Stortinget - Møte onsdag den 7. mai 2008 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 10
Hans Olav Syversen (KrF) [12:23:04]: «Det statlige selskapet Secora står for gjennomføringen av slamdeponeringen i Indre Oslofjord. Selskapet er blant annet anmeldt av SFT for miljøkriminalitet etter at slam ikke ble deponert, men sluppet direkte ut i fjorden. I april lekket det 200-300 kubikkmeter forurensete sedimenter fra en lekter.
Kan statsråden, som eier av Secora, gi en forklaring på hvordan Secora har kommet i en slik situasjon, og hvilke tiltak som iverksettes for å hindre ytterligere miljøproblemer i «Indre Oslofjord?»
Statsråd Helga Pedersen [12:23:44]: Det er sterkt beklagelig at Secora AS har foretatt ureglementerte utslipp. Etter hendelsene i september 2007 innkalte departementet Secoras ledelse til et møte. Departementet gjorde det da klart at selskapets ledelse øyeblikkelig måtte iverksette nødvendige tiltak for å håndtere situasjonen.
Secoras styre tok straks kontakt med ekstern ekspertise for å undersøke alle relevante forhold knyttet til prosjektet i Oslofjorden. Det Norske Veritas ble engasjert for å gjennomgå kvalitetssystem, prosedyrer og rutiner i selskapets arbeid. Det Norske Veritas avdekket avvik fra arbeidsprosedyrer foretatt av enkeltpersoner. Det ble ellers ikke avdekket systematiske brudd på prosedyrer i bedriften. Utslippene har imidlertid medført at 0,45 pst. av massene er ureglementert ført ned, og at mellom 2 og 9 kubikkmeter septik er sluppet ut.
Selskapets styre engasjerte Norsk institutt for vannforskning for å klarlegge mulige miljømessige konsekvenser av de uregelmessige utslippene avdekket av Det Norske Veritas. NIVA har konkludert med at forurensningen er marginal og ligger innenfor den utslippstillatelsen som prosjektet har fått fra Statens forurensningstilsyn.
Det er likevel klart at ethvert ureglementert utslipp er uakseptabelt. Secoras virksomhet skal skje innenfor de lover og regler som gjelder. Dersom selskapet har gjort seg skyldig i lovbrudd, må selskapet selvfølgelig stå til rette for det. SFT har anmeldt Secora for brudd på tillatelsen til deponering av masser ved Malmøykalven. Departementet avventer nå endelig rapport etter politianmeldelsen av dette forholdet.
Som representanten Syversen viser til, var Secora også utsatt for et uhell i april i år. Selskapets ledelse har iverksatt de tiltak som de fant nødvendig i den anledning. Undersøkelser som er foretatt, viser så langt at de masser som slapp ut fra lekteren M079 i april, skyldes en mekanisk svikt på lekterens kum.
Denne lekteren ble klargjort ved Drammen Skipsreparasjon etter vanlige rutiner før den ble tatt i bruk i arbeidet på deponiet på Malmøykalven. Fartøyet ble videre klassifisert og inspisert av sjøfartsmyndighetene senest i mars 2008. Lekterens kum ble åpnet og lukket, og det var ingen tegn til defekter i lukkesystemet. Fartøyet ble da godkjent av sjøfartsmyndighetene.
Fredag 11. april i år ble en mindre åpning i en kum oppdaget på lekteren. Secora iverksatte tiltak basert på erfaringer og vanlige prosedyrer for å holde kummen lukket. Selskapet mente at det var forsvarlig å holde fartøyet fortøyd ved deponiet fram til mandag morgen. Likevel oppstod det altså et mindre utslipp. Selskapet har varslet at det er behov for en gjennomgang av omstendighetene for å bringe fakta på bordet med hensyn til hvordan rundt 200-300 kubikkmeter masser likevel kunne lekke fra fartøyet.
Jeg understreker at kummen på lekteren nå er lukket, og lekteren er tatt ut av produksjon. Selskapet har satt i verk tiltak for å undersøke om selve systemet som skal holde kummen lukket, var korrekt. Prøver av massene som lekket, er sendt til analyse hos Rambøll Norge AS. De ulike målerne rundt deponiet har ikke fanget opp spredning av sedimenter over tillatt nivå i løpet av helgen. Departementet avventer fullstendig informasjon fra selskapets styre om saken etter at de interne undersøkelsene er sluttført.
Hans Olav Syversen (KrF) [12:27:27]: Jeg takker statsråden for svaret.
Som statsråden sikkert er vel kjent med, er det et meget omstridt prosjekt som nå gjennomføres i Indre Oslofjord. Jeg er sikker på at statsråden også kjenner til at statsrådens partifeller i Oslo ikke er særlig begeistret for den såkalte opprydningen som nå skjer ved Malmøykalven, og som kunne ha vært gjort på en annen måte. Det skal jeg la ligge.
Med det i bakhodet at dette er et så omstridt prosjekt, skulle man tro at aktørene ville være særlig påpasselige med at alt skjedde innenfor lover og regler, og at man så langt som overhodet mulig unngikk problemer. Det har ikke skjedd. Vi har altså hatt to hendelser, som statsråden selv refererte til.
Mitt spørsmål er: Føler statsråden seg sikker på at selskapet har det fornødne ansvar for å sørge for at sikkerheten ivaretas?
Statsråd Helga Pedersen [12:28:37]: Som jeg har redegjort for i svaret mitt, har styret i Secora fulgt opp de hendelsene som har vært i forbindelse med prosjektet i Oslofjorden. Det er foretatt en meget grundig gjennomgang av det som skjedde i september. Det skyldtes at enkeltpersoner gjorde feil. De personene jobber ikke lenger i selskapet i dag. Det er ikke avdekket feil ved selve prosedyrene og systemene. Når det gjelder det som skjedde i april, har selskapet en grundig gjennomgang også av det.
Så dette er noe som selskapets styre tar på største alvor, og som også departementet følger nøye opp.
Hans Olav Syversen (KrF) [12:29:31]: Jeg får bite merke i det siste statsråden sa, nemlig at dette vil departementet følge nøye opp.
Jeg skjønner at man har full tillit til styret og selskapet som sådant i oppfølgingen av disse hendelsene som gjør at befolkningen stiller spørsmål ved om dette prosjektet lenger kan kalles et miljøprosjekt. Tvert imot er det mange på Nesodden, ikke minst, og i den delen av Oslo dette berører, som synes dette er blitt noe helt annet enn det som er prosjektets overskrift, nemlig Ren Oslofjord.
Jeg har lyst til å høre med statsråden, som jo er generalforsamling i Secora, om hun personlig nå proaktivt vil følge selskapets videre arbeid med dette oppryddingsprosjektet.
Statsråd Helga Pedersen [12:30:23]: Jeg kan forsikre om at departementet har vært og skal være både aktive og proaktive i å følge opp selskapet, og selskapets styre har jo også tatt de hendelsene som er avdekket, på største alvor.
Det å sette i verk et slamdeponeringsprosjekt, eller å ta stilling til det, er en sak som ligger utenfor mitt ansvarsområde. Det er et prosjekt som føres i regi av Oslo kommune, Oslo Havn. Det er SFT som er tilsynsorgan for det, så jeg skal vokte meg vel for å ha synspunkter på denne saken i denne salen. Mitt ansvar er å sørge for at Secora som et statlig selskap forholder seg til lover og til regelverk. Jeg vil følge det nøye også i fortsettelsen, og jeg har full tillit til at styret gjør den jobben de skal og må gjøre i så henseende.
Presidenten: Da er den ordinære spørretimen over, og dagens kart er ferdigbehandlet.
Forlanger noen ordet i henhold til forretningsordenens § 37 a før møtet heves? - Møtet er hevet.