Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 30. januar 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål4

Åge Austheim (FrP) [11:26:59]: Jeg tillater meg å stille finansministeren følgende spørsmål:

«Mange små norske aksjeselskaper opplever det som tyngende at de er pålagt revisjonsplikt. Samtidig er norskregistrerte utenlandske selskaper (NUF) ikke pålagt revisjonsplikt. Ifølge Regjeringens nettsted er det nedsatt et lovutvalg til å vurdere revisjonsplikten for små foretak.

Hvordan ser statsråden på denne problemstillingen, og når kan vi vente svar fra lovutvalget?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:27:50]: Regjeringen har nedsatt et utvalg som skal vurdere unntak fra revisjonsplikt for små foretak, inkludert små aksjeselskaper.

Grensen for revisjonsplikt bør være lik for aksjeselskaper og tilsvarende utenlandske foretak som driver virksomhet i Norge gjennom norskregistrert utenlandsk foretak, NUF, som spørreren er inne på. Etter mandatet skal utvalget derfor ha som utgangspunkt at det ikke skal være forskjell i revisjonsplikten, avhengig av om foretaket driver virksomhet i Norge gjennom NUF, eller om selskapet er norsk.

Slik er det også sagt i mandatet for lovutvalget. Der skal revisjon bidra til at kreditorer, investorer, skattemyndigheter og andre brukere av regnskapsinformasjon har sikkerhet for at informasjonen i foretakenes årsregnskaper er korrekt. Det gjelder også en del andre krav i lovgivningen og revisorbekreftelse av ulike forhold, såkalte særattestasjoner. Revisor har omfattende tilgang til informasjon om de foretakene som revideres, regnskapsbrukerne sparer ressurser til egen kontroll, og de enkelte regnskapsbrukerne får lik tilgang på revidert informasjon. Utøvelsen av revisors funksjoner skal dermed medvirke til effektiv ressursallokering og til bekjempelse av ulike former for økonomisk kriminalitet, herunder kriminalitet på skatte- og avgiftsområdet. Krav til revisjon har en særskilt begrunnelse for aksjeselskaper og andre foretaksformer uten eiere som hefter fullt ut for foretakets forpliktelser. Samtidig medfører revisjon kostnader for foretakene. For lovpålagt revisjonsplikt må det kreves at disse kostnadene står i rimelig forhold til nytten ved revisjon.

Regjeringen vil benytte den kommende utredningen i vurderingen av hvordan revisjonsplikten for små foretak bør utformes for framtiden.

Utvalget er gitt frist til 2. juni 2008 med å levere sin utredning.

Åge Austheim (FrP) [11:29:53]: Jeg vil takke statsråden for det svaret og stille følgende oppfølgingsspørsmål:

Hvis nå det lovutvalget som vurderer revisjonsplikten for små aksjeselskap, ikke blir enig om en felles anbefaling, hvordan vil da Regjeringen stille seg til en eventuell fjerning av revisjonsplikten?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:30:16]: Jeg tror ikke vi skal forskuttere hva dette utvalget vil komme med av konklusjoner. Men jeg vil understreke: Etter mandatet skal uvalget ha som utgangspunkt at det ikke skal være forskjell på revisjonsplikten avhengig av om foretaket driver virksomhet i Norge gjennom NUF, eller om selskapet er norsk. Jeg regner med at utvalget går inn i denne problemstillingen, og at vi på dette tidspunktet, den 2. juni 2008, er et skritt nærmere det som er spørrerens intensjon med spørsmålet som stilles i dag.

Åge Austheim (FrP) [11:30:52]: Jeg takker statsråden for svaret og stiller et siste oppfølgingsspørsmål.

En rekke europeiske land har fjernet revisjonsplikten for små foretak. Så vidt jeg har klart å bringe på det rene, har Danmark fjernet den, og Sverige er i en fase der de vurderer eller arbeider for å fjerne revisjonsplikten. I hvilken grad vil det spille en rolle for Regjeringen hva andre land gjør i denne saken? Og ser statsråden verdien av å bedre rammevilkårene for småbedrifter i Norge?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:31:29]: Vi skjeler selvsagt til hva som er regelverket i andre land. Utgangspunktet her er jo å sikre en likebehandling av norskeide selskaper og NUF-selskaper, nettopp for at det skal være enklere for småbedrifter å ha et regelverk å forholde seg til, og at man ikke skal drive forskjellsbehandling gjennom regelverket.

Presidenten: Stortinget går da tilbake til spørsmål 1, fra representanten Hans Olav Syversen til finansministeren.

: