Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. oktober 2007 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Roar Bredvold til forsvarsministeren, vil bli besvart av miljøvern- og utviklingsministeren på vegne av forsvarsministeren.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:06:42]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren som også vil bli besvart av miljøvern- og utviklingsministeren:

«Norge gjør en kjempeinnsats i Afghanistan, noe våre soldater fortjener en stor ros for. Derimot er jeg noe bekymret for standarden på utstyr som f.eks. hjulgående kjøretøyer. Mange av disse har en svært høy kilometerstand og bærer preg av at de er godt brukt, selv om vedlikeholdet er meget godt.

Ser statsråden noen mulighet for å bytte ut disse i nær framtid, noe som vil øke sikkerheten for soldater?»

Statsråd Erik Solheim [12:07:14]: La meg først si at forsvarsministeren og jeg for bare ti dager siden var på befaring i Faryab-provinsen i Afghanistan, der Norge gjør en veldig viktig innsats. Jeg vet at forsvarsministeren også under det oppholdet vektla sikkerhet – sikkerhet mot fiendtlige angrep, men også sikkerhet mot ulykker – som helt sentralt. Sikkerheten til våre soldater og offiserer i Afghanistan er rett og slett helt grunnleggende. Det har vært en rekke alvorlige hendelser de siste årene som viser behovet for høy fokusering på sikkerhet. Et sentralt element her er materiellet, som spørreren tar utgangspunkt i, og at det materiellet skal holde en høy standard og en høy kvalitet. En viktig faktor i så måte er vedlikehold.

Et annet element som er like viktig for sikkerheten som det å ha godt nok materiell, er den opplæring og den trening som gis våre soldater, og som gjør at de lærer seg gode rutiner og blir oppmerksomme på mulige farer.

Et tredje element er god etterretning og innhenting av informasjon. En god etterretningstjeneste på alle nivåer bidrar til å øke sikkerheten i de områder soldatene befinner seg. Eksempelvis vil en avdelingssjef velge en annen framgangsmåte dersom vedkommende får kunnskap om at en farlig situasjon er under utvikling.

Forsvaret har mange hjulkjøretøy i Afghanistan som til dels har høy kilometerstand. Flere av disse kjøretøyene skal nå skiftes ut. Forsvarsministeren godkjente derfor våren 2007 et prosjekt for anskaffelse av inntil 110 nye pansrede kjøretøy av typen Iveco, noe som vil bidra til å øke sikkerheten. Dette er samme type kjøretøy som Forsvaret allerede benytter et lite antall av i Afghanistan. De nye pansrede kjøretøyene er bl.a. ment å skulle erstatte feltvogner av typen Mercedes-Benz. Pansrede militære kjøretøy er ikke hyllevare, og mange land har samme behov for kjøretøy som Norge. Vi kan derfor ikke påregne at leveransen av de inntil 110 kjøretøyene starter før i siste halvdel av 2008. Inntil videre må Forsvaret benytte det materiell som allerede er på plass i Afghanistan, og forsøke å legge vekt på gode rutiner og god etterretning for å være best mulig forberedt.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:09:25]: Jeg takker statsråden for svaret.

Også jeg har vært i Afghanistan flere ganger, senest for en drøy måned siden sammen med deler av forsvarskomiteen. Det jeg bl.a. gjorde der, var å se på den bilparken vi hadde. Mange av disse Mercedes Geländewagen – for det er spesielt dem jeg tenker på – har gått mer enn én runde. De har vært med på andre operasjoner rundt omkring i verden og bærer stort preg av at de er slitne. Når det i tillegg dreier seg om at disse bilene har en totalvekt – med utstyr og soldater – på ca. 2 tonn, er også motorstørrelsen viktig, med hensyn til å komme seg raskt ut av en farlig situasjon.

Jeg håper at man så fort som mulig kan skifte ut mange av disse kjøretøyene. Det hjelper ikke med bare – la oss si – inntil ti pansrede kjøretøy, Iveco-kjøretøy; noen av dem hadde de allerede fått. Det er mange som må skiftes ut her. Dette går på sikkerheten for dem som skal jobbe der, og på at man kan løse et oppdrag på en god måte med så liten risiko som mulig. Jeg mener at vi skal skifte ut disse så raskt som mulig.

Statsråd Erik Solheim [12:10:39]: Først vil jeg si meg veldig glad for det totale grepet som representanten Bredvold tar for sikkerheten i Forsvaret, som selvfølgelig må inkludere sikkerheten i de militære operasjonene med tanke på angrep fra fiendtlige operasjoner i Afghanistan, men også sikkerheten knyttet til materiell og utstyr og sikkerhetsopplæring. I mange militæroperasjoner er det dessverre flere som har dødd i ulykker enn i selve den militære striden.

Det vil ikke bli innkjøpt eget utstyr med sikte på Afghanistan, men det vil bli innkjøpt nytt utstyr som kan brukes også i Afghanistan. Forsvarsministeren sender selvsagt aldri folk ut i operasjoner i utstyr som vi anser for utrygt. Det utstyret som er i Afghanistan, vil gradvis bli skiftet ut som del av fornyelsen av bilparken i det norske forsvaret, men det som er der, er ansett for å være trygt.

Jeg vil også legge til at det er all grunn til bekymring for vårt personells sikkerhet i Faryab-provinsen som følge av den økte militære opptrappingen i særlig det sørvestlige hjørnet av provinsen. Vi har også sett en økt bruk av selvmordsangrep og veibomber i Afghanistan. Så dette er ting vi skal ta på størst mulig alvor.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:11:53]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret.

Det var bra at han kom inn på Sør-Afghanistan, for i dagens VG står det at samarbeidspartnere i NATO trygler Norge om mer hjelp. Og det er klart at mer hjelp skal vi være med på, selvfølgelig, men i den hjelpen må det også være utstyr som ivaretar det som vi nevner: sikkerheten til soldatene.

Jeg tror vi er enige om målet. Hvor raskt vi kommer fram til målet, kan selvfølgelig diskuteres, men jeg tror statsråden og undertegnede er enige om dette.

Statsråd Erik Solheim [12:12:24]: Jeg kom ikke inn på Sør-Afghanistan, men på det sørvestlige hjørnet av Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan, der Norge er involvert.

Jeg tror at den grunnleggende del av tenkningen må være at vi må stabilisere den delen av Afghanistan hvor det nå er betydelig framgang, først, og det er den nordlige delen av Afghanistan, men også der er det lommer som ikke er stabilisert. Vi må stabilisere Afghanistan fra nord mot sør. Norge har en fundamental oppgave i å bidra til stabilitet i Faryab-provinsen. Også der er det problemer.

: