Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Per Roar Bredvold (FrP) [11:52:03]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Forsvaret har visstnok ingen oversikt over norske skadde befal og soldater som har vært ute i internasjonale oppdrag.

Vil statsråden sørge for at en slik oversikt finnes, og på den måten kunne være med og bidra til at antall senskader blir redusert?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:52:22]: Forsvaret har oversikt over befal og soldater som er skadet i utenlandstjeneste. I likhet med det sivile helsevesenet er medisinsk personell i Forsvaret forpliktet til å dokumentere all behandling som gis. Informasjon fra de elektroniske legejournalene overføres til Forsvarets helseregister. Eldre papirjournaler er gjort lettere tilgjengelig ved at de nå er skannet elektronisk. På denne måten har Forsvaret registrert relevant helseinformasjon for den enkelte soldat - og befal - som har tjenestegjort i utlandet. Videre har vi gjennom Forsvarets helseregister tilgjengelig statistisk informasjon på et aggregert nivå om en rekke forhold knyttet til helse og tjenestegjøring. Helseregisteret gir dessuten mulighet for å dokumentere sammenhenger mellom tjenesteforhold, eksponering for hendelser og konsekvenser for fremtidig helse.

Jeg er trygg på at det i dag foregår en grundig registrering av alle relevante helseopplysninger for soldater og befal som har gjennomført utenlandstjeneste. Vi må imidlertid erkjenne at registrering i Forsvarets elektroniske pasientjournal tidligere har hatt visse svakheter. For enkeltindivid har Forsvaret informasjon om behandling som er gitt av Forsvarets medisinske personell. Papirjournaler og skannede dokumenter i den elektroniske pasientjournalen er ikke umiddelbart tilgjengelig for statistisk bearbeiding. Dette betyr at når det gjelder forhold som går noe tilbake i tid, vil det være ressurskrevende å avdekke generelle helsemessige forhold for denne gruppen. Forsvaret arbeider stadig med å forbedre tekniske løsninger for å sikre at alle helsedataene lagres elektronisk.

Jeg vil understreke at det er svært viktig å yte gode og forutsigbare helsetjenester til våre soldater, og å sikre at all medisinsk behandling av skader er dokumentert i samsvar med de krav som stilles. Helseinformasjonen fra Forsvarets helseregister gir Forsvaret en god mulighet til å overføre erfaring og utvikle gode helse-, miljø- og sikkerhetstiltak. Dette helseregisteret er under kontinuerlig utvikling og er et viktig redskap i arbeidet for å sikre mest mulig trygghet og oppfølging for personellet vårt.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:54:41]: Jeg takker statsråden for svaret.

Nå var svaret noe ulikt det jeg trodde statsråden skulle svare, for jeg har fått opplyst at det er ingen oversikt, det er i hvert fall en mangelfull oversikt. Det bekrefter vel statsråden for så vidt også når hun sier at registreringen har visse svakheter. Nå vet ikke jeg hva statsråden mener med «visse svakheter», men det sier i hvert fall at det ikke er bra nok - og statsråden sier jo at det skal bli bedre.

Men da vil jeg spørre litt mer i detalj: Hva er «visse svakheter», og hvor langt kan man gå tilbake for at Forsvaret har 100 pst. bra nok oversikt over dette? For det er jo kjempeviktig å ha en oversikt over dem som er skadd i internasjonale oppdrag. Etter hvert som vi sender soldater ut - det er blitt ganske mange gjennom årene - blir det også tøffere og tøffere å være soldat. Man opplever en helt annen hverdag, selvfølgelig. Man opplever krig i hverdagen. Man er ute i skarpe oppdrag, og man blir skadd, kan bli skadd, eller ser andre bli skadd.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:55:46]: Det er slik at dette helseregisteret har vært ført manuelt og senere elektronisk. Også når man fører et helseregister elektronisk, er det en utvikling over tid i deler av helseregisteret hvor man kan føre statistiske opplysninger.

Helseregisteret i dag har en god kvalitet, men akkurat til hvilken dato man må gå tilbake i tid for at det skal være 100 pst., er jo også avhengig av utviklingen i et slikt helseregister. Det som er viktig i dag, er at man fører et helseregister med en fleksibilitet som gjør at man har mulighet for å ta ut opplysninger. Helseregisteret gjør også, som det er sagt, at man kan forebygge bedre fremover.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:56:45]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg tror statsråden og jeg har et felles mål om at dette skal bli så bra som mulig, slik at man kan hjelpe både soldater, befal og, eventuelt, sivile som også har vært ute, med de skader de får senere. Da tenker jeg altså på senskader - ikke nødvendigvis bare på de fysiske, men også på de psykiske. Det er selvfølgelig slike senskader som kommer etter en stund, eller kan komme etter en stund. Et slikt register er kjempeviktig, og det må kvalitetsmessig være så 100 pst. godt som mulig, så jeg tror statsråden og jeg har et felles mål der - selvfølgelig.

Avslutningsvis vil jeg bare spørre om hvordan det går med Bæreia. Det er jo selvfølgelig et ledd i dette med senskader. Så hvis statsråden kan tenke seg å svare på det i tillegg, hadde det vært bra.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:57:37]: Det ble jo tatt en beslutning om å kjøpe Bæreia like før jul, så vidt jeg kan huske - det var på det tidspunkt, eller rundt årsskiftet. Det er en prosess og en overtakelse som man jobber med, så vidt jeg kjenner til, men det kan jeg komme tilbake til representanten Bredvold med et mer eksakt svar på.

: