Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. april 2008 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Hans Olav Syversen (KrF) [12:09:52]: «I Dagens Næringsliv 10. mars peker statsråden på behov for kompetanseheving innenfor området fornybar energi. Mens det er politisk enighet om økt satsing på klimaforskning, foreligger ikke samme avklaring når det gjelder høyere utdanning innenfor fornybar energi. I artikkelen vises det til konkrete planer for satsing på «grønn energi» på flere universiteter og høyskoler.

Vil statsråden vurdere om fornybar energi bør gis særskilt prioritet på budsjettet for høyere utdanning i 2009?»

Statsråd Tora Aasland [12:10:40]: Klima- og miljøutfordringene krever tiltak innenfor alle sektorer. Representanten Syversen viser selv til at det er satset på forskning på dette området. Dette gir kompetanse og et godt faglig grunnlag for å utvikle studietilbud.

Dagens Næringsliv presenterte den 10. mars i år en oversikt over nye studietilbud fra høsten 2008, som viser at universiteter og høgskoler allerede har utviklet studier som vektlegger miljøfaglige spørsmål og alternative, fornybare energikilder.

Kunnskapsdepartementets realfagsstrategi, Et felles løft for realfagene, er en viktig plattform for arbeidet med å styrke utdanningsinstitusjonenes prioritering av teknologi- og realfagsrelaterte studier og dermed også studietilbud som er nødvendige for å bygge opp vår kompetanse på klimaspørsmål, og teknologi som kan anvendes til utvinning av fornybar energi.

Slik situasjonen er i dag, er det neppe antall studietilbud eller studiekapasiteten som er begrensningen, men antallet unge som er interesserte og kvalifiserte til å studere relevante fag. Derfor er det viktig med motivasjon.

Realfagssatsingen tar også sikte på å øke unges interesse for realfag i skolen, slik at de senere eksempelvis velger å starte på en ingeniørutdanning som har fornybar energi som spesialisering. Realfagssatsingen er derfor kanskje vårt viktigste redskap for å gi nasjonen den kompetanse som er nødvendig for å være en ledende nasjon på fornybar energi i framtiden.

Det er selvfølgelig vanskelig for meg å si noe om prioriteringene i budsjettet for 2009 nå. Det regner vel heller ikke representanten med at jeg skal gjøre. Vi er enige om at det er viktig å rekruttere kvalifiserte og engasjerte studenter og fagansatte som vil bidra til at Norge vil styrke sin rolle som foregangsnasjon innen fornybar energi. Jeg lar ingen anledning gå fra meg til å fortelle både forskningsmiljøer og universitetsmiljøer hvor viktig det er at man nå bygger seg opp og er godt kvalifisert til å ta forskningsoppdrag innenfor dette området.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:12:45]: Statsråden har helt rett i at jeg ikke har tenkt å avkreve henne et svar, og jeg hadde vel heller ikke tro på noe svar med hensyn til hvordan dette vil bli prioritert i 2009. Det vet vel kanskje ikke statsråden selv ennå heller.

Mitt poeng er å ha et politisk trykk på den kjeden som er nødvendig for at vi faktisk får resultater som er i tråd med det ganske ambisiøse klimaforliket som Regjeringen har inngått med opposisjonen her i huset. Da snakker vi om realfag, og vi snakker om alt fra grunnskole, videregående skole, opp til høyere utdanning og så til forskning. Nå har vi satset på forskning i klimaforliket, men forut for forskningen ligger det jo at man har studenter som faktisk har fått en god utdanning på høyere nivå. Så mitt spørsmål er rett og slett om det er til vurdering - i hvert fall at man ikke avkrefter det - å gi noen særskilte incitamenter akkurat på dette området.

Statsråd Tora Aasland [12:13:49]: Situasjonen er jo den at statsråden ikke kan instruere universitetene eller høgskolene til å ha bestemte typer studier i sitt tilbud. Men som jeg sa i mitt første svar: Jeg benytter enhver anledning til å oppmuntre til at man går videre innenfor både utdanning og forskning på dette området. Det er, som representanten sier, meget viktig med en større søknad til realfagene og til naturvitenskapelige fag. Men jeg vil også si at helheten i fagområdet her er viktig. Det er derfor vi i oppfølgingen av klimaforliket mellom Regjeringen og Stortinget, som jeg er veldig fornøyd med, kommer til å ha et helhetlig perspektiv på hvilke tiltak vi skal sette i gang. Det vil selvfølgelig også innebære at vi stimulerer barn og ungdom til å begynne å tenke på dette veldig tidlig.

: