Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. oktober 2007 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten May-Helen Molvær Grimstad til kultur- og kirkeministeren, vil bli besvart av finansministeren som rette vedkommende.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [11:34:43]: Eg vil gjerne få stille følgjande spørsmål til finansministeren som rette vedkommande:

«Kulturmomsutvalget legger i høst fram forslag til endringer i merverdiavgiftsloven for frivillig sektor. Regjeringen henviser stadig til utvalgets arbeid, og vil ikke ta stilling til spørsmålet om fullt momsfritak for frivillig sektor før rapporten foreligger, til tross for at dette ligger utenfor utvalgets mandat å vurdere. Mange frivillige organisasjoner har forventninger til at Regjeringen tar stilling i saken.

Vil statsråden snarest ta opp til behandling spørsmålet om fullt momsfritak for frivillige organisasjoner?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:35:39]: Spørsmålet er stilt til kultur- og kirkeministeren, men siden alle spørsmål vedrørende skatter og avgifter hører inn under meg, svarer jeg på representanten Molvær Grimstads spørsmål.

Kulturmomsutvalget, som ble nedsatt 1. desember 2006, vurderer merverdiavgiftsregelverket for kultur- og idrettsområdet, herunder frivillig sektor. I samsvar med mandatet er et hovedformål med utredningen å legge til rette for et mer oversiktlig og helhetlig regelverk som gir mindre byråkrati og lavere administrative kostnader på disse områdene. Som ledd i dette arbeidet er utvalget særskilt bedt om å vurdere en utvidelse av merverdiavgiftsplikten innen kultur og idrett. Utvalget skal legge fram sin utredning innen utgangen av året.

Jeg kan bekrefte det som representanten Molvær Grimstad sier i sitt spørsmål, at det ligger utenfor Kulturmomsutvalgets mandat å vurdere et generelt merverdiavgiftsfritak for frivillige organisasjoner – nullsats. Bakgrunnen for dette er at utvalget ikke er nedsatt med tanke på å komme med innspill om finansiering av frivillig sektor, men skal se på forenklinger i forhold til merverdiavgiften. Det er med andre ord ikke utvalgets oppgave å ta stilling til nivået på statens økonomiske bidrag til frivillig sektor. Nullsats, som innebærer en indirekte støtte gjennom merverdiavgiftssystemet, er derfor ikke et vurderingstema for utvalget.

Endringer i merverdiavgiftsloven i forhold til frivillig sektor med sikte på forenklinger bør fremmes og behandles i sammenheng med det samlede skatte- og avgiftsopplegget som presenteres i Regjeringens budsjetter. Kulturmomsutvalgets utredning vil være et viktig innspill i Regjeringens vurdering av spørsmålet om merverdiavgift og frivillig sektor. Jeg synes derfor det ikke er riktig å vurdere spørsmålet om nullsats for frivillige organisasjoner før utvalget har lagt fram sin utredning. Det skal som kjent skje i løpet av 2007.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [11:37:47]: Eg takkar statsråden for svaret. Eg har samtidig lyst til å seie at det er bra at det er sett ned eit utval. Men det har skapt forventningar om at dette utvalet også ville sjå på dette med fritak, nullsats, for frivillige lag og organisasjonar. Frivilligheits-Noreg har teke opp at ein opplever det som urimeleg at dei som driv dugnad og samlar inn pengar til korps for at dei skal kjøpe uniformer, må betale moms, mens næringslivet slepp å betale moms for det dei kjøper. Fleire statsrådar har uttrykt at dette vil ein kome tilbake til, og at ein har sett ned eit utval. Men i den seinare tida har ein presisert at dette ikkje ligg i mandatet, og dermed har enkelte fått forventningar om at dette vil bli belyst, utan at det blir det. Korleis vil Regjeringa konkret gripe an den saka? Vil Regjeringa setje i gang eit arbeid for å finne fram til tiltak? Eg veit at Frivilligheits-Noreg har kome med innspel om korleis dette kan gjerast. Korleis vil Regjeringa gripe det an vidare?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:38:54]: Det er to problemstillinger her. Den ene er at frivillig sektor i Norge har en del utfordringer når det gjelder hvordan dagens regelverk for merverdiavgift er utformet, som kan føre til mer byråkrati og administrativt arbeid enn det som er ønskelig. Vi ønsker jo å legge til rette for at frivillig sektor skal ha en enkel oppgave i forhold til hvordan man administrerer. Det er på en måte én problemstilling for seg.

Så er det store spørsmålet, som frivillig sektor i Norge selvfølgelig er veldig opptatt av, om det finnes en måte, gjennom en nullsats i momssystemet, å sørge for at bevilgningene til frivillig sektor i Norge indirekte økes betydelig på utover det som i dag skjer direkte over statsbudsjettet. For det første er det et spørsmål om hvor store bevilgningene til frivilligheten skal være, og for det andre et spørsmål om hvor det er hensiktsmessig å gjøre det – enten gjennom direkte tilskudd over statsbudsjettet eller gjennom særordninger i momssystemet. Det som Regjeringen synes, er at det er rimelig å se både disse forenklingsspørsmålene, som Kulturmomsutvalget skal behandle, og spørsmålet om på hvilken måte vi skal støtte opp om frivillig sektor i den sammenheng. Det vil vi komme tilbake til Stortinget med når vi har tatt den diskusjonen og gjort de vurderingene.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [11:40:18]: Eg takkar igjen statsråden for svaret.

I 2001 fekk dei frivillige organisasjonane kompensasjon for tenestemomsen. Etter det vi er kjende med no når det gjeld dette året, 2007, er ikkje beløpet som er løyvt, nok til at dei får full kompensasjon, som var intensjonen. Frivillige lag og organisasjonar har fått beskjed om at det blir ei avkorting i den kompensasjonen. For neste års statsbudsjett har Regjeringa lagt inn ein liten auke, men den reelle auken er på i underkant av 2 pst. Mitt spørsmål til statsråden vil vere: Når frivillige lag og organisasjonar har fått beskjed om at det for 2007 ikkje er pengar nok til å gi den kompensasjonen som er forventa, vil statsråden då vere så snill, på tampen av året, å kome med forslag til auka løyvingar til det?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:41:13]: Denne behandlingen tror jeg ikke vi tar på stående fot her. Det er veldig mange som er veldig gode til å legge fram sine saker om hvordan bevilgningene ikke holder tritt med prisstigningen eller andre spørsmål. Det frivillige Norge står ikke tilbake for noen pressgrupper i den sammenheng.

Vi har jo lagt fram en frivillighetsmelding med betydelige forbedringer når det gjelder arbeidet for frivillig sektor. Blant annet har vi endret skattesatsene, slik at man nå kan betale 4 000 kr mot tidligere 2 000 kr uten dokumentasjon. Vi har også endret disse reglene for arbeidsgiveravgift fra 30 000 kr til 45 000 kr og fra 300 000 kr til 450 000 kr. Så Regjeringens politikk overfor det frivillige Norge er både å forenkle og å gjøre rammebetingelsene gode for det viktige arbeidet som gjøres rundt omkring. De kanskje største heltene i det frivillige Norge er kassererne rundt kjøkkenbordene som gjør dette i sene kveldstimer, og som sørger for at veldig mange flere mennesker i Norge enn i de fleste andre land deltar frivillig og stiller opp. Det er utrolig viktig for barn og unge og hele samfunnets aktivitet.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 2.

: