Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 2008 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Roar Bredvold til justisministeren, er overført til kultur- og kirkeministeren som rette vedkommende.

Per Roar Bredvold (FrP) [13:08:13]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til kultur- og kirkeministeren:

«Toneheim folkehøgskole i Hedmark får etter en runde i retten sin årlige festeavgift øket fra 8 800 til 304 300 kr. Vinneren er «statlige» Opplysningsvesenets fond.

Er statsråden fornøyd med denne utviklingen, og hvis ikke, hva vil han bidra med slik at Toneheim folkehøgskole får en mer normal festeavgift?»

Statsråd Trond Giske [13:08:38]: Ettersom saken gjelder kontraktsforhold mellom Toneheim folkehøgskole og Opplysningsvesenets fond, hører saken under mitt ansvarsområde. Det er derfor jeg besvarer spørsmålet.

Jeg har innhentet opplysninger om denne saken fra OVF, som opplyser at Toneheim folkehøgskole siden 1966 har festet en tomt på 36 mål av fondet. Festeavgiften kan i henhold til kontrakten reguleres hvert 20. år. Ved regulering står festeavgiften uendret de neste 20 år.

Toneheim folkehøgskole godtok ikke økningen i festeavgift som skulle gjelde fra 2005. I henhold til festekontrakten skal regulert festeavgift fastsettes «i samsvar med det generelle prisnivå for grunnarealer på stedet».

Da forhandlinger mellom partene ikke førte fram, begjærte fondet skjønn ved domstolene for å få en uavhengig instans til å avgjøre festeavgiftsspørsmålet. Uten slik begjæring innen fastsatt frist ville festeavgiften fastsatt i 1985 fortsette å løpe i 20 år. Hedmarken tingrett avsa 16. mai 2008 skjønn, hvor årlig festeavgift ble fastsatt til kr 304 300 pr. år. Avgjørelsen er ikke rettskraftig, da fristen for å begjære overskjønn ved Eidsivating lagmannsrett er på en måned fra forkynnelsestidspunktet, og fristen har ikke løpt ut. Saken står derfor fortsatt ved domstolene.

Per Roar Bredvold (FrP) [13:09:49]: Jeg takker statsråden for svaret.

Svaret gav jo for så vidt ingen løsning på dette. Når en skole, i dette tilfellet Toneheim folkehøgskole, får en økning på ca. 300 000 kr, er det klart at det er dramatisk. Det er dramatisk for en skole å få en så stor økonomisk utgift.

Det jeg hadde tenkt, og ønsket, var at staten kunne ha sett litt på om en kunne ha gått ned mot en litt mer normal økning. Opplysningsvesenets fond har jo store verdier - og som skolens rektor Krognes sier:

«Vi hadde håpet på en indeksregulering, og da ville vi ha endt på rundt 19.000 kr i året.»

Synes statsråden at det kanskje hadde vært en løsning at vi hadde fått indeksregulering av dette, slik at skolen hadde fått en festeavgift som hadde vært til å leve med - en festeavgift som hadde vært indeksregulert, og som staten, i dette tilfellet Opplysningsvesenets fond, kunne ha levd veldig godt med?

Statsråd Trond Giske [13:10:52]: Det er jo en veldig interessant diskusjon, og det er ganske spesielt at det er Fremskrittspartiet som nå tar det opp.

I forrige periode, og for så vidt i denne, har spørsmålet om festeavgiften og indeksregulering av den vært sterke politiske stridssaker. I forrige periode ønsket jo Arbeiderpartiet mye bedre betingelser for folk som har festetomt, enn det som er situasjonen i dag. Det ble nedstemt, takket være Fremskrittspartiet. Derfor er det jo ikke bare Toneheim, men også veldig mange boligeiere rundt omkring i landet, som takket være Fremskrittspartiet har opplevd en dramatisk økning i sine festeavgifter.

Nå har vi faktisk et lovforslag som ligger i Stortinget, om at det skal kunne lages en instruks overfor OVF om hvordan de skal oppføre seg med tanke på boligtomter som er festet på deres grunn. Det kjemper også Fremskrittspartiet med nebb og klør imot i Stortinget nå - så det hadde vært en fordel om fremskrittspartirepresentantene kanskje koordinerte seg, for her, i forhold til Hedmark, mener gruppen til Fremskrittspartiet det stikk motsatte av representanten Bredvold.

Per Roar Bredvold (FrP) [13:12:01]: Fremskrittspartiet ivaretar både fester og eier. Det er kanskje det som er den store forskjellen på Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Når det er sagt, sier statsråden at Arbeiderpartiet kjempet for mye bedre betingelser. Dere vant valget. Dere har sittet i regjering i nærmere tre år, og hvorfor kan dere da ikke gjøre noe med denne saken? Altså: Man får en økning fra 8 800 kr til 304 300 kr - altså 300 000 kr i økning. Dere sitter med makten. Hvorfor kan ikke dere gjøre noe med det? Hva vi mener, er egentlig uinteressant. Det er dere som har makten.

Statsråd Trond Giske [13:12:41]: Ja, nå kunne det jo nesten høres ut som om representanten Bredvold er glad for at det er vi som sitter med makten, for da kan slike festeavgiftssaker under Opplysningsvesenets fond løses.

Et av de store diskusjonstemaene i Stortinget rundt den loven vi foreslår nå, som kan gi rett til instruks overfor OVF, er jo at Fremskrittspartiet påstår at OVF ikke er statlig. Det er et uavhengig fond som hører Kirken til, mener Fremskrittspartiets gruppe for øvrig. Men her i spørsmålet til Bredvold har man plutselig bestemt seg for at dette er et statlig fond.

Dette ser jeg på som en hilsen hjem til Hedmark, men jeg tror Bredvold ville gjøre lurt i å ta med den hilsenen at takket være motstanden vi nå møter i Stortinget, kan vi risikere at hele saken blir forsinket. Vårt mål er å få en instruks på plass til 1. juli, slik at i hvert fall de som har bolig på festet tomt under OVF, kan få rimelige innløsningsvilkår.

Så får vi se på hva vi gjør med Toneheim. Der bidrar vi med store offentlige midler, og det er lettere å gjøre noe med Toneheims økonomi gjennom det enn gjennom en instruks overfor OVF.

Presidenten: Da er dagens kart ferdigbehandlet.

Ber noen om ordet før møtet heves? - Møtet er hevet.

: