Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Gunvald Ludvigsen (V) [13:07:25]: Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Det er 16 år siden HVPU-reformen ble innført. Reformen førte til bedre livssituasjon for mange utviklingshemmede. Ulike tilsynsrapporter viser at tilbudet som gis til denne gruppen, ikke er tilfredsstillende mange steder. Statens råd for funksjonshemmede anbefaler at det settes ned et offentlig utvalg som skal gjennomgå livssituasjonen, levevilkårene og tjenestene for psykisk utviklingshemmede.

Hvor langt er statsråden kommet i arbeidet med å sette ned et offentlig utvalg, og når vil vi se resultatene av det?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:08:12]: I oktober i fjor fikk barne- og likestillingsministeren overført ansvaret for å koordinere politikken for personer med nedsatt funksjonsevne fra arbeids- og inkluderingsministeren. Det betyr at hvert departement har ansvar for å tilrettelegge for personer med nedsatt funksjonsevne innen sitt ansvarsområde. Det gjelder sjølsagt også for personer med utviklingshemning. Men det er barne- og likestillingsministeren som har det overordnede ansvaret og det koordinerende ansvaret. Derfor er det i prinsippet barne- og likestillingsministeren som skal ta stilling til om man skal gå videre med forslaget om et offentlig utvalg. Jeg deltar i det overordnede politiske samarbeidet om politikken for funksjonshemmede.

Høsten 2006 arrangerte Statens råd for funksjonshemmede en høringskonferanse om status og utfordringer for tilbudet til utviklingshemmede - etter anmodning fra de berørte departementer. Konferansen var bredt sammensatt og samlet mer enn 200 deltakere. I oppsummeringa fra denne konferansen tilrår Statens råd for funksjonshemmede, slik representanten Ludvigsen sier, at det bør nedsettes et offentlig utvalg som skal gjennomgå livssituasjon, levekår og tjenester for utviklingshemmede. Det var rådet sjøl som la fram dette forslaget på den nevnte konferansen. Deltakerne ble videre oppfordret til å skrive ned hvilke tre tiltak de mente var viktigst for Regjeringa å følge opp i tida framover. Forslaget om et offentlig utvalg fikk liten oppslutning sammenlignet med forslaget om å utvikle bistandstjenester og skoletilbud og dessuten bedre tilgangen på arbeid og meningsfylte fritids- og kulturtilbud.

Etter denne konferansen har en interdepartemental gruppe drøftet utfordringene og forslag til tiltak. Gruppa har gjennomgått det som kom fram på konferansen. Også Helsetilsynets rapporter og en rapport fra Sosial- og helsedirektoratet i 2007 - som oppsummerer kunnskap om levekår, tjenestetilbud og rettssikkerhet for personer med nedsatt funksjonsevne - er tatt med i vurderinga.

Vi vet ganske mye om hva som ikke er bra nok på disse områdene, og om hvor vi mangler kunnskap. Arbeidet i den interdepartementale gruppa viser at det pågår mye arbeid, og at det også foreligger planer på en rekke områder. Jeg følger opp mitt ansvarsområde på ulike måter, ikke minst gjennom Omsorgsplan 2015, Nasjonal helseplan og Nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering. Jeg har også etablert Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemning, NAKU. Videre er programmet om utviklingshemning og aldring, UAU, etablert som en fast virksomhet ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse.

Vi vurderer spørsmålet om et offentlig utvalg er et relevant grep, men er i tvil om det vil være tjenlig og rett ressursbruk. Det er enighet om at nå er handling viktigere enn å utrede videre. Vi må sørge for at vi bruker ressursene på de tiltakene vi allerede vet er nødvendige for å få til forbedringer i praksis. Men det er altså barne- og likestillingsministeren som i første rekke må ta stilling til spørsmålet fra representanten Ludvigsen.

Gunvald Ludvigsen (V) [13:11:32]: Takk for svaret.

Eg kan seie at eg i prinsippet er einig i hovudbodskapen, at vi treng handling, ikkje ein masse rapportar, for vi har jo ein masse rapportar. Innanfor dette området er det, som statsråden også seier, fleire departement, og ansvarsområdet blir flytta. Vi har også Sosial- og helsedirektoratet som spelar ei rolle her. Så det er i alle fall viktig at nokon klarar å koordinere dette for denne gruppa.

Eg veit ikkje om eit offentleg utval er det beste, men eg trur i alle fall at det er på høg tid at ein får ein fullstendig gjennomgang av levekåra og rettstryggleiken for menneske med utviklingshemming, der ein fokuserer på to spørsmål: Kva er det som har fungert? Kva har ikkje fungert?

Statsråd Sylvia Brustad [13:12:32]: Det jeg opplever at representanten Ludvigsen og jeg - på vegne av Regjeringa - er helt enige om, er at vi bør bedre situasjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Det de sjøl sier, er at noe av det det trengs mer av, er arbeid, det å kunne delta i fritidssysler, altså det sosiale, i tillegg til den hjelpa den enkelte trenger. Da er jeg glad for at representanten Ludvigsen er enig i at det nå kanskje mer trengs handling enn utredninger, fordi vi allerede vet ganske mye. Det er også en viktig årsak til at det ble gjort noen endringer på ansvarsområdet, for å få enda klarere fram hvem som har ansvaret for koordinering de ulike departementer i mellom.

Så tar jeg sjølsagt med meg de innspill som representanten Ludvigsen har med hensyn til synspunkter på et offentlig utvalg. Jeg skal bringe det videre til barne- og likestillingsministeren.

Gunvald Ludvigsen (V) [13:13:30]: Eit utval er kanskje ikkje det beste, men det var no i alle fall eit interessant spørsmål å stille. Men det som eg tok opp i spørsmålsrunde to her, om å få ei fullstendig evaluering av kva som har fungert, og kva som ikkje har fungert, er eit spor som eg trur ein burde forfølgje nærmare.

Det er jo slik at det er mange aktørar her. Det kjem ein ikkje frå. Men nokon må koordinere det, og det er sikkert greitt at Barne- og likestillingsdepartementet gjer det. Rådet for funksjonshemma har snakka om forskjellige tiltak. Dei har snakka om at f.eks. kompetansen i NAV og rådgivingstenesta i skolen må bli styrkt. Det er nok eitt konkrete forslag. Moglegheit for aktiv fritid må bli styrkt, føljekortet må bli ei nasjonal ordning, ein må sjå på små stillingsbrøkar i kommunane. Dei har kome med nokre konkrete forslag. Er det noko statsråden vil følgje opp?

Statsråd Sylvia Brustad [13:14:39]: Det er veldig viktig hva brukerne og brukerorganisasjonene mener om dette sjøl, og jeg trur det er veldig viktig å lytte til dem. Representanten Ludvigsen gjentok også noen av de forslagene de har kommet med.

Dette er noe som Regjeringa jobber med, og jeg skal sørge for at barne- og likestillingsministeren blir informert om de ting som representanten Ludvigsen har tatt opp gjennom dette spørsmålet.

: