Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2008 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål13
Anne Margrethe Larsen (V) [12:16:38]: Mitt spørsmål rettes til justisministeren:
«Departementet har sendt på høring endringer i forskrift 16. desember 2005, Forliksforskriften. Tidligere endringer fra 2007 medførte bortfall av godtgjøring for tapt arbeid og reiseutgifter, og det nye forslaget vil ytterligere redusere satsene for forliksrådsmedlemmer. For selvstendig næringsdrivende vil hvert møte gi betydelige tap av inntekter, og nødvendige kurs, forberedelser og etterarbeid blir ikke godtgjort. Flere vil nå trekke seg fra dommerverv.
Vil Justisdepartementet svekke forliksrådet som rettsinstans?»
Statsråd Knut Storberget [12:17:21]: Svaret er nei! Vi vil ikke svekke forliksrådene som instans for å få løst konflikter - snarere tvert imot. Forliksrådene spiller en utrolig viktig rolle, og skaper arenaer for folk hvor man kan løse konflikter uten at det drar på seg store kostnader.
Dette henger også sammen med den reformen som nå skjer i den sivile tvistelovgivningen. Når saker kommer til domstolen, blir man også invitert til å forenkle sakene og bidra til forlik, slik at vi får raskere løsninger. Vi får faktisk også bedre løsninger på saker når folk evner å forlike sakene. Det er ender på saker som lever lenger, og som lever bedre for de aktørene som blir berørt.
Det er riktig det representanten Larsen spør om. Stortinget - så å si et samstemmig storting, inkludert Venstre - har med bakgrunn i Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 for 2007-2008 vedtatt å justere godtgjørelsen til forliksrådsmedlemmene med virkning fra 1. mai 2008.
Jeg mener at den endringen ikke vil svekke forliksrådene som instans. Satsen i saker hvor partene innkalles til møte, endres fra én ganger den til enhver tid gjeldende offentlige salærsats for advokater til to tredjedeler av salærsatsen pr. sak. Satsen i andre saker som kommer inn til forliksrådet, endres fra en sjettedel av salærsatsen til en åttendedel av salærsatsen pr. sak.
Endringene er et ledd i det helhetlige opplegget i budsjettforslaget for 2008 innenfor justissektoren. Jeg mener de er til å leve med.
Endringene må ses på bakgrunn av endringen i forliksrådsforskriften 17. februar 2006, hvor godtgjørelsen til forliksrådsmedlemmene ble differensiert ved å innføre redusert sats i saker hvor partene ikke innkalles til møte. Endringene innebærer en ytterligere justering av satsene for godtgjørelse til forliksrådsmedlemmene.
Etter mitt syn, som jeg sa innledningsvis, representerer forliksrådsordningen et verdifullt element i den sivile rettspleien. Forliksrådsordningen er en rimelig, folkelig og desentralisert tvisteløsningsmekanisme. Bistand til konfliktløsning i form av mekling på et tidlig stadium av en konflikt, før en ordinær rettssak innledes, er viktig og nyttig. Det bidrar til en verdifull avlastning av rettsapparatet for øvrig.
Jeg mener at godtgjørelsen til forliksrådsmedlemmene vil være på et riktig nivå etter justeringen av satsene som nå er vedtatt av Stortinget. Jeg kan ikke se at justeringen vil svekke forliksrådet som rettsinstans.
Anne Margrethe Larsen (V) [12:19:59]: Jeg takker foreløpig for det svaret. Det er godt å høre at forliksrådene ikke skal svekkes.
Vi er kommet opp i en kinkig situasjon, for, som statsråden sier, forliksrådene er som den laveste rettsinstansen i samfunnet, svært viktige i kommunen. Etter selv å ha ti års erfaring med dette arbeidet vet jeg hva det nedlegges av arbeid for å finne forlik og finne gode løsninger på lavest mulig nivå.
Det som er problemet nå, er at mange bruker ganske mye av sin fritid på dette vervet. De bruker dager på kurs, og de føler at denne godtgjøringen ikke står i stil til innsatsen. Vil departementet fortsatt satse på forliksrådene, og vil det da komme nye reduksjoner? Dette blir veldig vanskelig for dem som allerede er valgt.
Statsråd Knut Storberget [12:20:58]: Vi vil fortsatt satse på forliksrådene. Der tror jeg Venstre og regjeringspartiene er helt på linje.
Jeg mener det er helt avgjørende at vi får mer bruk av forliksrådene. Det handler litt om det bl.a. Nils Christie og andre, både kriminologer og andre som har greie på sivil tvisteløsning, snakker om, å bringe konfliktene tilbake til folket og få bedre løsninger på sakene. Denne justeringen som er foretatt i godtgjørelsen til forliksrådsmedlemmene, mener jeg ikke er en trussel mot det. Men vi skal ta signalet fra spørreren alvorlig, og ha dette for øye når vi skal utforme framtidas budsjetter. Jeg sa i mitt svar i sted at jeg mener at vi er kommet ned på et riktig nivå. I det ligger det også at vi ikke har ambisjoner om å endre dette noe mer nå. Dette er også en ordning hvor det strukturelt sett er foretatt mange endringer de siste årene, etter at man etablerte den sivile rettspleien på grunnplanet gjennom den forrige regjerings arbeid, og hvor man gjorde store endringer i forhold til hvordan dette ble organisert. Jeg tror at nå begynner regelverket å sette seg, og det bør også spørsmålet om godtgjørelse gjøre.
Anne Margrethe Larsen (V) [12:22:07]: Jeg er glad for at statsråd Storberget vil ta med seg disse signalene, for det er urovekkende signaler jeg får fra flere kommuner i Vest-Agder. Mange opplever dette som en gradvis svekkelse eller nedvurdering av forliksrådene, hvilket statsråden mener det ikke skal være.
Det at disse forliksrådsmedlemmene nå blir valgt fra 1. mai 2008 til 1. januar 2012, gjør at de føler at de er blitt valgt på feil grunnlag når det skjer endringer underveis i deres periode.
Jeg vil følge opp denne saken videre, men ser departementet faren ved å miste gode dommere her? Og hva vil departementet gjøre for å beholde gode forliksrådsmedlemmer?
Statsråd Knut Storberget [12:22:55]: Hvis man skulle endre denne forliksrådsgodtgjørelsen, så er det jo nettopp tid for å gjøre det nå - før man velger nye medlemmer. Hvis man gjør det midt i en periode, ville jeg forstått argumentet om at man er valgt på feil grunnlag. De som nå blir valgt, har jo i større grad forutsigbarhet i forhold til hva slags regler som gjelder for forliksrådsmedlemmene.
Min erfaring både fra lokalpolitikk og fra lokal justisforvaltning som advokat gjennom en årrekke har vist meg at det er svært attraktivt å delta i forliksrådene. De rekrutterer ofte veldig erfarne, gode forliksrådsdommere. Det henger sammen med at vi også har behov for det, fordi vi vet at forliksrådene i større grad har fått mulighet til bl.a. å avsi dommer, og det er viktig at vi får gode avgjørelser. Jeg mener at vi skal fokusere på det som representanten spør om, at vi skal satse mer på god rekruttering til forliksrådene. Men når jeg har hørt om den rekruttering som skjer lokalt, er jeg ikke bekymret nå. Jeg mener at vi har særdeles gode forliksrådsdommere, og jeg tror vi også vil få det etter 1. mai.