Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 2008 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Harald T. Nesvik (FrP) [12:29:04]: Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til den ærede justisminister:

«I henhold til en artikkel i Sunnmørsposten 7. mai d.å. står det å lese at det er svært vanskelig å få polititjenesten til å ta på seg overtidsjobbing all den tid at man rett og slett er utslitt. Det er nok flere årsaker til at dette blir et stadig større problem, men hovedårsaken kan i det vesentligste mest sannsynlig tilskrives det faktum at en rekke stillinger, både ved Ålesund politistasjon og i Sunnmøre politidistrikt, står ubesatt.

Hva vil statsråden foreta seg i denne saken slik at stillingene blir besatt?»

Hans Frode Kielland Asmyhr hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Knut Storberget [12:29:41]: Jeg takker for spørsmålet. Det er en veldig aktuell og god problemstilling som spørreren tar opp. Jeg håper jeg skal kunne gi et godt svar. Jeg mener i hvert fall at vi har gode kort på hånda.

For det første er det helt avgjørende at vi nå klarer å få utdannet flere politistudenter til å fylle de ledige stillingene vi har ute i Politi-Norge. Derfor økte vi opptaket til Politihøgskolen i 2007 til rekordhøye 432 studenter, og vi viderefører det samme høye antallet i år. Vi har ikke utelukket at det vil kunne bli ytterligere økninger i årene som kommer.

Dessuten har vi bedt Politidirektoratet om å lage en bemanningsplan for norsk politi fram til 2015. Den vil bli avgitt oss i løpet av neste måned og vil danne grunnlaget for Regjeringas arbeid med bemanning i et lengre perspektiv.

Jeg føyer også til at Regjeringa har økt politibudsjettene i løpet av disse to årene med 600 mill. kr, noe som har innebåret at Sunnmøre politidistrikt bl.a. har fått økt sitt budsjett fra 112 mill. kr i 2005 til 128 mill. kr i år.

Jeg var i går i et annet politidistrikt, Sunnhordland politidistrikt. Der har de nok penger, men ledige hjemler, og de søker etter folk. Vi trenger mer folk, og det er bakgrunnen for at vi utdanner flere.

Politidirektoratet opplyser at Sunnmøre politidistrikt i dag har ti ubesatte stillinger, men at politidistriktet gjennom aktiv rekruttering og personalpolitiske tiltak har klart å besette sju av vakansene, med tiltredelse i de nærmeste månedene. Det er jeg veldig glad for. Da er man langt på vei til å bemanne de hjemlene man trenger, eller har planer om å bemanne.

Til slutt vil jeg peke på at Sunnmøre politidistrikt har vært gjennom en slitsom periode. Det har vært stor beredskap i byen, særlig i forbindelse med den katastrofen som rammet byen da boligblokka raste sammen. Politiet gjorde en særdeles god innsats sammen med det øvrige hjelpeapparatet.

Politidistriktet er for øvrig nummer tre i landet når det gjelder saksbehandlingstid. Man jobber raskt og godt, noe som er viktig i strafferettspleien. Sunnmøre politidistrikt har det siste året en økning i oppklaringsprosenten fra 43,1 pst. til 44,7 pst. Slik sett er det et distrikt som leverer veldig godt, og som vi skal ta godt vare på. Derfor er jeg glad for at man nå får fylt ledige vakanser.

Harald T. Nesvik (FrP) [12:32:17]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg takker statsråden også for innsatsen og den raske reaksjonen fra departementets side i forbindelse med rasulykken i Fjelltunvegen 31. Det satte befolkningen stor pris på. Ulykken har selvfølgelig medført at svært mange er slitne, og det gikk lang tid før man fikk ned den beredskapsmessige delen i dette området.

En av problemstillingene er at man for å få - det vi kaller - endene til å møtes økonomisk, faktisk også har hatt en del ubesatte stillinger, fordi man ikke har hatt tilstrekkelig med midler til de såkalte variable enhetskostnadene, altså kostnader som kommer som følge av overtid på grunn av at det skjer noe ekstraordinært. Derfor har man brukt av det som har med ubesatte stillinger å gjøre.

Vil statsråden sørge for at potten, som særlig går til variable enhetskostnader, blir økt i tiden som kommer, slik at man kan ta unna for toppene og for uforutsette ting som skjer, uten at det må gå ut over antall stillinger?

Statsråd Knut Storberget [12:33:26]: Nå vil ikke jeg foregripe framtidige budsjetter.

Det er jo ingen hemmelighet at Regjeringa ved hver eneste budsjettrunde har valgt å styrke politiet. Jeg mener at det har vært viktig å ta de toppene som representanten helt riktig peker på, ikke bare i forhold til bemanning, men det har vært viktig for å få til de investeringer som trengs i politiet, både når det gjelder verneutstyr, våpen og biler. Der har vi mer igjen.

Når vi har valgt å bruke såpass mye penger ekstra til norsk politi som vi har gjort i løpet av de siste årene, også til Sunnmøre politidistrikt, er det fordi vi ser at det er behov for det. Men jeg vil understreke veldig: Nå er vi i en veldig kritisk bemanningsmessig situasjon, ikke bare i Sunnmøre politidistrikt, men også ellers. Det handler om at det ikke er ledige politifolk i Norge. Når vi ansetter sju til på Sunnmøre, risikerer vi at de tas fra andre distrikter, slik at det blir vakanser der. Da må vi gjøre det vi gjør, nemlig utdanne flere. Men vi må samtidig prøve å få seniorene til å stå lenger. Der setter vi i verk tiltak. Vi vil også bidra til at flere politifolk ikke utfører mange sivile oppgaver, men driver med politimessige oppgaver, og at sivile overtar de sivile oppgavene.

Harald T. Nesvik (FrP) [12:34:37]: Jeg takker statsråden for svaret. Helt åpenbart står nok justisministeren, Regjeringen og Fremskrittspartiet sammen om det aller meste av det som det vises til her, og som det er viktig å få på plass. Vi ser også fram til at man får på plass en bemanningsplan som viser både distriktets størrelse og hva slags type bemanning og betjening vi skal ha i distriktene.

Det som også er en problemstilling her, er kostnader knyttet til ekstraordnære situasjoner og hvordan man skal takle det. Man kan selvfølgelig søke om å få ettergitt kostnader og få ekstra bevilgninger. Men det har i hvert fall i en del situasjoner vist seg svært vanskelig å få ut ekstra midler, fordi etaten i seg selv har en anstrengt økonomi. I den forbindelse vil jeg stille et spørsmål til statsråden. Jeg forventer ikke at statsråden er veldig konkret, men jeg tillater meg likevel å stille spørsmålet fordi vi nå ser at de svært høye, ekstraordinære kostnadene i forbindelse med rasulykken er utgifter som må dekkes av politidistriktet: Vil statsråden være med på å bidra, slik at dette ikke går ut over den daglige driften i tiden som kommer?

Statsråd Knut Storberget [12:35:48]: Dette er en aktuell problemstilling, som jeg drøftet med politimesteren på Sunnmøre da jeg var der. Jeg tar oppfordringen fra representanten om å ha en gjennomgang av etteroppgjøret etter rasulykken for å se hvordan dette er håndtert i forhold til Sunnmøre politidistrikt. Jeg kan ikke på stående fot svare for hva som har vært prosessen der, men det er et poeng når det skjer så ekstraordinære hendelser som den i Ålesund, at man kan ha behov for ekstern hjelp med midler, men samtidig er det i politidistriktenes budsjetter tatt høyde for at ting kan skje. Det er jo det politiet er der for, men noen ganger går det en grense.

Jeg vil ta med utfordringen fra representanten, gå gjennom dette med politidirektøren og se hvordan etteroppgjøret er, slik at Sunnmøre politidistrikt kan fortsette den gode utviklingen distriktet faktisk er i.

Presidenten: Spørsmål 10 vil bli besvart etter spørsmål 14.

: