Stortinget - Møte onsdag den 27. februar 2008 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 13
Hans Olav Syversen (KrF) [12:07:05]: Det er et kort og greit spørsmål:
«Anser statsråden at beslutningen om å legge ned politiposten på Oslo Sentralstasjon har vært riktig i lys av kriminalitetsutviklingen i området i ettertid.»
Statsråd Knut Storberget [12:07:21]: Det er et kort og greit spørsmål, og det skal få et kort og greit svar, kanskje noe lengre enn spørsmålet.
Jeg tror vi er helt enige, for Regjeringa slår fast i Soria Moria-erklæringen at vi skal ha et nært og sterkt politi. Politiet skal være tilgjengelig i lokalsamfunnet, både i de større byene og i mindre landkommuner. Tilgjengelighet er sjølve kjernen i politiets trygghetsskapende virksomhet.
Et lokalt forankret politi må ha en god kommunikasjon med publikum. Det er viktig at politiet utvikler strategier og rutiner som ivaretar dette samspillet og sikrer tilgjengelighet til publikum. Jeg er av den oppfatning at lokale politienheter, som eksempelvis politiposter, kan gi gode resultater dersom disse er kunnskapsdrevet og i nært samspill med nærmiljøet. Det er derfor Regjeringa satser på å utvikle politiposter.
Det har i løpet av de siste 20 årene blitt etablert fem politiposter i Oslo politidistrikt. Oslo S ble opprettet i 1987, Holmlia i 1995, Romsås og Hovseter i 1996 og Furuset i 1997. Tidligere nedleggelser av politiposter i Oslo skjedde i 1999 under Bondevik I, da Hovseter ble nedlagt, i 2003 under Bondevik II, da Romsås ble nedlagt, og i 2004 under Bondevik II, da Furuset ble nedlagt. Når det gjelder nedleggelsen av politiposten på Oslo S, som representanten nå spør om, har jeg tidligere fått opplyst at den ble stengt på grunn av oppussing ved Oslo S, og at det ikke er besluttet å legge den ned.
Når det gjelder en eventuell reetablering på Oslo S, opplyser Politidirektoratet at en etablering er avhengig av om politiet kan tilbys egnede lokaler. Politidistriktet ønsker å reetablere en eller annen form for politipost på Oslo S - og det ønsker også Regjeringa, og vi har lagt mye inn på å få det gjort, for det har aldri ligget i kortene at denne politiposten skal nedlegges - men da i lokaler som er mer tilgjengelige for publikum enn de tidligere lokalene. Det er i dag en dialog mellom ledelsen av Oslo politidistrikt og ledelsen ved Oslo S om etablering av ny politipost på Oslo S. Følgelig er jeg veldig glad.
Denne regjeringa har ikke signalisert noe ønske om å legge ned politiposter, snarere tvert imot. Her vil jeg vise til piloten vi har opprettet på Moelv, som det ble bevilget ekstra penger til over statsbudsjettet i 2006, og som har vært i drift siden februar 2007. Hedmark politidistrikt har i 2008 fått 1 mill. kr til fortsatt drift av denne posten.
Etableringen av politiposten i Moelv har blitt godt mottatt av publikum lokalt. Utviklingen i antallet registrerte saker og oppdrag bekrefter dette inntrykket. Posten er en prøveordning som skal evalueres ved årsskiftet 2008/2009. Evalueringen skal omfatte publikums oppfatning, kommunens vurdering og politiets samlede vurdering av tjenestetilbud og ressursutnyttelse. Etter denne evalueringen vil det bli tatt standpunkt til den videre organiseringen av denne politiposten, men dette er en erfaring vi vil bruke når vi ønsker å bygge ut ytterligere politiposter andre steder i landet, også i Oslo. Vi har ambisjoner om å opprette politiposter i Oslo - det motsatte av hva tidligere regjeringer har gjort, som har lagt ned.
Hans Olav Syversen (KrF) [12:10:57]: Opplysningene om at det skyldes oppussing at politiposten på Oslo S har vært stengt - i snart ett år, tror jeg - stusser jeg veldig over. Det er i hvert fall ikke de opplysningene vi som blir kontaktet om dette, sitter inne med. Uansett er det i tilfelle merkelig at man har greid å ordne seg slik at man må nedlegge en post i ett år bare fordi man skal pusse opp lokalene. Det er den delen av det.
Samtidig er jeg for så vidt glad for at justisministeren synes at politiposter har noe for seg, og jeg er enig i at det må skje i samarbeid med nærmiljøet og selvfølgelig også med politidistriktet. Mitt spørsmål er: Har statsråden noen følelse av at Regjeringens ønske om politiposter får gehør i Politidirektoratet og i politidistriktene?
Statsråd Knut Storberget [12:12:03]: Jeg har absolutt følelsen av at vi får gehør for det, men til syvende og sist er det vi som bestemmer i det spørsmålet. Når det gjelder etableringen i bl.a. Moelv og den dialogen vi nå har i Oslo, er det ingenting innad i vårt system som tyder på at man har noen motforestilling til dette - snarere tvert imot. De motforestillingene de måtte ha til politiposter, måtte i tilfelle gå på opposisjonen, som valgte å legge ned tre-fire politiposter i Oslo i forrige periode. Jeg håper virkelig vi får støtte også i Stortinget for å etablere flere politiposter. Jeg mener det er en veldig god måte å bruke ressursene i politiet på, fordi det er en enklere måte å organisere politiets virksomhet der hvor vi ikke har hatt tilstedeværelse, og man også kan få en balanse mellom det å være til stede i et kontorlokale og det å ha en mobilitet og kunne være ute i landskapet, som også er viktig. Så vi er innstilt på å fortsette vår satsing på å etablere politiposter.
Hans Olav Syversen (KrF) [12:13:06]: Siden det er lagt mye vekt på hva den forrige regjeringen ikke gjorde - i statsrådens øyne: Jeg husker meget vel nedleggelsen på Furuset. Den var det politimesteren selv som ønsket, nettopp fordi han mente det var bedre ressursutnyttelse å ha mobilitet i de større politikamrene i byen. Jeg hører det statsråden sier, at han føler at man får gehør lokalt for ønsket om politiposter, men bare for å avklare det: I hvilken grad vil det gå politiske signaler ned til direktorat og distrikter i så måte?
Statsråd Knut Storberget [12:14:01]: Det har gått politiske signaler om at vi mener det er viktig å få etablert dette tilbudet på Oslo S igjen så raskt som mulig. Men jeg stusser litt over representantens argumentasjon, at det er greit å nedlegge politiposter på Furuset, Hovseter og andre steder fordi det var politimesteren som foreslo det, og fordi det skjedde under det forrige regimet. Men når man får en stans som følge av oppussing på Oslo S, lager man ganske mye oppstyr rundt det og framstiller det som feil politikk. Det er, for å understreke det en gang til, ikke Regjeringas vilje og ønske å legge ned politiposten ved Oslo S. Vi har nå en dialog med NSB og dem som drifter stasjonen, for å finne egnede lokaler. Vi har også ambisjoner om å etablere flere politiposter - ikke bare i Oslo, men også andre steder. Da håper jeg at Kristelig Folkeparti forlater den kursen de hadde under den forrige regjeringa, hvor man la ned poster, og blir med oss for å bygge opp nye.