Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. april 2008 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål12

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ine Marie Eriksen Søreide til forsknings- og høyere utdanningsministeren, tas opp av representanten Inge Lønning.

Inge Lønning (H) [12:15:08]: «En rekke land har etablert forskningsstasjoner i Ny-Ålesund. Dette er meget positivt.

Er Regjeringen tilfreds med graden av informasjonsdeling mellom de tilstedeværende land om forskningen som utføres, og resultater som oppnås?»

Statsråd Tora Aasland [12:15:33]: Regjeringen er enig i at det er svært positivt at det er økende internasjonal interesse for å utnytte de unike forskningsmulighetene Svalbard tilbyr, bl.a. i Ny-Ålesund. Ni land har opprettet egne forskningsstasjoner i Ny-Ålesund, og i tillegg er India i ferd med å opprette en stasjon her. Det kommer årlig forskere fra rundt 20 land til Ny-Ålesund.

Svalbard er en sentral arena for global klima- og miljøforskning, og dette gjelder særlig Ny-Ålesund. Området er sårbart for miljøpåvirkning, og det er Regjeringens mål å videreutvikle Ny-Ålesund som en «grønn» forskningsstasjon. Det er viktig at forskningen som foregår der, så vel som på Svalbard generelt, er av høy kvalitet, og at de forskjellige forskningsmiljøene samarbeider og utveksler informasjon og data der dette er naturlig. I planleggingen av forskningsaktiviteter må miljøhensyn stå sentralt, og samordning mellom forskjellige forskergrupper, f.eks. med hensyn til logistikk - jeg nevner f.eks. scooterkjøring - er et viktig virkemiddel for å hindre unødvendig miljøbelastning.

Det foregår allerede utstrakt samarbeid mellom forskningsmiljøene i Ny-Ålesund. For eksempel driver Tyskland og Frankrike en stasjon i fellesskap. Ny-Ålesund Science Managers Committee ble opprettet i 1994, og er et viktig forum hvor institusjonene som har aktiviteter i Ny-Ålesund, kan diskutere muligheter for samarbeid og utveksling av data.

Regjeringen ser imidlertid at det kan være grunnlag for å stimulere til at samarbeidet blir enda bedre, både i Ny-Ålesund og på Svalbard generelt. Derfor har Kunnskapsdepartementet allerede startet en prosess for å se på hvilke virkemidler vi bør bruke for å bidra til dette, og vi har bl.a. fått gode innspill fra sentrale norske aktører i forskningen på Svalbard. Svalbard Science Forum, som ligger under Norges forskningsråd, har en viktig rolle i denne sammenheng og har bl.a. opprettet en database hvor forskningsprosjekter og resultater registreres. Databasen utgjør en ressurs både for forskere og andre som er interessert i informasjon om forskning på Svalbard. Sysselmannen på Svalbard har nylig bestemt at det i behandlingen av søknader om tillatelser og dispensasjoner skal stilles som krav at forskningsprosjekter registreres i Svalbard Science Forums database. Dette vil bidra til å styrke informasjonsutvekslingen og synliggjøre forskningsaktivitetene og resultatene.

Regjeringen, ved Justisdepartementet, vil legge fram en ny stortingsmelding om Svalbard-politikken neste år. Her vil forskning på Svalbard være et sentralt element, og problemstillinger knyttet til hvordan vi kan legge til rette for samarbeid og informasjonsdeling vil bli behandlet og fulgt opp i denne meldingen.

Inge Lønning (H) [12:18:09]: Jeg takker statsråden for svaret. Vi er skjønt enige om at utviklingen i Ny-Ålesund er udelt positiv, og at den stadig økte bredden internasjonalt når det gjelder forskningsaktiviteten i Ny-Ålesund, er positiv.

Bakgrunnen for mitt spørsmål er at Norge i praksis dekker ganske betydelige utgifter til infrastruktur og til drift av den internasjonale forskningsinnsatsen i Ny-Ålesund. Det innebærer i realiteten at Norge subsidierer andre lands forskningsstasjoner med ikke ubetydelige beløp, og da er det jo ikke urimelig at man fra norsk side har en gjennomtenkt policy på dette, som også definerer vilkår som sikrer at dette kommer norsk forskning og norsk forskningspolitikk til gode.

Er det et problem for forskningsministeren at ansvaret (presidenten klubber) for dette er delt på så mange ulike departementer - Justisdepartementet når det gjelder Svalbard-politikken, (presidenten klubber) Næringsdepartementet når det gjelder Kings Bay …?

Statsråd Tora Aasland [12:19:27]: Jeg måtte bare lytte til spørsmålet før jeg visste hva jeg skulle svare.

Jeg ser det ikke som et problem at ansvaret her er delt på mange. I meldingen om Svalbard-politikken som Justisdepartementet står som hovedansvarlig for, og som de arbeider med nå, vil alle departementene være med på å vurdere de ulike tiltakene. Jeg som forskningsminister har et samordnet ansvar for forskningen. Det betyr at jeg har en god dialog med mine kolleger i Nærings- og handelsdepartementet og i andre relevante departementer som er interessert i forskningen på Svalbard. Etter min mening har vi gode rutiner for samordning av dette, både i Regjeringen og overfor de aktørene som også er med der, f.eks. Norges forskningsråd og Sysselmannen.

Inge Lønning (H) [12:20:20]: Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Det som gjør at problemstillingen er spesielt interessant, er naturligvis at den forskningsaktiviteten som drives med utgangspunkt i Ny-Ålesund, er forskningsaktivitet som gjelder svært sentrale utfordringer: biologisk mangfold, klimautfordring osv. Det gjør at det er enda større grunn til å tilrettelegge for den mest mulig åpne kommunikasjon, ikke bare når det gjelder forskningsprosjektenes art, men også når det gjelder de resultatene som kommer ut av forskningsaktiviteten, og ikke minst at dette har en tilbakeføringsverdi for norsk forskning på de angitte områdene.

Men jeg forstår statsrådens svar slik at vi er skjønt enige om dette, og at det fra statsrådens side også i fortsettelsen vil bli lagt betydelig arbeid i å sikre dette.

Statsråd Tora Aasland [12:21:27]: Jeg kan forsikre representanten om det. Til sommeren som kommer - i juni/juli - skal vi ha det årlige Ny-Ålesund Symposium, hvor det kommer forskningsministere fra flere land, og hvor litt av hensikten er å få et innblikk i hva man har fått kunnskap om siden sist. Og selvfølgelig vil det være viktig å spre den kunnskapen og være åpen omkring de prosessene som fører fram til kunnskapen samt kunnskapens betydning for de viktige utfordringene, som også representanten Lønning peker på.

Jeg er ikke i tvil om at Svalbard generelt, og Ny-Ålesund spesielt, er et unikt forskningslaboratorium, nettopp fordi man kan studere både atmosfære og innvirkning på biologi og andre forhold med hensyn til klimaendringene på en helt unik måte. Så dette vil vi gjøre oss god nytte av, og jeg er veldig glad for at vi kan legge til rette for et godt internasjonalt samarbeid i Ny-Ålesund.

: