Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 30. januar 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål18

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [13:12:04]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Lederen for det regionale helseforetaket i Midt-Norge er fra Nord-Trøndelag. Administrasjonen er plassert i samme fylke. Samtidig ser vi en svekking av Møre og Romsdal sin innflytelse i styret for helseforetaket. Når statsråden nå i tillegg har byttet ut politisk valgte Torgeir Dahl fra Høyre med en fra SV, er styret på veg til å bli ganske så politisk rødt. Romsdalsregionen er nå ikke representert i styret.

Vil statsråden begrunne svekkelsen og hvorfor Dahl fjernes samtidig som regjeringspartiene styrkes?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:12:44]: Styret er som kjent det regionale helseforetakets øverste ansvars- og myndighetsorgan og forvalter store samfunnsmessige verdier. Det å utnevne kompetente styrer med rett kompetanse i forhold til regionens utfordringer er derfor særdeles viktig for å sikre at overordnede nasjonale helsepolitiske målsettinger blir ivaretatt.

Som jeg gjorde rede for i mitt forrige svar på spørsmålet fra representanten Giltun, har jeg vektlagt kompetanse, geografisk representasjon, partipolitisk representasjon og kjønnsmessig balanse som hovedkriterier ved utnevnelse av styremedlemmer i de regionale helseforetakene. Jeg har prøvd å balansere kontinuitet opp mot fornyelse.

For perioden 2006-2008 bestod styret i Helse Midt-Norge RHF av fire representanter fra Møre og Romsdal, fire representanter fra Sør-Trøndelag og én representant fra Nord-Trøndelag. I det nye styret er forskjellen mer utjevnet, hvor hvert av fylkene nå har tre representanter i det nye styret.

Jeg vil nok en gang få understreke at representantene i styrene for de regionale helseforetakene ikke skal ivareta lokale særinteresser, men jeg forventer at de evner å se regionen som en helhet og sikre at overordnede nasjonale helsepolitiske målsettinger blir ivaretatt som en del av regionens «sørge for»-ansvar.

Jeg har stor forståelse for at sammensetningen av styrene i de regionale helseforetakene engasjerer sterkt i lokalmiljøene. Jeg syns det er bra at det vises et så stort engasjement for en så viktig sektor som spesialisthelsetjenesten er. Det er gjennomført en bred og involverende prosess for å sikre gode sammensetninger i styrene for de kommende åra. Jeg er av den oppfatning at vi har lyktes i dette arbeidet, og jeg er veldig godt fornøyd med de styrene vi nå har fått for de regionale helseforetakene.

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [13:14:40]: Jeg takker statsråden for svaret.

Oppslag i media på tvers av Møre og Romsdal viser at det er en massiv reaksjon på endringene som statsråden foretok i styret for Helse Midt-Norge. Tillitsvalgte ved Molde sykehus og hovedtillitsvalgt i Legeforeningen kaller fjerningen av Torgeir Dahl for politisk utrenskning.

Arbeiderpartiordfører Per Kristian Øyen i Kristiansund og arbeiderpartiveteran og tidligere LO-leder i Møre og Romsdal Melvin Steinsvoll engasjerte seg også sterkt sammen med arbeiderpartipolitiker Frank Ove Sæther, som hadde følgende uttalelse i Romsdals Budstikke:

«Dette er så ille at jeg har problem med å tro at det er sant.»

Hvilken rolle skal en politisk valgt representant ha i de regionale helsestyrene, og ble styremedlem Torgeir Dahl for klarttalende og brysom for statsråden?

Statsråd Sylvia Brustad [13:15:31]: Svaret på det er nei. Jeg vil ta avstand fra at dette skulle være en politisk utrenskning. Høyre har jo fått inn en ny representant, en god mann som heter Joar Olav Grøtting fra Nord-Trøndelag. Jeg går ut fra at han er like verdifull som andre Høyre-representanter fra andre fylker, som da sitter i det styret.

Jeg vil også gjøre oppmerksom på at det er vanskelig å sette sammen et styre hvor en også skal ta hensyn til hvor folk kommer fra. Jeg vil f.eks. minne om at i styret for Helse Sør-Øst er ingen fra Akershus fylke med i det hele tatt - det er mye større enn f.eks. Molde. Det sier noe om hvor vanskelig det er å sette sammen slike styrer.

Jeg vil igjen understreke at det altså ikke er slik at noen skal representere en kommune eller et fylke. De som sitter i styret, skal evne å sørge for at alle innbyggere, i dette tilfellet i Helse Midt-Norge, får gode tjenester, enten de bor i Møre og Romsdal, i Nord-Trøndelag eller i Sør-Trøndelag.

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [13:16:29]: Helseforetaket Nord-Trøndelag, som er mindre enn Helse Sunnmøre, er tildelt tre representanter - Helse Sunnmøre to. Samtidig har helseforetaket Nordmøre og Romsdal, som er omtrent like stort som Nord-Trøndelag, én representant. I tillegg til styreleder og nestleder har de to trønderfylkene fått tildelt seks av ni politisk valgte representanter.

Mitt siste oppfølgingsspørsmål til statsråden blir: Vil statsråden bidra til å garantere en mer rettferdig styrkefordeling mellom de tre fylkene i helseregionen, og samtidig sikre at også Romsdalsregionen blir representert i helseforetakets styre?

Statsråd Sylvia Brustad [13:17:15]: Jeg mener det er en god fordeling mellom de tre berørte fylker: tre representanter hver. Jeg minner om at i forrige styreperiode var det f.eks. bare én fra Nord-Trøndelag. Jeg merker meg jo veldig at Høyre er mer opptatt av å ha en representant fra Romsdal enn en fra Nord-Trøndelag, som de da har fått inn i denne sammenhengen.

Og - igjen: Det er krevende å sette sammen styrer. Dette handler ikke om å kvitte seg med såkalt brysomme styremedlemmer, for det har jeg ikke opplevd at Torgeir Dahl har vært, men det handler om å sette sammen et styre hvor alle de som sitter der, evner å se helheten for hele regionen, og ikke bare for den kommunen eller det fylket de kommer fra.

: