Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Kenneth Svendsen (FrP) [13:00:02]: Jeg tillater meg å stille spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«I Nesna kommune får personer i sykehjem bade/dusje to ganger i måneden. I svar på skriftlig spørsmål nr. 553 svarte statsråden: «Det er på generell basis ikke god nok omsorg for pasienter å begrense dette til to ganger i måneden dersom pasienten ønsker vask og stell oftere.» Statsråden pekte på at faglig ansvarlige måtte foreta nødvendige vurderinger knyttet til dette. I Nesna skjer tydeligvis ikke dette.

Vil statsråden ta sitt ansvar og sørge for verdige forhold for pleietrengende i Nesna, som lovet på Soria Moria?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:00:38]: Jeg forutsetter at de som er faglig ansvarlig for tjenestene, vurderer dette på en god måte i hver enkelt kommune. Det er kommunenes soleklare ansvar å sørge for medisinsk forsvarlig helsehjelp til innbyggerne i sine kommuner. Det er også kommunenes ansvar å yte tjenester i samsvar med krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp, altså å gi god kvalitet i tjenesten.

Så har brukerne sikkert noe ulike behov for dusj og personlig pleie, ut fra helsetilstand og ut fra hvilke vaner de har. Jeg kan nevne at Borgarting lagmannsrett i januar i år kom til at kommunene ikke har anledning til å yte personlig pleie som vasking og stell dersom pasientene ikke ønsker det sjøl. Dette illustrerer at det ikke er hensiktsmessig med bindende nasjonale standarder for personlig hygiene. Det sentrale er at tjenestetilbudet tilpasses til den enkelte brukers behov i de enkelte kommuner. Men det er jo helt klart at hvis pasienten sjøl ønsker å dusje oftere, bør det sjølsagt legges opp til det. Det trur jeg alle er enig i.

Denne regjeringa arbeider for en kontinuerlig kvalitetsforbedring av pleie- og omsorgssektoren. I dette arbeidet er det avgjørende viktig å styrke den faglige utviklinga i samspill med de ansatte, og lytte til både brukere og pårørende. Folk skal være trygge på at de får nødvendig hjelp når de har behov for det. I den kvalitetsforskriften som kommunene må rette seg etter, er de pålagt å utarbeide prosedyrer som skal sikre at brukerne får tilfredsstilt grunnleggende behov. Det er helt klart at personlig hygiene sjølsagt er et slikt grunnleggende behov.

Jeg er glad for å kunne slå fast at det er bred enighet her i salen om hovedlinjene i framtidas omsorg. Dette er også helt avgjørende for å løse de utfordringer vi står overfor når det gjelder både kvalitet og kapasitet. Da Stortinget behandlet statsbudsjettet for 2008, ble det derfor som kjent inngått en avtale mellom Kristelig Folkeparti, Venstre og regjeringspartiene. Avtalen konkretiserer og forsterker Regjeringas Omsorgsplan 2015. Jeg har stor tru på at dette vil bidra til en verdig eldreomsorg, mer kompetanse, bedre dimensjonering av tjenesten og en aktiv omsorg.

Solveig Horne hadde her overtatt presidentplassen.

Kenneth Svendsen (FrP) [13:03:07]: Det hjelper ikke hvor mye enig man blir i Stortinget om å gi et verdig tilbud, hvis det ikke følges opp i kommunene. I dette tilfellet er det helt åpenbart at det ikke er gjort i Nesna kommune. I dagens Rana Blad kan en videre se hvilket tilbud som ikke gis der, der står det bl.a. om en hverdag uten aktiviteter og lyspunkter for de eldre:

«Ingen organiserte aktiviteter har vært drevet siden arbeidsstua ble nedlagt i 1996. I dag er aktivitetene sporadiske og i all hovedsak på initiativ fra private.»

Videre står det at det er stor frustrasjon blant beboere og pleiere på hjemmet, ikke minst fordi de er lovet snarlig hjelp, men den hjelpen er ikke kommet på plass.

«Frustrasjonen er stor for tiden. Vi har ingen prosedyrer som sikrer tilrettelegging av aktivitetstilbud. Det trengs kvalitet i tjenesten. Det mangler i dag. Høydepunktet for de eldre er et varmt måltid på lørdag, ellers sitter de i stolen 10-12 timer daglig, avbrutt av søvn.»

Mange av de eldre blir stive etter å ha sittet lenge i stolen.

Da er mitt spørsmål: Er dette en verdig eldreomsorg?

Statsråd Sylvia Brustad [13:04:18]: Jeg kjenner ikke til situasjonen i Nesna spesielt, men denne regjeringas politikk er jo at alle de som bor på sjukehjem, eller trenger hjelp fra det offentlige når det gjelder eldreomsorg, skal ha tilbud av god kvalitet. Det dreier seg sjølsagt om slike ting som personlig hygiene, dusjing mv., og det dreier seg om at en også ønsker at flest mulig skal få være i aktivitet. Dette er én viktig grunn til at denne regjeringa har økt bevilgningene så betydelig som vi har gjort til kommunene, for å kunne ansette flere, og for å kunne gi mer aktivitet.

Så er det et ansvar for de lokale kommunepolitikerne å sørge for at det skjer på sjukehjemmet, også i Nesna. Og hvis det skulle være slik der, f.eks. knyttet til personlig hygiene, at kvalitetsforskrifter mv. ikke blir fulgt, og at driften ikke er faglig forsvarlig, regner jeg med at det er noe som Helsetilsynet kommer til å se på.

Kenneth Svendsen (FrP) [13:05:15]: Jeg vil følge opp videre med det som står i Rana Blad:

«Mange av de eldre blir stive etter å sitte lenge i stolen, men de får ikke fysioterapi til å myke opp leddene. Det er lenge siden vi har hatt fast fysioterapeut, og det gjør ikke situasjonen enklere for de eldre. Overbelegget er nå så stort at vi har knapt plass til å komme oss fram i korridorene. Faktisk har vi en pasient liggende på et kjøkken. Dementavdelingen er ingen egen avdeling, men en del av hele pleieavdelingen med ei låst dør, og det er ingen god situasjon.»

Det er en hjelpepleier som jobber i Nesna kommune, som sier dette.

Da er mitt oppfølgingsspørsmål: Når situasjonen åpenbart ikke er tilfredsstillende i Nesna kommune, vil statsråden ta initiativ overfor Helsetilsynet slik at de går inn og ser på forholdene, eller akter man å vite om dette uten å gripe inn?

Statsråd Sylvia Brustad [13:06:05]: Som jeg sa, kjenner jeg ikke situasjonen i Nesna spesielt. Men Statens helsetilsyn følger jo alltid med på det som skjer, og de er et uavhengig organ, som kjent. Jeg regner med at de griper inn hvis de mener at det er nødvendig. Jeg vet også at de følger med på hva som blir sagt i Stortingets spørretime.

Så er jeg helt enig i at eldre, som alle andre mennesker, skal få lov til å ha meningsfulle hverdager også den dagen de kommer på sjukehjem, det være seg ved aktivitet og ordentlig hygiene eller ved å få lov til å bestemme så mye som mulig over sine egne hverdager. Derfor har Regjeringa styrket denne sektoren med folk, med penger og med en egen plan for demens. Det er også særskilt viktig at kommunene søker på det tilskuddet som nå gjelder fra i år, til å få bygd flere sjukehusplasser. Slik jeg hører det fra representanten Svendsen, høres det ut som om det er behov for det. Det er klart at det er uverdig hvis det er riktig at mennesker ligger på et kjøkken eller, i andre sammenhenger, har blitt lagt på et lager. Slike tilstander ønsker vi sjølsagt ikke i eldreomsorgen.

: