringen.
Kent Gudmundsen (H) [12:43:51]: Jeg registrerer at man har hatt en lukket prosess i forhold til de faglige vurderingene som ligger i å stenge utvalgte areal for økt aktivitet eller ny aktivitet. Ser statsråden at det åpenbart kunne vært positivt at man innførte en åpen faglig analyse av dette, siden det ikke foreligger noen forskning eller bevis for en nøyaktig direkte sammenheng mellom det Regjeringen legger til grunn, nemlig miljømessig bærekraft, og sykdomstilfeller, som her har vært tilfellet? Kan statsråden gi noe klart svar på det?
Statsråd Rigmor Aasrud [12:44:41]: Det er viktig for Regjeringen at vi setter inn tiltak for å bekjempe lakselus og sykdom på fisk. De tiltakene som er gjennomført, mener jeg er forsvarlig ut fra de faglige rådene som Regjeringen har mottatt fra sine faginstanser.
Så er det slik at en på bakgrunn av en midlertidig forskrift har stengt områdene nå. En permanent forskrift skal tre i kraft, og det vil selvsagt være mulig for alle å komme med innspill til den forskriften i det forskriftsarbeidet som nå pågår.
Kent Gudmundsen (H) [12:45:20]: Jeg konstaterer at det fortsatt ikke er lagt fram noe bevis for at det er en sammenheng mellom miljømessig bærekraft og det sykdomsforløpet som Regjeringen her påpeker at man skal bekjempe. Jeg synes det for øvrig er viktig at man er veldig klar i en tidsavgrensning knyttet til den nye forskriften, slik at næringen uansett, til tross for Regjeringens midlertidige standpunkt, har en forutsigbarhet.
Men det er jo beklagelig å konstatere, når man ikke har en direkte sammenheng, at Regjeringen legger opp til en praksis der man er skyldig inntil det motsatte er bevist, altså at man innfører restriksjoner for noen få aktører i næringen, uten at man har noen direkte sammenheng.
Statsråd Rigmor Aasrud [12:46:06]: Jeg registrerer representantens holdning til det. For Regjeringen er det viktig at vi har en bærekraftig forvaltning i fiskeriområdene våre. Det er flere områder som også er omfattet av restriksjoner. Jeg henviser også, som jeg sa, til den forskriften som nå skal tre i kraft, som skal regulere hvordan arbeidet skal foregå etter den midlertidige forskriften som nå gjelder. Og jeg mener at næringen og andre vil ha gode muligheter til å komme med innspill i dette forskriftsarbeidet.