Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. januar 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Ola T. Lånke (KrF) [12:12:44]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kultur- og kirkeministeren:

«I PlayFair 2008-rapporten «No medal for the Olympics on labour rights» avdekkes grove brudd på arbeidstakerrettigheter i 4 fabrikker i Kina. Fabrikkene produserer på lisens for IOC til Beijing-OL. Arbeidstakere må jobbe under helseskadelige og farlige forhold i over 12 timer pr. dag, 7 dager i uka, til halvparten av minimumslønnen i Kina. Barnearbeid er også dokumentert i minst én av fabrikkene.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at IOC-lisensierte varer produseres i tråd med grunnleggende arbeidslivsstandarder?»

Statsråd Trond Giske [12:13:38]: Regjeringen arbeider aktivt for å styrke arbeidstakernes rettigheter i den globaliserte økonomien. Utenriksdepartementet har innledet et arbeid med dette som mål. Som ledd i dette initiativet samarbeider UD med Den internasjonale arbeidsorganisasjon, ILO, for å bidra til at ILO-konvensjonen om arbeidstakernes rettigheter blir respektert og håndhevet - av alle land. I tillegg til å ha økt bistandsbevilgningen til ILO med 75 pst. de siste to årene, arbeider Norge overfor utvalgte land av særlig stor betydning.

Kina er selvsagt ett av disse landene. Av den grunn besluttet Regjeringen i høst å inngå et særskilt samarbeid med ILOs kontor i Beijing for å bistå det kinesiske arbeidsdepartementet i gjennomføring og håndheving av ILO-konvensjon nr. 111, om bekjempelse av diskriminering på arbeidsplassen. Dette samarbeidet med ILO og kinesiske myndigheter gir oss anledning til å bidra i kampen mot diskriminering på arbeidsplassene i Kina, men det gir oss også en plattform for dialog og samarbeid for å fremme arbeidstakernes rettigheter i Kina mer generelt.

Arbeidstakernes rettigheter utgjør en sentral del av Norges menneskerettighetsdialog med Kina og av Regjeringens nye Kina-strategi. Vårt utgangspunkt i dette arbeidet er ILOs kjernekonvensjoner.

LO og NHO er viktige deltakere i menneskerettighetsdialogen. LO og NHO har i en årrekke gjennom dialogen hatt et nært samarbeid med sine kinesiske søsterorganisasjoner. Siden 2006 har LO, NHO og Arbeids- og inkluderingsdepartementet samarbeidet med kineserne om trepartssamarbeid i arbeidslivet. Prosjektet tar utgangspunkt i ILOs handlingsplan for anstendig arbeid og søker å fremme en dialog om diskriminering, forhandlinger og konfliktløsning i kinesisk arbeidsliv. Regjeringen støtter også Kinaprogrammet ved Norsk senter for menneskerettigheter, som i flere år har drevet prosjekter med kinesiske partnere om faglige rettigheter.

Det er Den internasjonale olympiske komité som eier OL-arrangementene, og som bestemmer hvem som skal få arrangere OL, med tilhørende rettigheter og plikter. Det er videre IOCs ansvar å følge opp overfor OL-arrangøren og påse at OL blir arrangert på en skikkelig måte og i tråd med den olympiske ånd.

Produksjon av lisensierte OL-produkter er således i første rekke et forhold mellom IOC, den lokale OL-organisasjonskomiteen og kinesiske myndigheter. Som det framgår av den første del av svaret mitt, gjør imidlertid Regjeringen en innsats for å få til en forbedring av arbeidsforholdene i Kina mer generelt. Regjeringen vil fortsette sitt aktive arbeid overfor Kina på menneskerettighetsområdet.

Det at Kina og Beijing er blitt tildelt olympiske leker i 2008, har helt klart bidratt til økt fokusering på menneskerettighetssituasjonen i Kina, som igjen vil kunne bidra til å legge press på kinesiske myndigheter på menneskerettighetsområdet også i tiden etter OL.

Ola T. Lånke (KrF) [12:16:08]: Jeg takker statsråden for svaret, som jeg vel finner litt generelt.

Denne statsråden er jo idrettsminister og har et spesielt ansvar for oppfølging overfor både Den olympiske komite og idretten generelt. Jeg synes det er prisverdig at Regjeringen allerede har tatt en beslutning om et samarbeid med ILO-kontoret i Beijing i Kina. Det statsråden ikke sa noe om, var om man har kommet i gang med det samarbeidet. Så det er naturlig å spørre om hvor langt man har kommet i det arbeidet.

Vi vet at IOC - og for så vidt også det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg - har uttrykt positiv vilje til å følge opp arbeidstakerrettigheter i forbindelse med OL generelt, ved at man utarbeider generelle retningslinjer når det gjelder slike rettigheter, men også at man ønsker å følge dette opp i forbindelse med Beijing-OL. Men generelle retningslinjer og utsagn er nå én ting - praksis er noe annet. Så mitt spørsmål til idrettsministeren er: Hvordan vil han konkret følge opp foran OL?

Statsråd Trond Giske [12:17:22]: Mer detaljerte spørsmål om trepartssamarbeidet mellom LO, NHO og Regjeringen må rettes til arbeids- og inkluderingsministeren. Det er han som er konstitusjonelt ansvarlig overfor Stortinget når det gjelder det, og som må svare på de spørsmålene. Men det er et viktig arbeid, som selvsagt har sammenheng med dette spørsmålet, fordi det gir oss en anledning til og en plattform og et forum for å ta opp den type spørsmål.

Som idrettsminister har jeg vært i kontakt med Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité. Det er de som gjennom IOC eier OL-arrangementene, og som står som ansvarlige, også gjennom IOC, for de kontraktene for lisensierte OL-produkter som inngås - eller som kan påvirke den lokale OL-organisasjonen som har ansvaret for det. Jeg har fått forsikringer om at dette tas opp - både av Heiberg, som IOC-medlem, gjennom Den europeiske olympiske komite og gjennom idrettsbevegelsen på annen måte. Jeg føler meg trygg på at disse har nøyaktig de samme målene som representanten Lånke og undertegnede har.

Ola T. Lånke (KrF) [12:18:30]: Helt fra starten av har de olympiske lekers ideologi vært at idretten skal støtte utviklingen av et samfunn som ivaretar menneskelig verdighet. Den olympiske ånd handler jo også om gjensidig forståelse, vennskap, solidaritet og - ikke minst - fair play. Dette går jeg ut fra at statsråden er enig i og slutter seg til fullt ut.

Jeg må spørre hva statsråden selv kan tenke seg å gjøre i tiden framover for å holde trykket oppe overfor IOC, for jeg tror det er det det kommer til å handle om. Man uttaler seg i veldig generelle vendinger, uten at man kan dokumentere at man har grepet inn spesielt i forbindelse med dette. Én ting er at det er IOC som eier OL - og som for så vidt står for arrangementet og har ansvaret - men som en viktig deltakernasjon har også vi et ansvar for å peke på de bruddene som allerede har funnet sted, og for å forsøke å stanse dette foran OL i den grad det er mulig, slik at OL også denne gangen blir et OL i pakt med den olympiske ånd.

Statsråd Trond Giske [12:19:39]: Det at representanten Lånke tar opp dette i spørretimen, er jo én av måtene å sette søkelyset på denne saken på. Det er viktig, og representanten skal ha all ære for det.

Det er - som representanten sier - IOC som eier OL, og det er den lokale OL-arrangøren som står for de lokale produktene. Men nettopp ved at Beijing og Kina arrangerer OL, har vi en ypperlig anledning til å få lagt ekstra trykk på denne saken. Det vil i første runde være Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité som gjennom sine organer og samarbeidssystemer tar opp dette - noe de har forsikret meg om at de vil. I den grad de ønsker «backing» fra meg som idrettsminister eller fra Regjeringen for øvrig, skal vi selvsagt bidra.

: