Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2007 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Erna Solberg (H) [14:01:34]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Samarbeidsregjeringen gikk i St.prp. nr. 1 (2005-2006) inn for at mennesker med store bistandsbehov skulle få rett til å få hjelp i form av brukerstyrt personlig assistanse. I svar til representanten Bent Høie, datert 26. oktober 2005, uttalte statsråden at hun var tilfreds med forslaget fra Samarbeidsregjeringen, og at dette ville følges opp med et høringsnotat med det første. Det er 1 1/2 år siden.

Når har statsråden tenkt å gjøre noe?»

Statsråd Sylvia Brustad [14:02:19]: Regjeringa har gjennom Soria Moria-erklæringa gitt uttrykk for at det skal gjøres forbedringer i ordninga med brukerstyrt personlig assistanse. I likhet med representanten Solberg ser jeg meget positivt på denne ordninga.

Som representanten viser til, svarte jeg til representanten Bent Høie den 26. oktober 2005 at jeg var tilfreds med hovedinnholdet i forslaget til den avgåtte regjeringen Bondevik, slik det var skissert i St.prp. nr. 1 for 2005-2006. Jeg opplyste videre at jeg i høringsnotat ville vurdere detaljene i utforminga av bestemmelsene nærmere. Blant annet ville jeg vurdere hvor omfattende tjenestetilbudet skal være før det gis rett til å få tjenesten organisert helt eller delvis som brukerstyrt personlig assistanse.

Jeg kan opplyse representanten Solberg om at jeg holder fast ved mitt tidligere svar til Bent Høie på dette området

Det er riktig, som representanten Solberg påpeker, at arbeidet med høringsnotatet dessverre har tatt lengre tid enn forutsatt. Jeg kan opplyse at vi tar sikte på å sende dette ut på høring nå, før sommeren.

Erna Solberg (H) [14:03:38]: Det er svært mange mennesker som har et omfattende hjelpebehov for å kunne delta i et sosialt liv, i et arbeidsliv og å kunne klare hverdagsoppgavene sine. Brukerstyrt personlig assistanse er blant de tiltakene som bidrar til at man får verdighet, at man opplever å ha kontroll i sitt eget liv, at man opplever å bli ansvarliggjort som person og ikke bare være en mottaker av bistandsytelser. Det er viktige, verdifulle deler av ordningen med brukerstyrt personlig assistanse, eller som organisasjonene selv helst vil kalle det: borgerstyrt assistanse.

Jeg er forbauset over – ikke minst fordi man så klart svarte ja – at man har brukt så lang tid på å følge opp dette. Men når jeg først har muligheten, vil jeg gjerne få spørre statsråden om hvilke intensjoner hun har; når vil en eventuell ny lov om dette kunne tre i kraft?

Statsråd Sylvia Brustad [14:04:42]: For det første deler jeg fullt ut og helt den omtalen representanten Solberg har av verdien av brukerstyrt personlig assistanse, og hva det betyr for folk. Jeg mener også, på vegne av den regjeringa jeg er med i, at det er veldig viktig at folk har denne valgmuligheten.

Vi sender som sagt ut høringsnotat nå på denne sida av sommerferien, og jeg legger ikke opp til å bruke mer tid enn høyst nødvendig – en høringstid på tre måneder, som vanlig er, og så kommer et forslag til Stortinget. Det er litt avhengig av hvor fort Stortinget kan behandle det, men vi må kunne få iverksatt dette meget raskt. Så heretter skal dette gå meget raskt. Det kan jeg forsikre representanten Solberg om.

Erna Solberg (H) [14:05:31]: Det kunne være interessant å stille spørsmål om hvorfor det har tatt så lang tid når hovedprinsippene tross alt var ferdige før denne regjeringen tiltrådte. Var det fordi de ble oppfattet som vanskelige å definere? Men om de har vært vanskelig å definere, må de i så fall også være det i det høringsnotatet som kommer. Vil definisjonen bli riktig da?

Statsråd Sylvia Brustad [14:05:56]: Jeg føler ikke noe behov for å gå inn på årsakene til at dette dessverre har tatt noe lengre tid enn forutsatt, men som sagt: Vi er nå rett rundt hjørnet med å få sendt det ut. Så skal vi legge fram et forslag som gjør at flere skal få denne muligheten, og da vil Stortinget få tilstrekkelig anledning til å diskutere innholdet i det. Og jeg er meget lydhør overfor gode forslag for å forbedre denne ordningen.

: