Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 23. mai 2007 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Gunnar Kvassheim (V) [11:26:13]: «Strømabonnentene i Steigen var i januar uten strøm i seks døgn. Nord-Salten Kraftlag AL er ilagt et overtredelsesgebyr på 3 mill. kr grunnet manglende vedlikehold og kontroll av én av forsyningslinjene. Abonnentene har fått utbetalt kompensasjon på vel 10 mill. kr. Disse utgiftene legges inn i nettregnskapet i 2007 (KILE), som danner grunnlaget for nettleien for 2009.

Synes statsråden det er rimelig at abonnentene på denne måten må dekke ca. 60 pst. av kompensasjonen gjennom økt nettleie?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:26:53]: Uvær natten til 25. januar 2007 førte til at tre master knakk i et værutsatt område ved Hopfjell i Steigen kommune. Dette gjorde at den alternative kraftledningen, Vassmo–Skjelvareid, ble koblet inn, men denne tålte ikke belastningen. NVE mener at kraftledningens overføringsevne med stor sannsynlighet var varig svekket lenge før uværet, og at dette i betydelig grad skyldes utilstrekkelig kontroll og vedlikehold av nettselskapet Nord-Salten Kraftlag AL. NVE har derfor varslet selskapet om at de vil bli ilagt et overtredelsesgebyr på 3 mill. kr.

Dårlig vær gjorde at det tok nesten seks døgn før normal strømforsyning kunne gjenopprettes. Som følge av strømutfallet har berørte sluttbrukere i Steigen kommune derfor fått utbetalt ca. 10 mill. kr i kompensasjon fra selskapet, noe de har krav på ifølge NVEs forskrifter. Dette er en ordning som ble innført i år. I tillegg vil selskapets tillatte inntekt for 2007 bli redusert med ca. 15 mill. kr som følge av KILE-ordningen, som reguleres av de samme forskriftene. Denne reduksjonen må selskapet ta hensyn til når de skal fastsette nettleien fra 2008. Det er med andre ord to ordninger som har til hensikt å ivareta forsyningssikkerheten og nettkundene ved avbrudd i strømforsyningen.

Den økonomiske reguleringen av nettselskapene er utformet slik at 40 pst. av kompensasjonsutbetalingene og KILE-beløpene vil inngå i beregningsgrunnlaget for selskapets tillatte inntekt i 2009. Isolert sett innebærer dette at de tillatte inntekter i 2009 blir ca. 10 mill. kr høyere enn om hendelsen i Steigen ikke hadde funnet sted.

Tillatt inntekt i 2007 vil bli redusert med 15 mill. kr og tillatt inntekt i 2009 vil bli økt med ca. 10 mill. kr som følge av hendelsen i Steigen. Nettovirkningen er dermed at selskapet får ta inn 5 mill. kr mindre i nettleie over tid enn om avbruddet i Steigen ikke hadde skjedd. Dette kommer altså i tillegg til de 10 millionene de allerede har utbetalt i kompensasjon til sine kunder. Selskapet må derfor ta den største delen av den økonomiske belastningen av hendelsen i vinter.

Det er imidlertid ikke grunnlag for å forutsi utviklingen i nettleien hos Nord-Salten Kraftlag nøyaktig i framtiden. Utviklingen i nettleie vil også avhenge av andre forhold, bl.a. utviklingen i selskapets andre kostnader framover.

Overtredelsesgebyret som NVE har varslet i forbindelse med manglende kontroll og vedlikehold av linjene i selskapet, vil ikke ha noen innvirkning på utviklingen i nettleien. Det framgår klart av gjeldende forskrifter at dette ikke på noen måte kan inngå i beregningsgrunnlaget for nettleien.

Men det spørsmålet som representanten tar opp, er i aller høyeste grad relevant. Er det rimelig at den erstatning som må betales for avbrudd, i neste omgang delvis skal finansieres av de samme forbrukerne som har fått denne nettleien? Slik er ordningen i dag. Men på bakgrunn av den hendelsen og det vi har sett her, skal jeg gå inn i dette og på ny vurdere om dette er rimelig, og om det er andre måter å ivareta både hensynet til kundene og hensynet til forsyningssikkerhet på.

Gunnar Kvassheim (V) [11:30:15]: Jeg takker statsråden for svaret, og takker for hans positive respons når det gjelder min forespørsel om å gå inn i denne problematikken i lys av de erfaringene som er gjort i Steigen. Det som er litt av hovedutfordringen her, er at en så stor andel abonnenter i forsyningsområdet faller ut samtidig, og at det dermed er de samme som må ta regningen. Det er en helt annen situasjon enn om et tilsvarende antall abonnenter hadde falt ut i et område som f.eks. Oslo. Jeg håper statsråden kan bekrefte at en i den gjennomgangen NVE foretar, vil vurdere om det er aspekter ved de distriktsmessige utslagene i et område med så få abonnenter som det her er snakk om, som en må ta hensyn til i en slik gjennomgang.

Så er det en annen problemstilling som jeg ønsker at statsråden går inn i. Det er: Når den kompensasjonen som her ble utbetalt, ble utbetalt til kommunen, var den på samme størrelse – 6 600 kr – som for andre abonnenter, til tross for at kommunen hadde en hel rekke boligenheter og andre enheter bak abonnementet.

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:31:20]: Det er en helt annen problemstilling som er ganske komplisert å gå inn i, og hvor man kan stille spørsmålet: Skal det være en abonnent som får erstatning, eller skal erstatningen gis i forhold til forbruk? Forskriften er helt klar der, det er enhver abonnent som får erstatning.

Representanten har helt rett i at dette på mange måter kan ses på som et spesielt tilfelle. Det er et stort antall abonnenter i ett område som rammes. Det er altså stort sett de samme menneskene, de samme abonnentene, som får erstatning som vil måtte være med og betale dette tilbake i neste omgang. Det viser kanskje at utformingen ikke har blitt helt i tråd med det som var tanken da man laget denne forskriften. Det er også grunnlaget for at jeg vil gjøre en ny vurdering, og så får vi se hva som blir utfallet av det.

Gunnar Kvassheim (V) [11:32:16]: Kan statsråden bekrefte at i den gjennomgangen som nå skal foretas, vil denne hendelsen som strakk seg over flere døgn, og som hadde dramatiske utslag, bli en sentral del av det grunnlaget en skal ha når en vurderer om det kan være behov for justeringer av dagens forskrifter?

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:32:40]: Det kan jeg bekrefte – det vil den bli.

: