Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Tord Lien (FrP) [11:21:31]: «De siste 30 årene har fiskerinæringen måttet dele sjøarealene med oljenæringen. Fiskerne har vist stor toleranse for dette fordi de har sett at oljeproduksjonen har vært viktig for velferdsutviklingen i hele landet, også langs kysten. Nå kommer også havvindmøllenæringen og vil kunne fortrenge fiskeriene.

Kan statsråden garantere at statsfinansiert vindmølleutbygging ikke vil fortrenge fiskeriene fra fiskebankene, f.eks. gjennom å lage en nasjonal plan for hvilke sjøområder som skal åpnes for vindmølleutbygging?»

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.

Statsråd Åslaug Haga [11:22:07]: For å svare på det siste først: Regjeringa har gjennom klimaforliket forpliktet seg til å lage en nasjonal strategi for kraftproduksjon fra offshore vindkraft og andre marine fornybare energikilder. Dette følger vi opp. I dette arbeidet vil det også fokusers på de arealmessige sidene av offshore vindkraft og hvilken konsesjonsmessig tilnærming som skal legges til grunn for å sikre offentlig kontroll med hvilke arealer som kan utbygges, og for å sikre at slik utbygging skjer på en måte som hensyntar andre interesser, deriblant fiskeri, og jeg kunne også nevne skipsfart.

Videre er offshore energiproduksjon et eget utredningstema under delutredning petroleum og energi i det pågående arbeidet med helhetlig forvaltningsplan for Norskehavet. Denne utredningen er nå på bred offentlig høring. Offshore energiproduksjon vil også bli inkludert i arbeidet med forvaltningsplan for Nordsjøen på en hensiktsmessig måte.

Videre kan jeg forsikre representanten om at staten vil ta en aktiv rolle når det gjelder å avklare aktuelle områder for offshore energiproduksjon. Alle aktuelle sektorinteresser vil bli involvert i et slikt arbeid, og det vil bli lagt vekt på åpenhet og høring.

Det er for øvrig mye som tyder på at eventuelle flytende offshore vindkraftturbiner vil bli relativt fleksible med hensyn til plassering, noe som kan gi tilsvarende muligheter til å tilpasse anleggene mot andre hensyn.

Offshore energiproduksjon er et spennende konsept, som kan få stor betydning for norsk energiproduksjon og eksport, og ikke minst for norsk teknologi- og næringsutvikling. Hvorvidt offshore energiproduksjon lar seg realisere og kan gi grobunn som en ny norsk offshorenæring, må sjølsagt tida få vise. Jeg har imidlertid stor tro på at det er mulig å få til en god sameksistens mellom fiskeri- og energiproduksjon ved å være bevisst på utfordringene som ligger i en slik sameksistens allerede i starten av prosessen med å utarbeide lovgrunnlag.

Tord Lien (FrP) [11:24:31]: Jeg takker for svaret.

Statsråden har tidligere sagt at havvindmøller vil medføre et lavere konfliktnivå, fordi ingen ser dem. Dagens havvindmøller har altså en slik teknologi at de ikke kan stå på større havdyp. Det kan bli mulig i framtiden, men i dag kan de ikke stå på større havdyp, de må stå på grunner i havet - grunner som i stor grad er sammenfallende med fiskebanker.

Da er mitt spørsmål: Forstår statsråden at når statsråden sier at ingen ser disse havvindmøllene, kan det være egnet til å provosere en hel yrkesgruppe, en yrkesgruppe som bidrar med verdiskaping i det norske samfunnet usubsidiert, i størrelsesorden 100 milliarder kr?

Statsråd Åslaug Haga [11:25:22]: La meg bare først understreke at jeg opplever det slik at jeg har god dialog med fiskeriinteressene om disse spørsmålene, og jeg er definitivt opptatt av at fiskernes interesser skal ivaretas i denne prosessen.

Det er viktig når vi diskuterer havmøller, at vi skiller mellom bunnfaste installasjoner og flytende installasjoner. I et framtidsperspektiv har jeg god tro på at vi skal kunne anvende flytende havmøller. De vil være langt mer fleksible enn hva de bunnfaste møllene vil være.

Jeg kan forsikre representanten om at vi skal ivareta fiskeriinteressene på en god måte i dette viktige arbeidet framover, og vi skal ha tett dialog med dem, slik at vi får til den sameksistensen som er nødvendig, og som vi har lyktes med, vil jeg si, i veldig stor grad innenfor petroleumsvirksomheten.

Tord Lien (FrP) [11:26:31]: Dialog og involvering av andre sektorinteresser og andre næringer, sameksistens, har vel også vært en ambisjon ved seismikkskyting på Nordland VII og Troms II. Jeg tolker statsråden dit hen at man har ambisjoner om å legge til rette for et atskillig lavere konfliktnivå ved havvindmølleutbygging enn det man har sett at Regjeringen har fått til i disse områdene utenfor Vesterålen og Lofoten. Det takker jeg for, og vil gjerne be statsråden bekrefte at det er ambisjonen og et mål som Regjeringen vil legge stor vekt på i det videre arbeidet med havvindmøller.

Statsråd Åslaug Haga [11:27:21]: Jeg kan forsikre representanten om at vi gjør alt som er mulig for å redusere konfliktnivået nå i Nordland VII og Troms II, og vi har aktiv håndtering av den situasjonen som er eksisterende i dette området.

Så er jo jeg veldig glad for at Fremskrittspartiet nå viser en betydelig omsut for fiskernes interesser. Vi har vel opplevd når det gjelder olje, at det ikke nødvendigvis er fiskeriinteressene som har stått høyest på Fremskrittspartiets dagsorden. Fremskrittspartiet ønsker vekst i oljeutvinninga uten geografiske begrensninger, og de mener videre - og det står i deres program - at økt oljeaktivitet er forenlig med fiskeriinteressene.

Hvis de spørsmålene som representanten Lien nå stiller omkring fiskeriinteressene og sameksistens, også har sitt utgangspunkt i Fremskrittspartiets tilnærming til petroleum, er jeg veldig glad for det.

: