Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. januar 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Hans Olav Syversen (KrF) [12:20:49]: Først - siden det er blitt tradisjon i denne spørretimen - vil også jeg ønske godt nytt år. Det vil helt sikkert bli mange spørsmål om helse - det er vi vel enige om.

Så til spørsmålet:

«Styret ved Ullevål universitetssykehus vedtok 19. desember 2007 en innsparingspakke for 2008 på nærmere 300 mill. kr. I vedtaket heter det at styret også «støtter prinsipielt tiltak der pasienttilbudet påvirkes, men der det finnes alternative tilbud i regionen». Et av tiltakene er nedleggelse av skadepoliklinikken på legevakten. Styret ønsker heller at Oslo kommune skal finansiere dette viktige tilbudet til befolkningen.

Er statsråden enig i at kommunen nå skal finansiere tilbud som Ullevål har ansvaret for?»

Statsråd Sylvia Brustad [12:21:46]: Også jeg vil benytte anledningen til å ønske godt nytt år.

Som Stortinget er kjent med, har flere av helseforetakene i det året vi så vidt er i gang med, betydelige omstillingsutfordringer for å komme i økonomisk balanse. For Ullevål universitetssjukehus dreier det seg om en omstillingsutfordring på om lag 300 mill. kr, som representanten Syversen påpeker. I slike prosesser vil det alltid bli lagt fram veldig mange forslag. Noen av forslagene vil innebære endringer i pasienttilbudet - men ikke nødvendigvis negative endringer. Det kan f.eks. være at en endrer organisering eller oppgavefordeling av et tilbud.

Helse Sør-Øst framholder at skadeavdelinga ved Legevakta i Oslo er et spesielt tilbud til befolkninga i denne delen av landet. Den fungerer som et supplement til den kommunale legevakta og til førstelinjetjenesten. Ullevål universitetssjukehus stiller som kjent med spesialister som raskt kan komme til for å sikre nødvendig assistanse ved skade. Samtidig avlaster sjukehuset kommunens førstelinjetjeneste. De andre sjukehusa i området har meg bekjent også nytte av dette tilbudet, i og med at de får et mindre omfang av øyeblikkelig hjelp.

Skadelegevakttjenesten dekkes av allmennleger og legevaktsleger i tråd med det som er vanlig arbeidsdeling mellom primær- og spesialisthelsetjenesten. Pasienter sendes videre til sjukehus eller poliklinikk når det er behov for det. Samarbeidet mellom skadeavdelinga ved Oslo legevakt og Ullevål universitetssjukehus gjør at Oslos befolkning har et særlig godt tilbud innenfor skadebehandling.

Helse Sør-Øst har orientert meg om at styret ved Ullevål universitetssjukehus ikke er ferdig med å vurdere konsekvensene av tiltakene i det foreløpige budsjettforslaget for 2008. Det gjelder også forslaget om skadeavdelinga ved Oslo legevakt. Det meldes også at de er i dialog med Oslo kommune om denne saken. Helse Sør-Øst melder til meg at de ser det som en prioritert oppgave å videreføre dette samhandlingstiltaket som skadeavdelinga ved Oslo legevakt gir befolkninga i hovedstadsområdet.

Tilbudet ved skadeavdelinga ved Legevakta i Oslo er et godt eksempel på hvordan samhandlingstiltak kommer befolkninga til gode. Jeg har forståelse for at det kan være krevende prosesser knyttet til forhandlinger om organisering og kostnadsdeling ved denne type samhandlingstiltak. Ikke minst kommer det som regel alltid fram i budsjettprosesser. Derfor forsøker vi å legge stein på stein i arbeidet for å understøtte samhandling, som er helt avgjørende for å gi befolkninga det best mulige tilbudet, mellom tjenestenivåene. I fjor sommer undertegnet jeg derfor en rammeavtale om samhandling mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Kommunenes Sentralforbund. Det ble i fjor bevilget stimuleringsmidler - 50 mill. kr - til ulike samhandlingstiltak og til lokalsjukehus.

Når det er sagt, må jeg si at det likevel bare er aktørene sjøl som kan løse samhandlingsutfordringene innenfor rammen av lokale samhandlingsavtaler og gjennom lokale prosesser. Jeg er derfor glad for at Helse Sør-Øst ser det som en prioritert oppgave å videreføre dette spesielle tilbudet ved Legevakta, samtidig som de understreker at de involverte aktørene må ta sin del av det økonomiske ansvaret for dette gode tilbudet til befolkninga.

Jeg vil poengtere at de ansvarlige aktørene må få tid til å gjennomgå de muligheter som nå finnes, for å håndtere den omstillingsutfordringa de står overfor. Vi har et felles ansvar for å etablere et klima som gjør det mulig å gjennomføre gode prosesser lokalt, slik at helseforetakene og kommunene kan finne fram til de beste løsningene innenfor de økonomiske rammene de har.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:25:41]: Det svaret statsråden gir, tyder på at hun egentlig helst ser at tilbudet opprettholdes slik det er i dag, for så mange samhandlingseffekter som man får av poliklinikken på Legevakten, skal man antakelig lete lenge etter. Samtidig har styret ved Ullevål universitetssykehus sagt at de prinsipielt er beredt til å gå inn på en innsparing som kan medføre nedleggelse av dagens legevaktordning på dette området, og som vil hindre samhandling.

Mitt spørsmål er: Hva tror statsråden kan være grunnen til at styret velger seg ut en slik viktig funksjon når det skal kuttes i budsjettene for 2008?

Statsråd Sylvia Brustad [12:26:46]: Jeg kan ikke kommentere alle detaljer i det som nå er på gang. Men det er en kjent sak at når det gjelder budsjettprosesser, er det veldig mange forslag som kommer på bordet, og det er slett ikke alle som blir en realitet når det kommer til de endelige vedtakene.

Det er helt riktig som representanten Syversen sier, at dette spesielle tilbudet ved Legevakta i Oslo er et veldig godt eksempel på samhandling til beste for pasientene i denne delen av landet. Jeg vil bare gjenta at styret ved Ullevål universitetssjukehus ikke har gjort sine vedtak. Helse Sør-Øst har også formidlet til meg at de ser det som en prioritert oppgave å videreføre dette spesielle og - jeg vil legge til - gode tilbudet som er ved Legevakta i Oslo, så det foregår en prosess omkring dette. Man må nå få tid til å gå igjennom den prosessen, men målet mener jeg er helt klart.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:27:45]: Hvis man ser dette utenfra - slik stort sett alle som ikke er direkte involvert som styremedlem eller i administrasjon på det angjeldende sykehus, gjør - blir dette et veldig rart bilde. For det første uttrykkes det at sykehusene i 2008 vil ha mer penger til disposisjon enn noen gang. Så, når det enkelte foretak skal lage budsjett for neste år, altså for 2008, innebærer det flere forslag om det alle oppfatter som kutt. Det kalles omstilling, men det er i realiteten kutt, noe som betyr svakere tilbud til byens befolkning.

Jeg får løfte spørsmålet til et prinsipielt nivå: Ser statsråden at det blir vanskelig å kommunisere til byens befolkning at helsetilbudet bedres, når alarmklokkene går hver gang et budsjett settes opp?

Statsråd Sylvia Brustad [12:28:51]: Når det gjelder den aktuelle saken som representanten Syversen tar opp, er den «i god rute» - la meg uttrykke meg på den måten. Alt tyder på det.

Det er slik at sjukehusa, gjennom det Stortinget har vedtatt, aldri har hatt så mange penger til disposisjon som de har nå - nesten 85 milliarder kr. Det betyr at folk både i denne delen av landet og i landet for øvrig må forvente bedre helsetjenester.

Så er det noe med teknikken når det gjelder kutt eller ikke kutt. For det som skjer, er at alle sjukehus får mer penger, men det er ikke alle som får like mye vekst som det de har forventet å få. Det er en helt annen debatt.

Jeg har vært med i politikken på riksplan i nesten 20 år, og jobbet mye med sjukehus i mange år, og på enkelte tider av året er det veldig mange forslag som svever i lufta, særlig rundt juletider. Jeg tror en skal vente på de endelige vedtakene før en kommer med den endelige dommen, og stort sett går det vel egentlig ganske bra.

: