Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. mai 2007 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Harald T. Nesvik (FrP) [12:41:07]: Jeg har følgende spørsmål til den ærede helse- og omsorgsministeren:

«Styret i Helse Midt-Norge RHF har vedtatt med knappest mulig flertall at ekstrabevilgningen på 275 mill. kr som nå er vedtatt tilleggsbevilget til dette foretaket, ikke skal fordeles etter ordinære kriterier internt i regionen, men er vedtatt holdt tilbake for å dekke underskudd på slutten av året. Dette medfører at en nå vurderer en rekke innsparingstiltak hos bl.a. Helse Sunnmøre. Som eksempler kan nevnes nedleggelse av psykiatritilbudet på Larsnes og Nevrohjemmet.

Mener statsråden dette er akseptabelt?»

Statsråd Sylvia Brustad [12:41:47]: En vesentlig årsak til at Regjeringa fremmet en proposisjon om en tilleggsbevilgning til de regionale helseforetakene, var at Helse Midt-Norge og Helse Nord RHF meldte til meg at de ikke ville kunne greie å nå Stortingets resultatkrav for 2007 uten at det ville få uakseptable konsekvenser for pasienttilbudet.

Som kjent var for Helse Midt-Norge hovedårsaken det store driftunderskuddet ved St. Olavs Hospital. Det var bl.a. årsaka til at Regjeringa foreslo tilleggsbevilgninga, som Stortinget senere vedtok, også for denne regionen, for å unngå store kutt i pasienttilbudet. Det er det regionale helseforetaket som har ansvar for å fordele tilleggsbevilgninga videre til helseforetakene. Jeg har tillit til at styret i Helse Midt-Norge RHF sørger for at midlene blir fordelt i tråd med de styringssignaler som er gitt.

Helse Midt-Norge har opplyst at helseforetakene vurderer ulike tiltak for å komme i budsjettbalanse for inneværende år. Det foreligger etter det jeg er kjent med, ingen planer om å legge ned tilbudet ved Nevrohjemmet. Når det gjelder tilbudet på Larsnes, viser jeg til at styret i Helse Sunnmøre HF 16. mai vedtok at avdelinga på Larsnes skal opprettholdes.

Harald T. Nesvik (FrP) [12:43:11]: Problemet er bare at den økonomiske situasjonen ikke endrer seg fordi om de og de tilbudene tas ut av en eventuell innsparingspakke. Innsparingen står ved lag, og dette helseforetaket må faktisk foreta det.

Helsereformen og regionsinndelingen bygger bl.a. på tillit innenfor regionen også, at man blir ivaretatt som region, og at ikke deler av regionen forfordeles framfor andre. Det som vi nå opplever, og som faktisk en representant for et av regjeringspartiene kalte «det store trønderranet», er at denne tilliten nå begynner å bli rimelig tynnslitt i andre deler av regionen. Vi vet også at statistikken viser at ventetiden i psykiatrien øker, den går ikke ned.

Da er spørsmålet mitt til statsråden: Vil statsråden garantere at det ikke blir akseptert nedleggelse eller dårligere tilbud innenfor psykiatri, rusomsorg og rehabilitering i dette området?

Statsråd Sylvia Brustad [12:44:18]: Jeg vil bare vise til mitt opprinnelige svar, der jeg sa at jeg er blitt kjent med at de steder som representanten her viser til, altså Nevrohjemmet og Larsnes, ikke blir nedlagt. Bakgrunnen for at tilleggsbevilgninga ble gitt, var som kjent at det lå an til å bli helt uakseptable kutt i pasienttilbudet spesielt i Helse Nord og i Helse Midt-Norge.

Så er det ingen hemmelighet at det har vært og til dels fortsatt er store utfordringer ved St. Olavs Hospital. Jeg forstår at andre deler innenfor regionen har sine oppfatninger om det. Jeg har som helseminister vært nødt til å gå veldig nøye inn i det etter at jeg fikk ansvaret for dette, fordi det har vært helt avgjørende at det er blitt kontroll med økonomien ved St. Olavs Hospital – hvis ikke ville det ha gått enda dårligere med dem som ligger utenfor St. Olavs Hospital. For første gang, så vidt jeg vet, på mange år går det nå i riktig retning. Det håper og tror jeg også vil komme andre deler av den regionen til gode, men jeg vil altså ikke legge meg opp i de interne prioriteringene innenfor hver ulik helseregion, og heller ikke gå inn i hver detalj, sjøl om jeg har gitt noen overordnede styringssignaler som bl.a. går ut på at områdene psykiatri og rus skal ha en sterkere vekst enn somatikken. Det forventer jeg blir fulgt opp også i hele Helse Midt-Norge.

Harald T. Nesvik (FrP) [12:45:41]: Jeg legger merke til at statsråden i sitt svar sier at nå går det «i riktig retning». Hvis det er «riktig retning» at vi får en sommerstengt fødeavdeling ved Volda sjukehus, at stadig nye innsparingstiltak blir fremmet, at vi ser en økning i ventetidene knyttet til psykiatrien, er jeg litt bekymret over hva det er å gå i riktig retning.

Jeg har lest særdeles grundig den bevilgningsproposisjonen som statsråden fremmet for Stortinget, og har sett den opp mot det vedtaket som man gjorde i Helse Midt-Norge lenge før pengene ble bevilget i Stortinget, og der står det ingenting om at disse pengene skal holdes tilbake for å ses i sammenheng knyttet opp mot slutten av året.

Jeg har følgende spørsmål til statsråden: Har statsråden selv eller hennes folk tatt kontakt med nettopp styreleder i det regionale helseforetaket når det gjelder disse midlene, for å fortelle eller instruere om hvordan disse pengene skulle brukes, altså knyttet til St. Olavs Hospital, jf. det som statsråden her sier, og dermed holdes tilbake fra resten av regionen?

Statsråd Sylvia Brustad [12:46:52]: For det første: Da jeg sa at det gikk i noe riktigere retning, omtalte jeg St. Olavs Hospital og den situasjonen som dessverre har vært der i flere år, og som dessverre ikke er grepet fatt i av mine forgjengere. Det går heldigvis nå, så vidt jeg vet, i noe riktigere retning – det er særdeles viktig.

Så er det ingen tvil om at vi fortsatt har utfordringer. Men når representanten Nesvik her prøver å gi den framstilling at alt går i gal retning, er det fullstendig feil. Når det f.eks. gjelder psykiatrien, er det faktisk denne regjering som for første gang har lagt fram en egen ventetidsgaranti for barn og unge, slik at de skal slippe å vente så lenge som noen av dem gjør i dag. Jeg håper at Stortinget – også Fremskrittspartiet – vil slutte seg til det. Det er viktig.

Når det gjelder sommerstengte fødeavdelinger, er det klart at i deler av landet er det utfordringer. Jeg har vært med i politikken i 20 år, og jeg har hørt om det i 20 år. Jeg har også et særskilt fokus på det, for det er ikke alltid at det er den måten en bør spare penger på. Men det er også slik at det med avstander er relativt – det vet jeg også, som kommer fra en del av landet hvor det er 16 mil til nærmeste sjukehus – så jeg syns ikke at en skal male dette bildet svartere enn det det faktisk er. Det er utfordringer, også i Helse Midt-Norge, men det er ikke slik på noen måte at dette bildet er helt svart, snarere tvert imot.

: