Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 28. april 2009 kl. 10

Dato:
President: Eirin Faldet

Dokumenter: 

Sak nr. 4 [12:09:42]

Innstilling frå justiskomiteen om straff som virker – mindre kriminalitet – tryggere samfunn (kriminalomsorgsmelding)

Talere

Votering i sak nr. 4

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Under debatten er det satt fram 14 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–5 og forslag nr. 8, fra Solveig Horne på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslagene nr. 6, 7 og 9–14, fra Solveig Horne på vegne av Fremskrittspartiet

Presidenten gjør oppmerksom på at forslag nr. 8, som er et fellesforslag fra Fremskrittspartiet og Høyre, ved en feil er oppført i innstillingen under forslagene fra Fremskrittspartiet.

Det voteres først over forslagene fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen avvikle bruken av fremskutt prøveløslatelse umiddelbart. Det igangsettes ikke nye tiltak med soningsrabatter.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å etablere en praksis der et fengselsår skal tilsvare 12 måneder.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige lovendringsforslag slik at fornærmede og etterlatte blir informert i prioritert rekkefølge om det er truffet vedtak om soningsutsettelse.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige lovendringsforslag slik at fornærmede eller dennes etterlatte får uttalelse og klagerett i forbindelse med avgjørelser som gjelder domfeltes soning av straffen.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen igangsette bygging av egne fengselsinstitusjoner spesielt tilpasset innsatte med behov for psykiatrisk behandling og oppfølgning.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det opprettes en psykiatrisk ambulansetjeneste i samtlige regionale helseforetak.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen planlegge å igangsette bygging av 300 nye lukkede soningsplasser.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreslå nødvendige lovendringer for å gjøre Narkotikaprogram med domstolskontroll til en egen straffesanksjon domstolen kan idømme uten valgfrihet for domfelte.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 76 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.30.54)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 8, fra Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere og om nødvendig fremlegge forslag om soningstiltak for psykisk psyke som begår kriminalitet, der kriminalomsorgen har hovedansvaret for den ytre sikkerheten, permisjonsordninger mv. og psykiatrien hovedansvaret for behandling og omsorg.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 64 mot 32 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.31.14)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1–5, fra Fremskrittspartiet og Høyre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen styrke den eksterne forskningsinnsatsen for å måle innholdet i og effekten av kriminalomsorgens arbeid, herunder innholdet i samfunnsstraffen og med spesielt fokus på lederkompetansen i kriminalomsorgen.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen snarest tilrettelegge utdanningstilbudene i fengsel med fagmoduler som kan gi delkompetansebevis og som muliggjør videre påbygging/fullføring av fag/utdanning etter soning.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for mer langsiktige avtaler i samarbeidet mellom kriminalomsorgen og private og frivillige organisasjoner.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en strategi for å bekjempe misbruk og innsmugling av narkotika i norske fengsler og som skal hindre fortsatt organisering av narkotikakriminalitet under soning.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en fullstendig gjennomgang av helsetjenesten i fengslene med hensyn til organisering og dimensjonering.»

Kristelig Folkeparti og Venstre har varslet at de støtter forslagene.

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 52 mot 44 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 18.31.43)Komiteen hadde innstilt:

St.meld. nr. 37 (2007–2008) – Straff som virker – mindre kriminalitet – tryggere samfunn (kriminalomsorgsmelding) – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.