Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 2008 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Arne Sortevik (FrP) [12:24:03]: «I forslag til NTP 2010-2019 er en rekke viktige områder behandlet under de enkelte fagetatenes innspill, og der er også pekt på behov for samordning av viktige områder. Et område som ikke er behandlet i samlet sammenheng og innenfor rammen av en samordnet strategi, er riksveiferjer. På dette området kjøper staten årlig tjenester for 1,5 mrd. kr i tillegg til trafikantenes egen betaling.

Hva vil statsråden gjøre for å få en fremtidsrettet strategi for kvalitet i ferjetilbud på riksveier som bidrar til bosetting og verdiskaping?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:24:45]: Eg ser på riksvegferjesambanda som ein del av vegnettet. På same vis som i inneverande Nasjonal transportplan vil samferdslepolitikken reflektere dette i Nasjonal transportplan 2010-2019. Regjeringa vil difor definere langsiktige mål for ferjetilbodet med omsyn til talet på avgangar, frekvens, opningstid og attsitjing. Eg meiner at eit godt ferjetilbod bidreg til å redusere avstandskostnader og sikre framkomsten i transportnettet. Slik vert konkurransekrafta til næringslivet og regional utvikling fremja. Eg vil kome tilbake til ferjetilbodet ved framlegginga av Nasjonal transportplan 2010-2019.

Arne Sortevik (FrP) [12:25:25]: Takk for svaret. Det er jo et standardsvar. Det meste skal man komme tilbake til i denne litt monumentale planrulleringen.

Riksveiferjer er en viktig del av et robust nasjonalt transportnett. Stamveinettet har ti ferjesamband, riktignok viktige ferjesamband, men det innebærer at de fleste riksveiferjesamband er på dagens øvrige riksveier. Det innebærer at med den foreslåtte regionreformen vil om lag 93 pst. av midlene til kjøp av ferjetjenester bli overført til regionenes rammetilskudd. Om det heter det i planforslaget:

«Det vil være opp til de nye regionene å vurdere tilbudet for de regionale ferjene.»

Er statsråden fornøyd med regionvis ferjestandard i ferjelandet Norge som en del av et robust nasjonalt transportnett?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:26:21]: I den omtala Nasjonal transportplan vil det frå Regjeringa si side verte lagt fram eit syn på kva standard ferjene og ferjetrafikken skal ha i den komande tiårsbolken. Det er jo slik for andre oppgåver som fylka har ansvaret for, at me set nasjonale målsetjingar og slik sett legg føringar for kva målsetjingar fylka skal strekkje seg etter. Så vil det sjølvsagt vere opp til dei enkelte fylka å prioritere midlar til dette føremålet opp imot andre føremål. Eg kan ikkje sjå at ein skulle vere mindre interessert og mindre ivrig etter å gje eit godt ferjetilbod når ein skal bestemme dette lokalt, enn når det skal bestemmast i stortingssalen og på regjeringskontoret.

Det er nettopp dei som er sette til å forvalte regional utvikling i fylka, som fremst av alle vil måtte ynskje at næringslivet skal få gode vilkår, at busetnaden skal få gode vilkår, og at ein planlegg i forhold til vekst og utvikling i eige fylke. Det viktige vert sjølvsagt å sjå til at fylka vert sette i stand til, gjennom ein god kommuneøkonomi og midlar til dette, å prioritere det viktige området som samferdsle vil verte for fylkeskommunane sitt arbeid i åra som kjem.

Arne Sortevik (FrP) [12:27:35]: Igjen takk for et nytt svar.

Det er likevel slik at det er staten som har hovedansvaret for et nasjonalt transportnett, og som ikke minst sitter på hovedpengesekken. Vi ser et ferskt eksempel i revidert nasjonalbudsjett. For å dekke kostnadsvekst og tilbudsforbedring i bare to fylker bevilger denne regjeringen 105 mill. kr. Det er viktig å få en statlig finansiering som er tydelig, gjerne øremerket, for å sikre nasjonal standard på ferjetilbud over hele landet, uansett i hvilken region man ferdes.

I tillegg er det jo en viktig avklaring som totalt mangler. Det er omtale og behandling av gratisferjer som denne statsråd og statsrådens parti er like opptatt av som det Fremskrittspartiet er. Ferjetakst er jo en forkledd bompengebetaling. Vi trenger også en avklaring av gratisferjer i kommende rullering av planen. Får vi det?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:28:37]: Det vil ein få, og det er eit spørsmål som ein vil kome tilbake til i Nasjonal transportplan.

: