Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2007 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 18
Hans Olav Syversen (KrF) [13:10:00]: «Gjennom et omfattende arbeid fra sosialkontor, trygdekontor, skatteetat og kommunerevisjon er det avdekket et omfattende trygdemisbruk i drosjenæringen i Oslo. Nå viser det seg at flere av sakene henlegges av Oslo-politiet på grunn av «saksbehandlingskapasitet». Dette har en svært dårlig signaleffekt.
Mener statsråden dette er en tilfredsstillende situasjon, og vil han foreta seg noe, f.eks. i revidert budsjett, slik at denne type alvorlige saker faktisk blir etterforsket og iretteført?»
Statsråd Knut Storberget [13:10:41]: Spørsmålet fra representanten Syversen om politiets etterforskning av trygdesvindel gjelder et område som omfattes med stor interesse, og jeg har ved flere anledninger redegjort for politiets arbeid med økonomisk kriminalitet, herunder skatte- og trygdebedragerier. Likeledes er det redegjort for samarbeidet mellom NAV, politiet og skatteetaten i mitt svar av 12. februar i år til Stortinget i anledning et skriftlig spørsmål fra representanten Oktay Dahl – spørsmål nr. 564. Temaet er også behandlet i mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 902, fra representanten Oktay Dahl, og skriftlig spørsmål nr. 903, fra representanten Aspaker. Budsjettsituasjonen i Oslo er bl.a. tatt opp i en interpellasjon her i Stortinget den 24. april i år.
Jeg ser svært alvorlig på trygdesvindel og også skattesvindel, og jeg er opptatt av at vi i bekjempelsen av denne type og andre typer økonomisk kriminalitet får mest mulig effekt ut av de til enhver tid tilgjengelige ressurser, gjennom et nært samarbeid mellom de relevante myndigheter.
Regjeringen har siden den tiltrådte, bl.a. i revidert budsjett for 2006, styrket bemanningen ved ØKOKRIM med totalt 11 årsverk og 6,2 mill. kr. Sammen med utviklingen av nytt datasystem i ØKOKRIM og forslaget om å styrke Skatteetaten med 10 mill. kr til intensivert innsats mot bl.a. skatteunndragelser var dette en vesentlig styrking i kampen mot økonomisk kriminalitet.
I inneværende års budsjett er bevilgningen økt med ytterligere 10 mill. kr på Finansdepartementets budsjett for å øke tallet på bistandsrevisorer i politidistriktene, slik at dette blir en landsdekkende ordning.
Antall anmeldelser av trygdebedragerier er nesten tredoblet de siste fem årene. 1 690 personer ble anmeldt for å ha svindlet trygdeordninger i NAV i 2006. Dette er 449 flere enn i 2005. Det ble svindlet for 188 mill. kr, 45 mill. kr mer enn i 2005. Politidirektoratet opplyser at den registrerte økningen i antall anmeldelser i stor grad har sammenheng med NAVs økte innsats for å avdekke og forebygge trygdemisbruk. Økningen i antall anmeldelser innebærer etter Politidirektoratets oppfatning en kapasitetsmessig utfordring for både NAV og politiet.
På sentralt hold har Politidirektoratet og NAV iverksatt tiltak for å videreutvikle og styrke samarbeidet mellom etatene. Her kan nevnes faste årlige samarbeidsmøter mellom politidirektøren og trygdedirektøren. Riksadvokaten inviteres til disse møtene, samtidig som embetet ved flere anledninger har hatt egne møter med trygdedirektøren. Jeg føler meg trygg på at disse prosessene på tvers av etatsgrensene vil bidra til å sikre god samhandling og effektivt samarbeid.
Riksadvokaten bekrefter at en del straffesaker om trygdemisbruk knyttet til drosjenæringen i Oslo i den senere tid er blitt henlagt av såkalte kapasitetsgrunner. Oslo Politidistrikt har imidlertid sjøl omgjort to av de aktuelle henleggelsene, dessuten er én henleggelse omgjort av Oslo Statsadvokatembeter. Riksadvokaten opplyser at det i dag blir gjennomført et møte med ledelsen ved Oslo Politidistrikt, hvor henleggelse av kapasitetsgrunner av saker anmeldt av sosialkontor, trygdekontor eller skatteetat vil være temaet. Jeg har full tillit til at Riksadvokaten og påtalemyndigheten følger disse sakene nøye. Det er det all grunn til.
Uten å gå nærmere inn på de anmeldelser som utgjør bakgrunnen for representantens spørsmål – det er jo ikke slik at man fra politisk hold styrer det – skal det bemerkes fra min side at økonomisk kriminalitet av alvorlig karakter er blant de saker som ifølge Riksadvokatens prioriteringsrundskriv til politiet skal gis forrang. Dette gjelder særlig de straffbare handlinger som rammer fellesskapet.
Når det gjelder Oslo Politidistrikts budsjett, viser jeg for øvrig til mitt svar på forrige spørsmål, fra representanten Per-Kristian Foss. Det er fortsatt slik at når det gjelder hva som måtte komme i framtidige budsjetter, får vi komme til det når budsjettet er ferdig og blir framlagt.
Hans Olav Syversen (KrF) [13:14:48]: Med det svaret indikerer statsråden at han ønsker at den type kriminalitet skal iretteføres, og at han ser alvorlig på det. Samtidig er det noe med den beskrivelsen man får offisielt, sammenholdt med de opplysningene man får over eteren, som jeg tror folk flest stiller spørsmål ved. Jeg skal sitere hva lederen for påtaleseksjonen i den angjeldende politistasjon sa i forbindelse med henleggelsen av disse fire sakene, som jeg for øvrig forstår at man ikke går direkte inn i. Vedkommende sa:
«Oslo politidistrikt er i en meget stram budsjettsituasjon, hvor vi også i denne forbindelse har lavere bemanning enn normalt. Og derfor er vi i 2007 nødt til å henlegge saker på grunn av saksbehandlingskapasitet.»
Så spør reporteren:
«Er det mange saker som blir henlagt?»
Svaret er:
«Det er mange flere saker enn i de foregående år. Det er et resultat av den budsjettsituasjonen vi befinner oss i, og ikke noe vi er komfortable med.»
Forstår (presidenten klubber) statsråden at den type uttalelse i det offentlige rom uroer både dem som hører på, og dem som har lagt ned mye arbeid i å iretteføre disse sakene fra kommunale etaters side?
Presidenten: Presidenten må be representantene følge med på klokken.
Statsråd Knut Storberget [13:16:17]: Jeg har forståelse for at folk reagerer på en slik framstilling. Men dette er først og fremst et politisk ansvar. Vi skal sørge for at politiet har tilstrekkelige ressurser, ikke bare i kroner, men også i bemanning.
Samtidig er det klart at det er viktig at de opplysningene jeg nå gir i Stortinget, kommer fram til allmennheten: at man tar aktive grep for å gjøre om denne type henleggelser. Vi mener at det skal gis klare og tydelige politiske signaler om at henleggelser med kapasitetsmessig begrunnelse skal man være svært tilbakeholden med – for å si det forsiktig. Nettopp denne type saker oppfatter vi som tyveri fra fellesskapet. Det er en type kriminalitet som vi faktisk har alt å tjene på blir iretteført, slik at vi får stanset uberettigede utbetalinger fra det offentlige. Det gjør sitt til at jeg mener at det er viktig at vi faktisk får grepet fatt i dette.
Når det gjelder debatten rundt Oslo-politiet, står man overfor mange informasjonsmessige utfordringer, nettopp for å vise hvor mye man faktisk får igjen for bl.a. de 1,4 milliarder kr man bruker.
Hans Olav Syversen (KrF) [13:17:31]: Jeg skal prøve å holde tiden.
Jeg er i det store og hele enig med justisministeren i det overordnede. Samtidig er jeg ikke helt med på å fortsette denne kroner og øre-diskusjonen. Utfordringene for et politidistrikt må først og fremst være å ta hånd om den kriminaliteten som finner sted, og – enda mer – å legge inn kroner til forebygging, slik at man faktisk kan unngå kriminalitet. Da blir denne kronediskusjonen litt mindre interessant for meg. Hvis man i et gitt år har fått langt større oppgaver, langt større press, hjelper det lite å vise at til at man har fått x antall kroner mer, særlig hvis disse har gått til kurs, til lønnsoppgjør, etc., etc.
Mitt poeng, til slutt, er å spørre justisministeren: Mener han at Oslo-politiet nå er på det budsjettmessige nivået som svarer til utfordringene?
Statsråd Knut Storberget [13:18:37]: Jeg er veldig fornøyd med at Regjeringa har klart å øke tilskuddene til Oslo-politiet. Det har jeg gjentatt flere ganger i denne sal. Jeg mener at det var galt av den regjeringa der Kristelig Folkeparti, Høyre og Venstre satt, å kutte i bevilgningene til Oslo-politiet i 2005. Det tror jeg var uheldig. Jeg har sagt i det offentlige rom – og det står jeg ved – at man i hvert fall må få rettet opp disse kuttene, og man må videre opp. Men det er helt avhengig av at vi bl.a. får utdannet nok politifolk til å bemanne stillinger. Jeg mener at Oslo-politiet i aller høyeste grad er på vei.
Det er også en annen dimensjon i disse utfordringene. Man må anstrenge seg med hvordan man organiserer, leder og innretter arbeidet. Den innsatsen som nå gjøres i Oslo-politiet, bl.a. knyttet til trafficking, der vi har fått etablert en egen gruppe, og til gjengkriminalitet, er et godt eksempel på at Oslo-politiet kan få mer ut av sine politikroner ved å samarbeide med andre politidistrikter og med særskilte organer, og faktisk innrette etterforskningen slik at det ikke rammer økonomien. Så jeg mener Oslo-politiet gjør en god jobb, er på god vei – og vi skal bidra også videre.