Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 2. april 2008 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Odd Einar Dørum (V) [12:26:32]: Jeg har dette spørsmålet til kunnskapsministeren:

«Det er den senere tid framkommet kritikk mot driften ved enkelte Steinerskoler i media.

Hvilke konkrete grep har statsråden tenkt å ta i denne sammenhengen?»

Statsråd Bård Vegar Solhjell [12:26:48]: Eg er kjend med dei påstandane om vald og trakassering ved enkelte Steinerskular som er komne fram i media. Eg kan forsikre representanten Dørum om at eg tek dette på alvor.

Private skular som er godkjende etter privatskulelova, mellom dei Steinerskular, må følgje opp dei krava som lova set, til korleis verksemda skal drivast. På same måten som i offentlege skular har elevar i private skular krav på eit godt fysisk og psykososialt miljø, der alle elevar opplever tryggleik og kjenner at dei høyrer til. Dette følgjer direkte av privatskulelova.

Alle tilsette ved skulen har undersøkings- og varslingsplikt dersom dei får kunnskap eller mistanke om mobbing, vald eller anna negativ framferd. Dersom ein elev eller ein forelder ber om tiltak som gjeld det psykososiale miljøet, f.eks. tiltak mot krenkjande oppførsel som mobbing og vald, skal skulen snarast mogleg gripe fatt i det.

Privatskulelova slår fast at skulane skal arbeide aktivt og målretta for å oppfylle dei krava til skulemiljø som ein finn i lova. Eventuelle avvik frå regelverket vil kunne avdekkjast ved tilsyn som vert gjennomført av fylkesmannen. I praksis vert tilsynet sett i verk som stikkprøvekontroll eller på grunnlag av indikasjonar om avvik. Dersom det vert avdekt brot på privatskulelova eller andre lover, har staten sikra seg effektive sanksjonsmiddel. Ved regelbrot kan fylkesmannen påleggje skulen å rette opp forholdet. Dersom det vert avdekt forhold av alvorleg karakter, kan i tillegg statstilskotet haldast tilbake, skulen kan verte pålagd å betale tilbake tilskot, eller godkjenninga kan verte trekt tilbake.

Ut frå dette vil eg slå fast at privatskulelova - på same måte som opplæringslova - har reglar som skal hindre og førebyggje mobbing og trakassering. Fylkesmannen har ansvar for å gjennomføre tilsyn for å avdekkje eventuelle brot på regelverket. Generelt arbeider eg med å målrette og styrkje tilsynet både ved dei offentlege og dei private skulane. På utdanningsområdet skal tilsyn vere hovudoppgåva for fylkesmannen i 2008, og arbeidet med tilsyn er styrkt med 7,5 mill. kr.

Som varsla gjennom media har eg bedt Utdanningsdirektoratet om å følgje opp den saka som er omtalt i media, og eg har full tiltru til at saka vil verte følgd opp på vanleg måte gjennom tilsynet til fylkesmannen. Eg kan i den samanhengen vise til at Utdanningsdirektoratet har uttalt at det på bakgrunn av det som har kome fram i VG, er naturleg å ta saka opp med fylkesmannen.

Odd Einar Dørum (V) [12:29:21]: Jeg har stilt spørsmålet åpent med vilje fordi jeg ønsker å slå fast det som også statsråden har gjort, at vi har klare spilleregler både i offentlig skole og i private skoler. Det er også slik at når noen framsetter alvorlig kritikk, i dette tilfellet slik som statsråden viste til, er det viktig både av hensyn til dem som har framsatt kritikken, og også av hensyn til dem som blir utsatt for den - uansett hvor det måtte være - at det blir avklart hva som er hva.

Jeg oppfatter at statsråden gjennom sitt svar til meg for det første har understreket det prinsipielle og ryddige i regelverket, men viktigere enn det, at statsråden har bekreftet det han tidligere har uttalt offentlig, at her skjer det noe i praksis med det som er framsatt, ved at Utdanningsdirektoratet ser på saken, og at man har bekreftet det. Det oppfatter jeg som en tilfredsstillende avklaring. Jeg vil bare be om, siden dette kom fram i offentligheten på den måten det har gjort, at man også blir gjort kjent med resultatet av den gjennomgangen som Utdanningsdirektoratet da gjør.

Statsråd Bård Vegar Solhjell [12:30:20]: Det høyrest ut som om vi er relativt einige når det gjeld innhaldet i saka og alvoret i ho. Heldigvis har vi system for å følgje opp den typen saker. Og berre for å gjenta det: Eg har som sagt bedt om at dette blir følgt opp, og eg har full tiltru til at det vert gjort. Dei erfaringane ein då i neste runde gjer seg, vil verte kommuniserte på ein passande måte i ettertid.

Odd Einar Dørum (V) [12:30:51]: Stortingssalen kan bruke spørretimespørsmål til polemikk. En kan stille spørsmål til gjensidig opplysning, men en kan også stille spørsmål til opplysning til alle i offentligheten som er opptatt av en sak. Jeg har valgt å gjøre det siste, og jeg føler at statsråden har svart ryddig og skikkelig på det og i tillegg vist til hva som nå praktisk skjer. Det er også presisert - selv om jeg ikke oppfatter det som uventet, men jeg synes det er viktig at det er presisert og nettopp sagt i Stortinget - at når det er konkludert, vil man også bli kjent med resultatet. Det betyr at de som framsetter en kritikk, vet at den vil bli undersøkt, og at de som blir utsatt for kritikken, vet at de vil bli vurdert på en ordentlig og skikkelig måte. Og dette vil man til slutt bli kjent med. Så hensikten med mitt spørsmål er oppnådd ved statsrådens svar til meg.

Statsråd Bård Vegar Solhjell [12:31:37]: Eg trur at det som var føremålet med mitt svar, også er oppnådd, nemleg at det er forstått av spørjaren, og at vi er einige.

Presidenten: Da ble denne spørretimen avsluttet på en fordragelig og hyggelig måte.

: