Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 2008 kl. 10

Dato:
President: Lodve Solholm
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Gunnar Gundersen (H) [11:28:55]: Mitt spørsmål går til finansministeren:

«NRK Sportsrevyen meldte søndag 18. mai at fylkesskattesjefen i Hedmark ønsker å skattlegge Birkebeinerselskapene. Birkebeiner-arrangementene er store, men drives i stor grad av frivillighet. AS-formen er valgt fordi det er fornuftig. Idrettslagene som er eiere, får utbetalt sin andel av overskuddet. En skattlegging vil ramme de frivillige rundt Birkebeiner-arrangementene hardt.

Ser statsråden dette som et problem, og vil hun foreta seg noe for å unngå at skattereglene her kan ramme utilsiktet?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:29:42]: I utgangspunktet er selskaper som driver økonomisk virksomhet, skattepliktige for sine overskudd. Dette følger av skatteloven § 2-2 sammenholdt med § 5-1.

Fra dette utgangspunktet oppstiller skatteloven § 2-32 ett viktig unntak. Selskap eller organisasjon som ikke har «erverv til formål», er imidlertid fritatt for skatteplikt. Det foretas i hvert enkelt tilfelle en konkret helhetsvurdering, hvor det bl.a. legges vekt på hvordan organisasjonen er bygd opp, om vedtektene gir uttrykk for et allmennyttig formål, og om virksomheten som drives, er av ikke-ervervsmessig karakter. Slike organisasjoner er det vi kaller for ideelle organisasjoner.

Skattefritaket omfatter også inntekter som ideelle organisasjoner har av økonomisk virksomhet, dersom inntekten går direkte til å realisere det ideelle formålet. Dette gjelder selv om inntektene blir høye, fordi arrangementene i seg selv er store, og derfor kan de framstå som mer kommersielle enn mindre arrangementer.

Dagens regel i skatteloven § 2-32 gjør at idrettslag og idrettsarrangementer i stor utstrekning er fritatt fra skatteplikt. Jeg mener at regelen utgjør et viktig og riktig unntak, som er med på å sikre at inntekter fra arrangementer som er basert på frivillighet og god dugnadsånd, ikke blir skattlagt, men i stedet kan gå uavkortet til det ideelle formålet. Generelt ser jeg god grunn til å godta at de deler av idrettssektoren i Norge som driver noen arrangementer med overskudd, og noen med underskudd, får beholde overskuddene skattefritt til dekning av andre underskuddsarrangementer og øvrige driftsutgifter i den ideelle idrettsvirksomheten.

Det er ligningsmyndighetene, med Skattedirektoratet som øverste administrative instans, som foretar vurderingen av om et selskap eller en organisasjon oppfyller vilkårene i disse unntaksreglene. De har tidligere kommet til at de to aksjeselskapene som arrangerer Birkebeinerrennet og Birkebeinerrittet, er skattepliktige fra 2007.

I dialog med Finansdepartementet foretar Skattedirektoratet nå en fornyet vurdering av spørsmålet om de to aksjeselskapenes overskudd likevel kan gå inn under fritaksbestemmelsen i skatteloven § 2-32. Selskapene eies av lokale idrettslag på Rena og Lillehammer, og overskuddene bidrar til finansieringen av disse idrettslagenes ordinære, ideelle aktiviteter.

Jeg vil derfor vente til Skattedirektoratet har behandlet saken på nytt før jeg vurderer om det er nødvendig å foreslå endringer som sikrer skattefritak av denne type virksomhet.

Carl I. Hagen hadde her overtatt presidentplassen.

Gunnar Gundersen (H) [11:32:46]: Jeg takker for det jeg oppfatter som et veldig positivt svar. Jeg synes finansministeren også kunne ha tatt med at disse virksomhetene faktisk fikk skattefritak i 1993, så det er en ganske ny vurdering fra skattemyndighetene. Dette dreier seg om enkeltarrangementer, ikke regulær virksomhet, og det er åpenbart at både eierskap og utbetaling av utbytte er ideelt. Det føler jeg at finansministeren dekket inn veldig godt.

Det som er det spesielle her, synes jeg, er at det virker som om skattemyndighetene har gått inn og vurdert at virksomhetene nå begynner å bli så store at det skapes så store verdier at det plutselig er blitt grunnlag for beskatning. Der merket jeg meg også at finansministeren var rimelig klar, at det egentlig ikke er noen vurdering som skattemyndighetene skal gjøre. Det er formål og mottaker, om det er ideelle formål, som er det viktige her.

Det blir egentlig bare å be om en bekreftelse på det.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:33:48]: Representanten Gundersen har rett i at dette er et så positivt svar som det overhodet lar seg gjøre å gi, uten at jeg skal overta den behandlingen som ligger i Skattedirektoratet, og det har jeg ingen intensjon om å gjøre.

Det handler om at vi har en unntaksmulighet i skatteloven som nettopp dreier seg om ideelle organisasjoner. Selv om man går med overskudd, selv om det skulle være et betydelig overskudd, er det en åpning i skatteloven for å gjøre unntak for den typen virksomhet så lenge det går tilbake til annen ideell aktivitet.

Jeg vil at denne saken skal behandles ordinært, som saker skal behandles, og det betyr at det er Skattedirektoratet som nå behandler den håndteringen som er gjort lokalt. Men jeg åpner også for å vurdere utfallet av denne saken, eventuelt komme tilbake med endringer i loven dersom ikke intensjonen følges, slik jeg oppfatter at det er bred enighet om i Stortinget.

Gunnar Gundersen (H) [11:34:50]: Jeg har oppfattet finansministeren akkurat så positiv. Jeg håper at også Skattedirektoratet leser referatene fra Stortinget.

Det som er litt spesielt her, er jo at den frivillige innsatsen faktisk avregnes med en timelønn på 70 kr. Altså: AS-formen er valgt rett og slett ut fra at man skal ha en beskyttelse i tilfelle det går skikkelig dårlig. Da skal lagene som står bak, ha en beskyttelse. 70 kr i timen ville i mange tilfeller bli kalt for sosial dumping i en del sammenhenger, så det ville være ganske urimelig om staten gikk inn og tok sin andel av overskuddet når man skal dele ut det som er blitt resultatet av den frivillige innsatsen.

Jeg oppfatter at svaret er så positivt at jeg egentlig bare ønsker å avslutte med det som en kommentar.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:35:38]: Den skatteloven vi har i dag, forvaltes av ligningsmyndighetene og av Skattedirektoratet. Det behandles slik at det er ankemuligheter.

Jeg går ikke inn i den saksbehandlingen som nå pågår. Men jeg er fullt innforstått med det som jeg oppfatter at det er bred politisk enighet om, nemlig at når ideelle organisasjoner, selv om de er organisert som AS, har store idrettsarrangementer og går med overskudd som brukes til andre ideelle arrangementer som kan gå med underskudd, eller til andre aktiviteter, er det en åpning i skatteloven for en håndtering som Birkebeinerrennet har hatt tidligere.

: