Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 2008 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 25
Åse M. Schmidt (FrP) [14:02:18]: Jeg ønsker å stille spørsmål til fiskeri- og kystministeren:
«I forslag til regulering av hummerfiske er det på høring vesentlige innskjerpinger i regelverket. Foreslåtte endringer er kompliserte og lite anvendelige og vil være vanskelige å etterleve, selv om intensjonene var harmonisering og forenkling. Med disse forslagene vil resultatet bli økt ulovlig fiske, angiveri, anmeldelser og en ødelagt kystkultur, noe som igjen vil medføre en voldsom kostnadsøkning for kontrolltiltak og økte hummerpriser.
Ser statsråden at disse endringene vil kunne gi store negative konsekvenser?»
Statsråd Helga Pedersen [14:02:58]: Siden slutten av 1980-tallet og fram til i dag har det vær gjennomført en rekke tiltak i et forsøk på å snu utviklingen fra langvarig nedgang i hummerbestanden til å bygge bestanden opp igjen til et høyere nivå. I dag er hummerbestanden på et lavmål, og derfor er det kritisk nødvendig å iverksette tiltak.
I oktober 2007 la en arbeidsgruppe som har sett på tiltak for å øke hummerbestanden, fram et forslag til forvaltning av hummer i Norge. Rapporten er et resultat av en omfattende prosess som har gått over tre år. Det har vært arrangert åpne høringsmøter for å ivareta hensynet til yrkesfiske så vel som fritidsfiske.
Arbeidsgruppen har presentert mange forskjellige tiltak for å bygge opp bestanden av hummer. Alternativet til dette vil kunne være en totalfredning, og det er noe jeg helst vil unngå nettopp for å ivareta tradisjon og kystkultur. Arbeidsgruppen anser at de forslag som er fremmet, vil kunne bidra til en oppbygging av hummerbestanden, dog senere enn hvis man totalfredet.
Hummerbestandens dårlige forfatning tilsier bl.a. at redskapsmengden bør begrenses for å begrense beskatningstrykket. De tiltakene som ligger i forslaget, vil medføre at både yrkesfiskere og fritidsfiskere bidrar til å bygge opp bestanden.
Jeg vil understreke at den elendigheten som representanten Schmidt skisserer i sitt spørsmål, vil bli et faktum hvis man ikke tar dette på alvor.
Rapporten fra arbeidsgruppen med Fiskeridirektoratets kommentarer er nå på høring. Høringsfristen er satt til 25. mars.
Fiskeri- og kystdepartementet vil foreta en vurdering av det videre arbeidet i denne saken når høringen er avsluttet og det endelige forslaget er oversendt til departementet.
Åse M. Schmidt (FrP) [14:04:46]: Jeg vil takke for svaret fra statsråden.
Når en leser det som ligger ute på høring, og også når en leser fiskeridirektørens vurderinger av de forslagene som ligger der, kan det synes som om det går veldig langt. Det er jo en del grep en kunne tatt, som ikke ville vært så dyptgående som det dette forslaget innebærer, bl.a. hummerparker og hummerreservater. Dersom en går for det forslaget som foreligger, vil jo det bety en begrenset tilgang også for vanlige fiskere. Jeg vil tro at statsråden i forhold til allemannsretten og ferdsel på sjøen har et annet syn på akkurat det.
Hva tenker statsråden når det gjelder spesielt hummerparker og hummerreservater langs sørlandskysten? Hvordan vil det arte seg?
Statsråd Helga Pedersen [14:05:38]: Nå har Fiskeridirektoratet et forslag ute på høring. Jeg synes ikke det er naturlig at jeg går inn i enkelthetene i det forslaget, eller begynner å kommentere det, før høringsrunden er avsluttet og departementet har fått en ferdig anbefaling fra Fiskeridirektoratet. Nå har jo alle som har synspunkter i denne saken, mulighet til å komme med dem i høringsrunden.
Jeg har ikke lyst til å binde meg til verken det ene eller det andre forslaget nå. Men det som jeg vil være veldig tydelig på, er at hvis vi ikke foretar oss noe, blir konsekvensene på sikt svært triste for dem som høster av hummeren til fritids- og yrkesformål.
Åse M. Schmidt (FrP) [14:06:19]: Ser statsråden da muligheten for at nettopp dette, skal man si, svarte fisket vil kunne skje - og det skjer allerede i dag - på sørlandskysten? Det er jo ikke så veldig store kontrolltiltak som er igangsatt om sommeren når vi har mange turister både i båter og på hytter som faktisk tar en del av dette, og som ødelegger fritidsfisket og kystkulturen for dem som er bosatt der nede.
Ser ikke statsråden at en også kunne vært mer aktiv i forkant i stedet for å gå så drastisk til verks som det nå er foreslått?
Statsråd Helga Pedersen [14:06:58]: Opp gjennom årene har man fra tid til annen måttet ta veldig drastiske grep for å berge fiskebestander som har vært utsatt for et for stort fiskepress. Det gjelder f.eks. det vi nå gjør med hensyn til kysttorsken, og det gjelder fisket på torsk i Barentshavet. Jeg kunne komme med ganske mange eksempler på det.
Jeg er opptatt av at vi finner tiltak som gjør at vi klarer å forvalte hummerbestanden bærekraftig også på sikt, og jeg forventer at uansett hvordan det endelige regelverket blir utformet, så skal det overholdes. Det er helt uakseptabelt å fiske ulovlig, uansett om man måtte være uenig i reglene.
Presidenten: Dermed er dagens kart handsama ferdig.
Ber nokon om ordet i høve til § 37 a i Stortingets forretningsorden?
- Møtet er slutt.