Stortinget - Møte onsdag den 23. april 2008 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 1
Svein Flåtten (H) [11:16:16]: Mitt spørsmål til finansministeren er følgende:
«Kredittilsynet konsentrerer, ifølge media, sine undersøkelser og oppfølginger til de små aktører i finansmarkedet. Det tyder på at aktørene i markedet behandles ulikt ut fra sin størrelse, med de følger det får for konkurransesituasjonen.
Er det en situasjon statsråden ønsker eller vil vurdere nærmere?»
Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.
Statsråd Kristin Halvorsen [11:16:59]: Etter kreditttilsynsloven skal Kredittilsynet føre tilsyn med de institusjonene som er underlagt tilsyn. Finansdepartementet er overordnet myndighet for Kredittilsynet og gir overordnede føringer for Kredittilsynets prioriteringer i styringsdialogen. Departementet legger vekt på at Kredittilsynet innen disse overordnede rammene har et selvstendig ansvar for å prioritere sine tilsynsressurser.
Det har vært redegjort for Kredittilsynets tilsynsarbeid i budsjettene og i de årlige meldinger til Stortinget, senest i Kredittmeldingen for 2007, som ble lagt fram sist fredag, der Kredittilsynets årsmelding fulgte med som utrykt vedlegg.
På finansområdet rettes en betydelig del av tilsynsarbeidet mot de største finansinstitusjoner, der eventuelle økonomiske problemer kan få størst betydning for finansiell stabilitet, og det er eksempler på at store aktører har fått kritiske merknader fra Kredittilsynet.
På verdipapirområdet trådte ny verdipapirhandellov i kraft 1. november i fjor, noe som bl.a. innebar at investeringsrådgivere må ha konsesjon som verdipapirforetak. Loven inneholder også en rekke konkrete investorbeskyttelsesregler som rådgiverne må forholde seg til. Over 60 nye foretak har fått konsesjon som verdipapirforetak, og tilsynet med disse aktørene er prioritert i Kredittilsynets virksomhetsplan for 2008.
Kredittilsynet har opplyst at det i forbindelse med behandlingen av konsesjonssøknadene bl.a. er avslørt svak produktkunnskap hos en rekke ledere og ansatte i de nye foretakene, samt mangel på den erfaring og normforståelse som en finner hos de mer etablerte aktørene. Det har vært eksempler på salg av kompliserte produkter direkte til vanlige sparekunder, til dels med uforholdsmessig høye provisjoner og med et stort innslag av lånefinansiering. Kredittilsynet varslet derfor i ett tilfelle tilbakekall av konsesjonen, og dette foretaket valgte å levere inn sin konsesjon som verdipapirforetak. Dette foretaket var størrelsesmessig nummer to eller tre i denne delen av sparemarkedet.
Vi har også fått opplyst at Kredittilsynet har hentet inn materiale fra de verdipapirforetakene som i størst utstrekning driver investeringsrådgivning overfor vanlige sparekunder. Foreløpige undersøkelser har avdekket forhold som Kredittilsynet må se nærmere på. Kredittilsynet vil også følge opp de store bankenes virksomhet på disse områdene.
Svein Flåtten (H) [11:19:40]: Jeg oppfatter statsrådens svar dit hen at de overordnede føringene legges av Finansdepartementet. Det er min oppfatning at det å gå på f.eks. bare mindre og nyetablerte selskaper ville være en overordnet føring. Nå hører jeg statsråden si at man også vil undersøke de større bankene. For det som ligger bak her, er jo, som statsråden peker på, hensynet til sparerne, investorene osv. - den vanlige mannen i gata.
Det er helt opplagt at det er de store bankene som har volumet og mengden av kundene. Jeg finner det derfor påfallende at man også i avisene markedsfører dette som en sterk offensiv mot enkelte segmenter av tilbyderne. Og jeg skulle ønske at statsråden ville være litt sterkere og si at også hun synes at de store inngår like mye som de små i dette.
Statsråd Kristin Halvorsen [11:20:50]: Det jeg kan si veldig tydelig, er at premissene for det spørsmålet som Flåtten har stilt, ikke stemmer, og det framgår av mitt svar. Det er ikke slik at man plukker ut de små og konsentrerer seg om dem. Det er, som det er redegjort for i svaret, slik at det på finansområdet selvfølgelig er de store aktørene som følges veldig nøye, som Kredittilsynet har meldt om. Men fordi vi har gjort endringer i verdipapirhandelloven, slik at det nå er mange flere som skal ha konsesjon etter dette, og fordi vi ser at det er mange som ikke forstår hva slags forpliktelser de nå har, må det gjøres en ekstra innsats overfor dem på verdipapirhandelområdet. Men det skal være kontroll med både store og små. Det er ikke størrelsen som er kriteriet for utvelgelse til kontroll.
Svein Flåtten (H) [11:21:42]: Det statsråden da egentlig kan garantere, er at det som fremstilles i media, at man undersøker de små og de nye aktørene mer, egentlig ikke er riktig. Man vil bruke minst like mye ressurser også på andre, slik at - og det er jo noe av poenget med dette - alle kunder og investorer, uansett hvor de går hen, kan føle seg sikker på at Kredittilsynet «all over» gjør den jobben som de skal gjøre, og ikke forledes av en offentlig diskusjon og debatt om disse spareproduktene, men holder hodet kaldt i denne situasjonen.
Statsråd Kristin Halvorsen [11:22:31]: Jeg må si jeg undres over at representanten Flåtten drar synspunkter på hvordan Kredittilsynet prioriterer, så langt som han gjør i dette oppfølgingsspørsmålet. Det er ikke størrelsen det kommer an på. Men for de nye, som tidligere ikke har hatt lovverk og oppfølging fra Kredittilsynet, er det selvfølgelig slik at det er behov for å gjøre klart hva som er regelverket, og hvordan ting skal følges opp, for å forsikre seg om at man holder en høy standard. Derfor kan selvfølgelig ikke jeg si hvordan Kredittilsynets ressurser fordeles mellom store og små institusjoner. Det jeg kan si, er at man må gå på de institusjonene der man frykter at standarden ikke holder mål, og så må man følge opp overfor det. Da er det ikke så rart om man må konsentrere seg mer om nye enn om etablerte institusjoner som man kjenner fra før av, og som man fra før av vet er klar over hva slags regelverk man skal forholde seg til.