Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. februar 2008 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Elisabeth Aspaker (H) [11:10:37]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«NRK Brennpunkt hadde 5. februar reportasje om et pedofilt nettverk som har operert i tredve år og med identifiserte nordmenn i sentrale roller. Overgrep har funnet sted både i Norge og i utlandet, og et stort antall barn er involvert. Håvard Aksnes, Kripos, erkjente i Brennpunkt at årsaken til at politiet ikke var kommet til bunns i saken, var at slik etterforskning er usedvanlig ressurskrevende.

Mener statsråden det er akseptabelt at en så alvorlig sak ikke etterforskes når nettverket fortsatt synes å være i full aktivitet?»

Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Knut Storberget [11:11:14]: Regjeringa har i Soria Moria-erklæringa lagt til grunn at den vil intensivere innsatsen mot overgrep mot barn og unge. Jeg har derfor lagt opp til en bred innsats mot denne form for kriminalitet, noe som også Høyre støtter. Det gjelder både vold i nære relasjoner generelt og seksuelle overgrep spesielt. Bekjempelse av slik kriminalitet krever en forsterket innsats på flere plan, fordi den gir seg uttrykk på flere måter og i mange sammenhenger.

En del av den forsterkede innsatsen på dette feltet er å styrke kompetansen for å kunne forebygge mer og bedre at barn blir utsatt for overgrep. Barn og unge som har vært utsatt for overgrep, må i tillegg sikres et godt hjelpe- og behandlingstilbud. For å styrke den tverrsektorielle kompetansen både når det gjelder håndteringen av overgrepssaker, og når det gjelder å øke hjelpetilbudet til barn, er det kjent - som jeg også sa tidligere i dag - at Regjeringa er i ferd med å etablere barnehus. Vi åpnet i 2007 to barnehus - i Bergen og på Hamar - der avhør av barna, undersøkelser av dem og behandling kan skje på ett og samme sted. I løpet av 2008 skal Regjeringa åpne ytterligere tre barnehus, slik at denne kompetansen blir tilbudt i alle deler av landet. Jeg sier det fordi dette er viktig, også for å kunne avdekke den type saker som representanten Aspaker reiser spørsmål om her i dag.

Internasjonalt samarbeid mot overgrep er helt nødvendig for å kunne oppnå en bedre bekjempelse og en bedre forebygging av den form for kriminalitet som representanten spør om. Ved Interpol arbeider man med å avsløre overgripere og kunne identifisere dem som bl.a. er på overgrepsbilder, samtidig som man bygger ut mulighetene for å kunne identifisere for nye overgrep. Dette er et utfordrende, men samtidig et møysommelig og ressurskrevende arbeid, som også prioriteres av oss.

Fra norsk side ble dette arbeidet støttet økonomisk i fjor, og det vil også bli støttet i år, med totalt 300 000 euro, tilsvarende 2,4 mill. kr, noe jeg meddelte Interpols generalsekretær i mitt møte med ham i fjor. Dette vil gi norske politimyndigheter søkeadgang til databasen, noe som vil kunne gi store fordeler med hensyn til samordning av saker internasjonalt. Det vil også øke mulighetene for å kunne identifisere ofrene så vel som å kunne avsløre overgriperne.

Jeg har fått opplyst at Politidirektoratet nå arbeider med å øke bemanninga ved Kripos samt å utvikle de teknologiske forutsetningene, for å kunne øke innsatsen mot overgrep mot barn og styrke politiets muligheter for «patruljering på nettet», noe Regjeringa initierte i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Dessuten foretas det en fullstendig gjennomgang og oppgradering av dagens tipsmottak når det gjelder overgrep. En ny og forbedret versjon av «rød knapp» forventes etablert i løpet av 2008. Dette vil gjøre denne tjenesten lettere tilgjengelig og på mange måter representere den synlige delen av politivirksomheten for brukerne av Internett, spesielt barna.

Kripos har videreført det forebyggende arbeidet med filter. Dette er et filter som sperrer tilgangen til nettsteder som viser bilder av overgrep mot barn. Jeg vil også nevne at Regjeringa i desember 2007 la fram en handlingsplan mot vold i nære relasjoner, «Vendepunkt», for perioden 2008-2011. Planen inneholder 50 tiltak, med mange gode elementer, som vil være treffsikre også når det gjelder denne type kriminalitet.

Etterforskning av seksuelle overgrep mot barn er en prioritert oppgave for norsk politi. Dessverre kan det likevel ikke utelukkes at tidligere dømte eller mistenkte for seksuelle overgrep mot barn fortsetter med overgrep. Jeg vil imidlertid minne om at den konkrete etterforskningen av straffesaker hører under den uavhengige påtalemyndighet og politiet og er i så måte vanskelig å gå inn i for meg her og nå.

Saken det vises til i programmet Brennpunkt, ble i perioden 1998-1999 - det er lang tid tilbake - etterforsket av Follo politidistrikt med bistand fra Kripos. Etterforskninga resulterte i flere domfellelser, men også i noen henleggelser. Jeg har imidlertid fått opplyst fra Riksadvokaten at man i dag ikke har noe grunnlag for å anta at Kripos og berørte politidistrikter har feilprioritert den sak eller de saker det refereres til. Alvorlige seksuallovbrudd hører som kjent til de sentralt prioriterte saker.

Dette går fram av siste mål- og prioriteringsrundskriv fra Riksadvokaten. Denne prioriteringa har vært gjeldende i lang tid. Riksadvokaten opplyser at man heller ikke har noen grunn til å tvile på at det er foretatt forstandige avveininger av etterforskningsinnsats, holdt opp mot tilgjengelige midler og utsikt til å lykkes i å avklare mulige, ytterligere straffbare forhold.

Denne typen saker må vi erkjenne er ressurskrevende. Spørsmålet om ressursbruken til bekjempelse av overgrep mot barn hører under Politidirektoratets ansvarsområde. Det er imidlertid ikke grunnlag for å anta at Kripos og berørte politidistrikter har feilprioritert eller ikke iverksatt tiltak av ressursmessige årsaker. Politidirektoratet har meddelt at dette er bekreftet også av Kripos, som for øvrig har øremerket personell til etterretning, etterforskning og metodeutvikling når det gjelder seksualisert vold, med særlig vekt på saker som gjelder overgrep mot de mest sårbare av oss, barn og unge.

Elisabeth Aspaker (H) [11:16:27]: Jeg takker statsråden for svaret, men jeg tror det er all grunn til bekymring når det gjelder ressurssituasjonen i politiet og deres evne til å følge opp. Jeg synes at man i etterforskningen av Lommemannen-saken nå ser at det er tegn til at politiet tar selvkritikk, at man mener at man tidligere ikke har tatt saken nok på alvor og at man ikke har satt inn nok ressurser. Jeg synes også når det gjelder det pedofile nettverket, selv om en del av dette ligger langt tilbake, at det er mye som tyder på at de er i full sving. Jeg forventer at man skal følge det opp på en aktiv måte. Dette handler også om det omdømmet Norge har i forhold til at vi er et land som har lagt stor vekt på at barn skal føle trygghet. Vi skal etterforske, og vi skal komme til bunns i slike saker.

Jeg har et spørsmål til statsråden: I forbindelse med folkemorddiskusjonen her i går kom det en nyhet om at det var kommet åtte nye stillinger i Kripos for å prioritere den typen etterforskning. Når vil Regjeringen følge opp med tilsvarende påfyll til Kripos for å følge opp overgrep mot barn?

Statsråd Knut Storberget [11:17:30]: Jeg vil be spørreren om å utvise varsomhet med ved enhver anledning å si at det er manglende ressurser, og at det ikke oppnås resultater. Det er et uheldig signal å sende ut, all den tid et samlet storting faktisk har bevilget mer penger til politiet og til tiltak når det gjelder dette.

Så trekkes Lommemannen-saken fram. Hvis det skulle være et eksempel på at vi nå står i en situasjon hvor vi ikke satser på denne typen saker, sender vi ut feil signaler. Da må man i så fall rette adressaten til tidligere justisministere og den tidligere regjering, som i så fall ikke lyktes med bl.a. å få gjennombrudd i den typen saker. Når vi faktisk får gjennombrudd, må det jo være grunn til å si at dette er saker hvor man ser at det nytter å sette i verk tiltak. Det nytter å bruke mer ressurser på det, og nå har man jo - som jeg sa i mitt svarinnlegg - tatt sikte på å jobbe med å få økt bemanningen i Kripos i forhold til den typen saker spørreren spør om.

Elisabeth Aspaker (H) [11:18:37]: Mer enn noen andre i dette landet har Redd Barna engasjert seg i overgrep mot barn. De har gjort mange undersøkelser og mye godt og grundig arbeid. Det de er veldig tydelige på, er særlig at identifisering av ofrene, barn som blir ofre for overgrep, er et veldig omstendelig og vanskelig arbeid. Jeg synes nesten det er oppsiktsvekkende at statsråden da prøver å fortelle her at ikke det handler om ressurser til Kripos. Det handler om hvor mye folk man har, som man kan sette på jobben til å forfølge denne typen saker.

Statsråden svarte heller ikke på - når det gjelder pedofilisaken og en del andre type eksempler som vi nå har - om han ikke ser at det skader Norges omdømme ute at vi ikke greier å holde orden i eget hus, når vi er så opptatt av å fortelle hvor flinke vi er i forhold til å bekjempe overgrep mot barn. Sannheten er jo at vi har noen historier og eksempler nå som viser at også Norge har klare forbedringspunkter på dette området.

Statsråd Knut Storberget [11:19:41]: Jeg undrer meg over spørrerens vinkling i disse sakene. Det er ikke slik at jeg har sagt at dette ikke handler om ressurser. Snarere tvert imot har jeg sagt at det handler om ressurser. Det var jo derfor Regjeringen kom til Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i fjor og sa at vi ønsket en tilleggsbevilgning til Kripos i forhold til politistasjon på nett på 6 mill. kr. Det er jo derfor vi har valgt å bruke 2,4 mill. kr til å støtte Interpols arbeid i forhold til identifisering. Det er derfor vi har brukt ressurser på å sette ned Faremo-utvalget og nå ønsker å få en egen politistasjon på nett som et resultat nettopp av det.

Det som er min advarende pekefinger, er at representanten fra Høyre stadig trekker fram at det ikke gjøres noe, og at man ikke får gjennombrudd. Det er et veldig uheldig signal i forhold til alle ofrene som har forventninger om at det skal gjøres noe. Vi må også signalisere at det er mulig å få gjennombrudd i sakene. All den tid Høyre også bidrar til å skape flertall for de forslag som kommer bl.a. når det gjelder ressurser til Kripos, synes jeg faktisk at vi skal stå sammen om å si utad: Vi styrker Kripos med bl.a. 6 mill. kr.

Presidenten: Da går vi til spørsmål 12.

: