Stortinget - Møte onsdag den 19. desember 2007 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 11
Torbjørn Hansen (H) [11:23:14]: Jeg vil stille forsvarsministeren følgende spørsmål:
«Stortinget vedtok i 2003 å investere 5 mrd. kroner i nye MTB-fartøy tilpasset dagens sikkerhetspolitiske situasjon. Norge har behov for et sterkt sjøforsvar som kan ivareta en rekke ulike forsvarsoppgaver, samt miljømessige og økonomiske interesser. Forslaget om å skrote Skjold-klassen vil svekke Marinen kraftig og har skapt usikkerhet om hvorvidt Sjøforsvaret vil kunne ha tilstrekkelig tilstedeværelse i både nord og i sør.
Ser ikke statsråden at situasjonen rundt MTB-ene bør avklares umiddelbart?»
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:23:53]: Jeg er enig med representanten Hansen i at det er viktig at Norge har et sterkt sjøforsvar.
Som jeg akkurat har redegjort for i svaret til representanten Korsberg, vil Regjeringen før påske legge frem forslag til ny langtidsplan.
Spørsmålet om fremtidig bruk av Skjold-klassen MTB-er kan ikke ses løsrevet fra den helhetlige strukturen, som vil bli behandlet i forbindelse med den nye langtidsproposisjonen. Det vil ikke være riktig å trekke ut én kapasitet og si hvordan den skal være fremover, i forhold til de andre forslagene som foreligger fra Forsvarspolitisk utvalg og fra Forsvarsstudien. Så jeg ser det ikke som hensiktsmessig å gå inn i enkeltsaker på det nåværende tidspunkt, før det er gjort grundige vurderinger, og før vi legger denne proposisjonen frem for Stortinget.
Torbjørn Hansen (H) [11:24:51]: Jeg vil takke statsråden for svaret, som kanskje ikke var så overraskende, og jeg vil si at jeg har stor forståelse for at Forsvaret må gjennom en omstilling for å løse sine oppgaver i framtiden.
Men dette er et forslag som har skapt sjokkbølger internt i Sjøforsvaret. Det er oppsiktsvekkende at både forsvarssjefen og Forsvarspolitisk utvalg kommer med en anbefaling som i så stor grad strider mot de faglige vurderingene som mange gjør i Sjøforsvaret. Håkon Tronstad, flaggkommandør og sjefen for Kysteskadren, uttalte til Bergens Tidende 13. desember at konsekvensen av å fjerne MTB-ene er en marine som kanskje ikke er til stede både i nord og i sør.
Hvis dette forslaget om nedleggelse av MTB-ene blir vedtatt, vil vi ha en marine kun bestående av 19 fartøy, hvorav fem fregatter, seks u-båter, to mineryddere og to logistikkfartøy. Det er svakt for en kystnasjon. Ser ikke statsråden at dette forslaget medfører en sterkt svekket marine, og at det sender et veldig negativt signal inn i Sjøforsvaret? Saken trenger en rask avklaring politisk.
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:25:49]: Jeg kan se at det er mange av de forslagene som er kommet i forbindelse med Forsvarsstudien, som det nok for mange lokalt rundt omkring ville være ønskelig å få en rask avklaring av. Like fullt må vi ha en skikkelig og en helhetlig prosess.
Her har jeg også lyst til å peke på det som har vært poenget både fra forsvarssjefen og fra Forsvarspolitisk utvalg, at det eventuelt vil være andre kapasiteter som kan gjøre den jobben som disse MTB-ene skulle gjøre. Det er et synspunkt som jeg ikke har konkludert på, og som Regjeringen heller ikke har tatt stilling til. Derfor blir dette å behandle som en del av langtidsproposisjonen.
Det er nok slik at alle må forholde seg til at vi må se Forsvaret under ett før vi kan gjøre den endelige vurderingen og si hvilke kapasiteter vi skal anbefale for fremtiden, og hvilke baser og leirer vi også skal ha.
Torbjørn Hansen (H) [11:26:53]: Dette er en veldig spesiell sak. Det er bare fire år siden Stortinget vedtok bygging av Skjold-klassen for 5 milliarder kr. Dette er moderne, tungt utrustede krigsfartøy med toppfart på 60 knop. Skjold-klassen er vesentlig større enn dagens MTB-flåte og tilpasset framtidens utfordringer. De er mobile, og de kan også være til stede i et område over lengre tid.
Vi ser i disse dager mange tegn på økt aktivitet og tilstedeværelse fra den russiske marinen. Vår nabo har bedre økonomi, man er mer selvsikker og mer aktiv i havområdene.
Dette handler altså om en diskusjon om driftsutgifter på om lag 200 mill. kr satt opp mot en investering på 5 milliarder kr, som er foretatt av Stortinget for fire år siden. Driftsutgiftene er ca. 0,5 pst. av hele forsvarsbudsjettet. Blir det ikke ganske meningsløst å skrote en investering på 5 milliarder kr for å spare 200 mill. kr på drift? Og hva er grunnen til at Arbeiderpartiet vingler så kraftig i denne saken?
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:27:51]: Nå prøver representanten Hansen nok en gang å gå inn på realitetene i saken. Jeg har sagt at jeg ønsker å se dette helhetlig, også ut fra de anbefalingene som foreligger.
Jeg har lyst til å peke på at Forsvarspolitisk utvalg, som er et utvalg som består av representanter for alle de politiske partiene på Stortinget, også Høyre, ikke ville gå imot forsvarssjefens anbefaling når det gjaldt MTB-ene. Like fullt sier jeg at det er viktig at vi går igjennom dette og ser på det totalt sett på nytt. Den prosessen er i gang. Saken legges frem for Stortinget før påske.
Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.
Presidenten: Vi går da til spørsmål 1.