Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. oktober 2007 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Ivar Kristiansen (H) [12:51:17]: Jeg stiller følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«Med fatale følger for eierne ble hvalskuta «Willassen Senior» senket ved kai i Svolvær den 31. august. Ingen beviser mht. hvem som har utøvd dette grove skadeverket, foreligger, noe som medfører at forsikringsselskapet så langt ikke har påtatt seg ansvar i saken. Flere ser på senkingen som et angrep på norsk hvalfangstnæring.

Hva vil statsråden foreta seg for å forhindre at eierne av skuta alene må bære det totale tapet, for en handling som sannsynligvis må anses å være et angrep på en samlet norsk sjøpattedyrnæring?»

Statsråd Helga Pedersen [12:52:07]: Jeg tar selvfølgelig avstand fra enhver form for voldshandling som har til hensikt å skremme norske fiskere og fangstfolk fra lovlig og bærekraftig næringsvirksomhet. Fra Regjeringens side tar vi dette svært alvorlig.

Uansett årsak er «Willassen Senior»-forliset en tragedie for rederen, mannskapet og hvalfangstnæringen. Men jeg vil avvente resultatene av politiets etterforskning før jeg kommenterer omstendighetene rundt forliset nærmere, herunder hva Regjeringen eventuelt vil foreta seg overfor eierne av skuta.

For fiskerinæringen er det uansett viktig at den er best mulig rustet til å tåle de økonomiske konsekvensene av et forlis, enten det skyldes uhell eller sabotasje. Det finnes forsikringsordninger som dekker begge forhold, og det er rederens ansvar å sørge for å ha det.

Ivar Kristiansen (H) [12:53:03]: La meg først si at jeg er litt overrasket over svaret, for det står litt i kontrast til det statsråden tidligere har gitt uttrykk for, at man vil gjøre det som er mulig for å hjelpe dem som er berørt av denne handlingen, det være seg sabotasje eller annen kriminell handling som er årsaken til at skuta bevisst ble senket. Jeg tar for gitt at departementet er klar over at en politietterforskning tar lang tid. Det kan ta svært lang tid. Det er allerede gått to måneder, og politiet er ikke i stand til å påvise hva som er årsaken til senkingen – om det er en bevisst sabotasje fra utenlandsk hold, som noen faktisk direkte har påtatt seg ansvaret for, eller om det er annet skadeverk. Derfor, av hensyn til selskap, eiere, ansatte, lokalsamfunn: Vil statsråden nå ta initiativ, på grunn av hast, til å få på plass en statlig garanti – gjerne i samarbeid med forsikringsselskap?

Statsråd Helga Pedersen [12:54:13]: La meg bare understreke at jeg følger denne saken veldig nøye, men jeg er også opptatt av å være ryddig i framgangsmåten.

«Willassen Senior»-forliset er ikke et unikt eksempel. «Nybræna» ble senket ved kai i 1992. Den gang dekket kaskoforsikringen utgiftene med å få båten i drift igjen, da senkingen ble ansett som grovt skadeverk. Senere ble Paul Watson dømt for å ha vært medskyldig i senkingen av «Nybræna». Det er mange organisasjoner som er mot hvalfangst, og som vil ta æren for at grovt skadeverk er gjort på en hvalskute. Det er fryktelig vanskelig å fastslå om det er riktig, eller om det er bare skryt. Det er ikke dokumentert at Agenda 21 står bak senkingen av «Willassen Senior», selv om organisasjonen hevder det. Dersom politiet konkluderer med at det er grovt skadeverk som ligger bak, og man ikke vet hvem som har forårsaket det, vil forsikringsselskapet formodentlig dekke skaden over kaskoforsikringen, som jo «Willassen senior» har.

Ivar Kristiansen (H) [12:55:24]: Jeg er enda mer overrasket etter å ha hørt fiskeri- og kystministeren svare for andre gang, for man burde vite at selskapet i mellomtiden antakelig kommer til å gå til grunne, til glede for sabotørene. Det burde departementet ta på litt større alvor enn dette svaret gir uttrykk for. Det er kun til glede for sabotører som begår skadeverk. Sannsynligvis er det i dette tilfellet, uten at vi vet noe, et angrep på den totale, sammenhengende norske hvalfangstnæringen. Man kan ikke stille seg sånn i Norge at selskapet og utøverne skal gå økonomisk til grunne i påvente av en politietterforskning som vi vet er komplisert, og som kommer til å ta tid. Derfor gjentar jeg mitt spørsmål: Vil statsråden, eller vil hun ikke, i påvente av at etterforskningen bringes til en ende, ta et initiativ til å få på plass en garantiordning som gjør at selskapet kan drives videre, slik at ansatte, eiere og lokalsamfunn kan gå en tryggere fremtid i møte? Alternativet er å gå til grunne.

Statsråd Helga Pedersen [12:56:32]: Jeg kan bare gjenta at jeg kommer til å følge denne saken nøye, men jeg kan ikke som fiskeri- og kystminister forhåndskonkludere på politiets etterforskning. Jeg kan ikke gå ut og konkludere med at båten har vært utsatt for sabotasje, så lenge politiet ikke har konkludert med det. Så jeg vil avvente politiets etterforskning før jeg eventuelt tar stilling til hva departementet skal gjøre i denne saken.

Presidenten: Dermed er dagens kart ferdigbehandlet.

Forlanger noen ordet før møtet heves? – Møtet er hevet.

: