Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 2008 kl. 10
President: Lodve Solholm
Spørsmål 12
Laila Dåvøy (KrF) [12:44:09]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:
«Evangeliesenteret har fått tildelt 19 mill. kr i år. I fjor fikk de 25 mill. kr. Det er usikkerhet omkring ytterligere tilskudd i år. Evangeliesenteret har fulgt opp granskingsrapportene og rettet opp alle påpekte forhold. Endringer som er foretatt, gir også økte faste utgifter for Evangeliesenteret. Det er derfor dramatisk dersom tildelingen i år reduseres.
Kan statsråden forklare hva grunnen er til at Evangeliesenteret ikke får full støtte i år, tatt i betraktning at de har rettet opp de forhold som har blitt påpekt?»
Statsråd Sylvia Brustad [12:44:46]: Evangeliesenteret har som kjent fått tilsagn om tilskudd på 19 mill. kr. Beløpet er - riktig - redusert i forhold til bevilgninga for 2007, som var på drøyt 25 mill. kr. Begrunnelsen er - slik det framgår av Helsedirektoratets tilsagnsbrev for tildelinga for 2008 - at det fortsatt gjenstår forhold som ikke er godt nok fulgt opp etter granskinga i 2007. Evangeliesenteret har påklaget dette vedtaket, og det er nå til behandling i Helsedirektoratet. Fordi departementet eventuelt er ankeinstans, vil jeg ikke forskuttere saksbehandlinga.
Men jeg kan opplyse at Evangeliesenterets revisjonsberetning for 2007 hadde vesentlige anmerkninger om stiftelsens økonomiske kontrollrutiner, og revisor har påpekt at stiftelsen har flere utfordringer knyttet til driften. Helsedirektoratet og stiftelsen er i dialog om flere forhold, bl.a. at evangeliesentrene - i likhet med offentlige og andre private aktører - også må tilpasse drift og aktivitet til det budsjettet som er. Jeg er kjent med at stiftelsen er i gang med å omorganisere, slik at det blir færre enheter og bedre utnyttelse av ressursene. Det synes bl.a. å være en urasjonell kapitalutnyttelse.
Jeg vil også peke på at det er kommunens ansvar å sørge for oppfølging og rehabiliteringstjenester for brukerne - og henvise til spesialisthelsetjeneste eller andre instanser når det er nødvendig. Jeg viser spesielt til retten til å få utarbeidet en individuell plan for personer med sammensatte behov. Helsetilsynet har påpekt at mange med rusmiddelproblemer ikke har individuell plan. Det er derfor et krav i tilskuddsordninga at virksomheter som yter tjenester, skal inngå samarbeidsavtaler med kommunene. Etter det Helsedirektoratet har fått opplyst, er det bare 39 pst. av oppholdene ved Evangeliesenteret som har fått kommunal garanti. Det ser ut til at stiftelsen i langt større grad enn i dag må innrette sin virksomhet slik at de yter sine tjenester i samarbeid med kommunene. Det betyr at senteret ikke skal ta inn personer uten at kommunen er med i opplegget, slik vi krever av andre behandlings- og rehabiliteringsopplegg.
Vi har lang og god tradisjon for aktivitet og tjenester fra frivillige og ideelle krefter ikke minst på rusområdet i Norge. Det gis, som spørsmålsstilleren kjenner godt til, tilskudd til en rekke virksomheter, og dette skal sjølsagt fortsette. I opptrappingsplanen for rusfeltet legges det opp til et godt samarbeid nettopp med frivillig sektor. Vi må sikre at aktiviteter i regi av frivillige og ideelle virksomheter skjer innenfor de samme rammer som for offentlige tjenester. Det gjelder brukernes rettssikkerhet, ansattes arbeidsforhold og kvaliteten i tilbudet.
Vi trenger, slik jeg ser det, mer kunnskap om aktiviteten som skjer i frivillig sektor. Derfor har jeg bedt Helsedirektoratet om en omfattende evaluering av tilskuddsordninga for frivillig rusarbeid. Denne evalueringa vil være et viktig innspill til hvordan vi skal styrke samarbeidet mellom frivillig sektor og myndighetene på rusområdet.
Laila Dåvøy (KrF) [12:48:01]: Jeg takker for svaret, og har et oppfølgingsspørsmål knyttet til det statsråden sier om at det fortsatt gjenstår forhold som gjør at man har fått tilsagn på bare 19 mill. kr i år. Jeg har selv hatt et møte med Evangeliesenteret for ikke lenge siden, og de sier at de har fått veldig positive tilbakemeldinger fra departement og direktorat omkring de oppryddingene de har gjort. De har også økt utgiftene til tariffavtaler, og de har innført pensjonsordninger for de ansatte, hvilket de ikke hadde tidligere. Det synes jeg er veldig positivt.
Spørsmålet er om Evangeliesenteret har fått helt klarhet i hva det er som mangler nå, eller om statsråden kan påpeke spesielle forhold som gjenstår. Slik vi har forstått det, har de ryddet opp i det de skulle.
Statsråd Sylvia Brustad [12:49:04]: Etter de opplysninger jeg har fått nettopp fra Helsedirektoratet, er det ingen tvil om at det fortsatt gjenstår en del ting å rydde opp i etter granskinga i 2007. Dette er det nå dialog mellom Helsedirektoratet og Evangeliesenteret om. Evangeliesenteret har også, meg bekjent, påklaget vedtaket om at de har fått reduksjon i sine rammer for inneværende år. Jeg finner det ikke riktig å gå inn i det, i og med at departementet er klageinstans dersom saka skulle komme dit. Men det er en dialog om hva det her er snakk om, uten at jeg kan gå i detaljer på det.
Laila Dåvøy (KrF) [12:49:41]: Jeg får respektere det, og får håpe at det blir klargjort, så Evangeliesenteret får muligheten til å rydde opp fort, slik at de også kanskje kan få ytterligere tilskudd i år.
Det er en annen ting som statsråden sa i sted, som jeg reagerer på. Statsråden sier at det skal foreligge en kommunal garanti for at man skal kunne ta inn mennesker, eller skal få tilskudd til å drive. Det virker etter min oppfatning veldig rigid og spesielt. Så mitt spørsmål er følgende: Evangeliesenteret er et av de sentrene som veldig tidlig begynte å ta imot ruspasienter. Også i dag bruker de av egne midler - de bruker ikke bare midler som de får fra staten, de bruker faktisk egne midler i stor grad. De avviser ingen pasienter. Mener statsråden med det hun sier, at Evangeliesenteret er nødt til å gå over til en annen praksis, nemlig å avvise mennesker dersom de ikke har penger med seg fra sin egen kommune? Det vil i så fall være enda mer dramatisk for Evangeliesenteret og for ruspasientene først og fremst, som faktisk søker til dette stedet, og som ønsker å være der. Dette må statsråden være snill og klare opp i.
Statsråd Sylvia Brustad [12:50:49]: Nei, det er ikke noe mål for meg, sjølsagt, at det skal avvises pasienter. Målet er at flest mulig skal få hjelp, men at alle skal få hjelp av god kvalitet. Da trenger vi en flora av frivillige, ideelle aktører sammen med det offentlige. Men jeg regner med at representanten Dåvøy er enig i at vi ikke skal stille andre krav til disse institusjonene enn det vi gjør til alle andre. Det kan ikke være sånn at noen institusjoner kjører etter et annet system og et annet regelverk. Alle må forholde seg til det samme.
Det er altså sånn at pr. i dag er det 39 pst. av oppholdene ved Evangeliesenteret som har fått kommunal garanti. Det er dette det nå er dialog om. Det kan hende, uten at jeg skal forskuttere det, fordi jeg er klageinstans, at det må skje noen endringer ved driften. Men det er dette det nå snakkes om, og jeg kan ikke gå nærmere inn på det pr. i dag.