Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2008 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 6
Henning Skumsvoll (FrP) [11:30:58]: Mitt spørsmål går til forsvarsministeren:
«I forbindelse med flere presseoppslag har det framkommet at kystvaktsjef Arild Inge Skram varsler en redusert aktivitet for Kystvakten, som følge av det vedtatte forsvarsbudsjett for 2008. Videre mener kystvaktsjefen at dette medfører en dårligere overvåking og tilstedeværelse i våre havområder. I denne forbindelse er det viktig å få avklart om det er riktig at antallet operative seilingsdøgn vil bli redusert som følge av det vedtatte budsjett.
Vil Kystvaktens operative seilingsdøgn bli redusert med dagens budsjett?»
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:31:43]: Nordområdene er Regjeringens viktigste strategiske satsingsområde. Dette innebærer engasjement og aktiviteter over et vidt felt, også innenfor forsvarssektoren. Kystvakten er et sentralt element i denne strategien, spesielt når det gjelder tilstedeværelse i nord, men også som den viktige ressursen Kystvakten er langs hele den norske kysten.
Noe av det første Regjeringen gjorde da den tiltrådte, var å prioritere maritime patruljefly og Kystvakten, for det er viktig å se disse i sammenheng, gjennom å foreslå en økning av bevilgningene for 2006 med henholdsvis 35 mill. kr og 15 mill. kr. Dette sluttet Stortinget seg til. I 2007 ble bevilgningen til Kystvakten økt ytterligere. Dette høye nivået er også videreført i inneværende år.
Ved behandlingen av budsjettet for i år gav Stortinget sin tilslutning til rammene for Kystvakten, herunder at aktivitet og seilingsmønster tilpasses til det at nye fartøyer er dyrere å drifte enn de gamle fartøyene som erstattes.
Men det er viktig å understreke at patruljedøgn alene sier lite om effekten av Kystvaktens arbeid. Det er imidlertid riktig at antallet fartøyer i 2008 er redusert, og at antallet patruljedøgn derfor går noe ned. Men i det totale bildet må det også tas med at det for 2008 planlegges med et økt antall patruljedøgn for de helikopterbærende fartøyene i forhold til det som ble gjennomført i 2007.
Jeg vil videre peke på at teknologiske løsninger og samarbeid mellom Forsvaret/Kystvakten og andre etater gir et bedre situasjonsbilde og beslutningsgrunnlag, og setter Forsvarets operative ledelse og Kystvakten i stand til mer effektiv disponering av fartøyene.
Kystvakten er inne i en periode med nyanskaffelser og restrukturering. Forsvaret legger opp til en utvikling som vil gi en kystvakt som er tilpasset fremtiden. Den skal være effektiv, og den skal evne å løse de pålagte oppgavene langs kysten og i de tilgrensende havområder. Eldre fartøy erstattes nå av moderne fartøy som hver for seg har bedre kapasitet. Videre vil helikoptrene, når de blir levert, bidra til økt aksjonsradius og overvåkingskapasitet for Kystvakten.
Henning Skumsvoll (FrP) [11:34:04]: Jeg takker forsvarsministeren for svaret.
Og så vil jeg si at under kap. 1790 i 2008-budsjettet står det bl.a.:
«Produksjonen måles bl.a. i antall patruljedøgn.»
Statsrådens svar på mitt spørsmål tyder på at statsråden og departementet mer eller mindre har gått bort fra denne måten å måle produksjonen i Kystvakten på, selv om det står i budsjettet. Er dette en riktig antydning fra min side hva angår produksjonsmåling av Kystvakten?
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:34:39]: Det er riktig at antallet patruljedøgn er en målingsfaktor for Kystvakten. Men det er altså slik at man tidligere hadde mange kystvaktfartøy som var tidligere fiskefartøyer, som gikk senere, som hadde dårligere utstyr, og som hadde mye mindre av typen kapasiteter for å skaffe seg et situasjonsbilde enn de nye som innfases nå, som er større, som er mer hurtiggående, men som også er dyrere å drifte. Patruljedøgn er én ting, men det er også viktig hva de faktisk kan levere av kapasitet for å skaffe seg et situasjonsbilde. Her vil jeg også understreke samspillet med Orion-fly og de gamle Lynx-helikoptrene, som brukes fremdeles - men særlig de nye, NH90, når de kommer.
Henning Skumsvoll (FrP) [11:35:39]: Igjen vil jeg henvise til budsjettet. Der står det bl.a.:
«I tråd med regjeringens nordområdesatsing skal Kystvaktens virksomhet i nordområdene også i 2008 gis prioritet. Kystvaktens budsjett er styrket reelt og meget vesentlig over flere år.»
Mitt spørsmål til statsråden er: Hvordan kan Kystvaktens produksjon opprettholdes når KV «Andenes» blir tatt ut av tjenesten, og det ifølge kystvaktsjef Skram ikke kommer noe nytt fartøy som erstatning for KV «Andenes» i Ytre Kystvakt Nord i 2008? Dette gjelder altså for 2008.
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:36:20]: Det er riktig at seilingen i nord gis prioritet. Det er lagt opp til et seilingsmønster som skal ivareta dette.
Når det gjelder fartøy, er det slik at noe fases ut i år, og noe kommer inn. Det skulle leveres tidligere enn det som det nå ser ut til, at det ikke vil bli levert før på slutten av året.
Når vi er inne i en overgangsfase, mellom utfasing av gamle fartøy og innfasing av nye fartøy, er det helt klart at kapasiteten vil bli noe redusert. Men jeg har lyst til å understreke at de nye kystvaktfartøyene som kommer, har en helt annen kapasitet og en helt annen mulighet til å drive god overvåking sammen med Orion-fly og andre av Forsvarets kapasiteter, enn det de gamle har, som fases ut.
Presidenten: Spørsmål 7 vil bli besvart senere i spørretimen.