Stortinget - Møte onsdag den 2. april 2008 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 13
May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [12:17:47]: Først vil eg ønskje den nye barne- og likestillingsministeren, Anniken Huitfeldt, velkommen til Stortinget, og seie at eg ser fram til eit godt og konstruktivt samarbeid. Så til spørsmålet:
«Riksrevisjonen har foretatt en virksomhetsanalyse av Bufetat. Resultatet viser manglende styring og kontroll. Riksrevisjonen ber Barne- og likestillingsdepartementet og Bufetat sikre at barn og unge får et tilbud som er tilpasset deres behov. Mange ansatte på institusjoner melder om bekymring knyttet til prispress og kortsiktighet, og manglende fokus på kvalitet og barnas behov.
Vil statsråden foreta en gransking av barnevernet for å sikre at barn og unge får et tilbud av god kvalitet som er tilpasset deres behov?»
Statsråd Anniken Huitfeldt [12:18:35]: Jeg takker representanten Molvær Grimstad for at hun ønsker meg velkommen, og håper også at vi får et godt samarbeid på dette viktige feltet.
Hun viser i sitt spørsmål til Riksrevisjonens virksomhetsanalyse av Bufetat. Det er viktig at vi har en kritisk systemdebatt om barnevernet, men jeg er uenig i at Riksrevisjonens analyse gir noe generelt bilde av en etat uten styring og kontroll. Analysen viser tvert imot at det har vært en positiv utvikling i det statlige barnevernet, og det viser at den reformen som Laila Dåvøy tok initiativ til, var en riktig reform. I tråd med målsettingen har vi fått flere barn i fosterhjem og på hjemmebaserte tiltak, mens institusjonsbruken er redusert. Jeg er glad for at vi langt på vei har lyktes i det som var målsettingene. Stortinget har fått oversendt analysen fra Riksrevisjonen, og jeg avventer behandlingen av dokumentet.
Barnevernet arbeider med sårbare barn og unge. Det er derfor viktig at vi anvender metoder som vi vet gir gode resultater. Bruk av evidensbaserte metoder er et eksempel på utvikling av barnevernet til en virksomhet som er kunnskapsbasert.
Riksrevisjonen peker også på viktige utfordringer og områder hvor vi har et forbedringspotensial. Det tar vi alvorlig. I arbeidet med å videreutvikle barnevernet ser vi på Riksrevisjonens virksomhetsanalyse som et veldig viktig bidrag. I utviklingen av barnevernet er det barn og unge som er i fokus. Det enkelte barn har ulike utfordringer og skal ha et kvalitativt godt tilbud som er tilpasset barnets eget behov. Det forutsetter bl.a. et godt samarbeid mellom Bufetat og kommunene.
Staten benytter i dag både statlige og private aktører for å dekke institusjonsbehovet i barnevernet. Bufetat er pålagt å benytte egne statlige institusjoner så langt dette er mulig, og dekker resten av behovet gjennom kjøp fra private aktører.
Ved kjøp av private plasser har stortingsflertallet sluttet seg til at ideelle aktører skal prioriteres framfor kommersielle.
Ifølge Stortingets vedtak skal etaten følge anskaffelsesregelverket ved kjøp av private institusjonsplasser. Dette er et område også Riksrevisjonen følger grundig opp. Kjøp av barnevernsplasser foregår gjennom konkurranse ved forhandlinger. I denne prosessen skal det i første rekke fokuseres på kvalitet. I dag vurderes kvaliteten på tjenestetilbudet fra statlige og private aktører på denne måten:
For statlige tiltak følges disse opp i samsvar med kvalitetsforskriften.
For private institusjoner må institusjonen i første omgang være godkjent i samsvar med godkjenningsforskriften. I tillegg må det foreligge en avtale med institusjonen.
Departementet har gjennomgått prosedyren for kjøp av private barnevernsplasser. Dette har ført til enkelte endringer i prosedyrene ved kjøp av plasser fra både ideelle og kommersielle aktører. Endringene innebærer bl.a. forlenget kontraktstid fra to til fire år, med mulighet for forlengelse i inntil to år. Det gir en større grad av langsiktighet for de private aktørene, noe vi synes er viktig.
Jeg vil arbeide for å sikre at barn og unge får et tilbud av god kvalitet som er tilpasset deres behov, men mener ikke at det er nødvendig med en gransking av barnevernet for å sikre at dette skjer. Det er vel fire år siden barnevernsreformen fra 2004 ble innført. Barne- og likestillingsdepartementet skal sette i gang en bred evaluering av hele barnevernsreformen etter at staten overtok ansvaret for barnevernet i fylkeskommunen. Det har vi gjort klart allerede i revidert nasjonalbudsjett for 2006-2007. Denne evalueringen vil ta for seg både den faglige og den økonomiske utviklingen i det statlige barnevernet og måloppnåelsen knyttet til begge disse forholdene.
Riksrevisjonens rapport er et viktig grunnlagsdokument for evalueringen. Evalueringen skal starte i 2008.
May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [12:22:51]: Eg takkar statsråden for svaret.
Når eg besøkjer forskjellige personar som jobbar innanfor barnevernet - det kan vere kommunetilsette, folk i fagteam knytte til Bufetat o.a. - får eg høyre veldig klare meiningar om at når det gjeld dei mest utsette barna og det å sikre dei eit best mogleg tilbod, går pris framfor kvalitet. Mange er frustrerte fordi dei ser at økonomien er pressa. Ifølgje rapporten frå Riksrevisjonen har departementet sagt at budsjettramma for 2008 er tilstrekkeleg for å løyse oppgåvene som dei er pålagde. Men eg set store spørsmålsteikn ved det, for når ein reiser rundt i landet, får ein høyre at det er for lite ressursar, at dei blir pressa så mykje på pris når det gjeld å gi eit kvalitativt godt tilbod til desse barna, at dei tilsette er frustrerte, at dei har fått beskjed om at private aktørar skal ut, og at berre dei offentlege skal prioriterast.
Statsråd Anniken Huitfeldt [12:23:59]: Det er riktig, som representanten sier, at vi har spesielle utfordringer knyttet til de aller mest utsatte barna. Vi har som hovedmål at de aller fleste av disse barna skal plasseres i fosterhjem. Det har vært noen problemer med å rekruttere nok fosterhjem til denne gruppen, men vi har også som mål, også for de mest utsatte barna, at de skal plasseres i fosterhjem på linje med andre barn. Det er en utvikling som vi kommer til å følge nøye, og derfor har vi et spesielt grep omkring disse tingene nå.
May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [12:24:34]: Det som då er svært viktig, er at ein ikkje byggjer ned institusjonstilbodet før ein har fått nok fosterforeldre. I dag er det barn som står i kø og ventar på fosterforeldre. Så er det viktig å sikre rekrutteringa. I komiteen har vi no liggjande til behandling eit forslag om å sikre fosterforeldre faglege rettar. Det gjeld både tenestepensjon, og det gjeld sjukepengar, som mange ikkje får, og dei hamnar derfor i ein vanskeleg situasjon. Vil statsråden medverke til at ikkje berre dei statlege, forsterka fosterheimane - eg veit at departementet er i gang med eit arbeid for å sikre dei faglege rettar - men alle fosterforeldre får faglege rettar, og at ein lèt vere å byggje ned fleire institusjonar før ein har eit godt nok tilbod til alle barn?
Statsråd Anniken Huitfeldt [12:25:31]: Vi arbeider ut fra at det er fosterhjem som er målet, men for enkelte vil institusjonsplassering være riktig, enten det er midlertidig eller på varig basis. Vi vet at der barn skal plasseres i et forsterket fosterhjem, er også rettighetene til fosterforeldrene viktig, men vel så viktig er veiledningen til de enkelte fosterforeldre, som er helt grunnleggende for at de skal klare denne jobben. I dag har vi veldig mange fosterhjem som er klare til å ta imot barn, men det er ikke like mange som er klare til å ta imot spesielt utsatte barn. Det er en utvikling som vi vil følge spesielt nøye, for dette handler om de aller mest utsatte barna.