Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2007 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Per-Kristian Foss (H) [13:00:28]: Jeg har et spørsmål til justisministeren:

«I et internt Ap-notat om «storbyseier» i Dagbladet 27. april i år fremgår det at regjeringspartiet vil gå inn for mer politi i Oslo.

Er det fordi det pr. i dag ikke er de rød-grønne som styrer Oslo, at Regjeringen lar det stå 189 ubesatte stillinger ved Oslo politikammer, eller er det ut fra en reell kriminalitetsvurdering?»

Statsråd Knut Storberget [13:00:57]: Vi bygger ikke opp Oslo-politiet ut fra hvem som styrer i Oslo – la det være helt klart. Det er ut fra rene kriminalitetsvurderinger at Regjeringa ønsker å styrke politiet, også i Oslo. Dette er godt forankret i Soria Moria-erklæringen.

I forbindelse med den første budsjettbehandlingen etter at vi tiltrådte, like etter at bl.a. daværende finansminister Per-Kristian Foss fratrådte, økte vi bevilgningene til Oslo politidistrikt, i motsetning til hva som var forslaget fra den forrige regjeringa.

En annen viktig satsing som vi har gjort, og som er helt avgjørende hvis vi skal få flere politifolk ut på gatene i Oslo og også ellers i landet, er å øke studentopptaket ved Politihøgskolen til hele 432 studenter. Med dette legges grunnlaget for å øke bemanningen framover. Dette er det høyeste opptaket siden 1998, og er en avgjørende forutsetning for faktisk å få flere politifolk ut.

Normalledigheten ved Oslo politidistrikt er på ca. 100 stillinger. I alle organisasjoner er det en viss ledighet i forbindelse med at ansatte slutter eller går av med pensjon. I tillegg har politidistriktet besluttet at ledige stillinger skal stå ubesatte i noen måneder, for å styrke andre oppgaver.

Ressurssituasjonen ved Oslo politidistrikt er tatt opp av mange stortingsrepresentanter den senere tida – og det er bra. Senest den 24. april i år hadde jeg gleden av å diskutere ressurssituasjonen i forbindelse med en interpellasjon fra representanten Jan Arild Ellingsen. Som jeg bl.a. sa i mitt innlegg i den debatten, er det behov for økte ressurser. Men det er viktig også å rette fokus noe utover de ca. 180 stillingene som er ubesatte. I Oslo politidistrikt var det nesten 2 500 årsverk i 2006 og et budsjett på nærmere 1,4 milliarder kr. De ansatte i distriktet gjør en veldig bra innsats innenfor en rekke områder og oppnår mange gode resultater. Det er etter min mening trist og beklagelig at fokusering fra media og andre i stor grad bare er rettet mot det å kritisere politiet.

Det er også et annet spørsmål jeg skal besvare i dag, som dreier seg om ressurssituasjonen i Oslo, spesielt i forbindelse med etterforskning av trygdemisbruk i drosjenæringen, og som også bygger opp under de samme argumenter.

Som jeg har sagt ved flere anledninger, mener jeg at summen av en rekke forhold, som bevilgninger, personell, kompetanse, utstyr, organisering, ledelse, metoder, regelverk, samarbeid med andre, soningskapasitet, varetektsplasser osv., legger grunnlaget for hva politiet kan oppnå – det jeg har kalt politikraft. Det kan ikke bare fokuseres på bevilgninger alene.

Jeg følger nøye med i utviklingen i politiet generelt og i Oslo politidistrikt spesielt. Jeg vil arbeide for at politiet skal få mer ressurser, men det må til enhver tid foretas vanskelige avveininger i forhold til andre høyt prioriterte oppgaver.

Jeg må også få minne om at Regjeringen er opptatt av de ekstraordinære utgifter som Oslo-politiet har, og at Oslo politidistrikt nylig er gitt en tilleggsbevilgning på inntil 42 mill. kr til dekning av ekstra utgifter i forbindelse med bl.a. NATOs uformelle utenriksmøte i Oslo nå i april, gjennom en stortingsproposisjon som er behandlet her i Stortinget.

Så vil jeg også si at vi ser stadig bedre resultater fra Oslo-politiets side. Mens vi står her og snakker, er man i ferd med å gjennomføre en samordnet politiaksjon mot gjengene i Oslo. Der ser vi veldig gode resultater. Det ble igangsatt i fjor, og i disse minutter rettes det en aksjon mot en rekke personer og adresser som kan knyttes til ledersjiktet i et veldig kjent gjengmiljø. Denne aksjonen har det strategivalget at man satser på å ramme økonomien i disse gjengene og sikre og inndra verdier som kan være utbytte fra kriminelle handlinger ikke bare her i Norge, men også i utlandet. Så mye av den satsingen som Regjeringa har på Oslo-politiet, ser vi faktisk også vi kan få gode resultater av.

Per-Kristian Foss (H) [13:05:20]: Siden statsråden svarte med et historisk tilbakeblikk, vil jeg gjerne utvide det historiske tilbakeblikket til å gjelde mer enn ett budsjettår. Ser man alle fire budsjettårene under Bondevik II-regjeringen under ett, lå bevilgningen over det Arbeiderpartiet i opposisjon foreslo som en sum for perioden. Men jeg skal la det ligge, for det betyr ingen ting i forhold til det som nå er situasjonen.

Jeg er enig i at Oslo-politiet på mange områder gjør en god gjerning og løser sine oppgaver. Men det er utilfredsstillende at man har en oppklaringsprosent på 21 pst. Det er utilfredsstillende at vanlige folks anmeldelser – til og med med kjent gjerningsmann – henlegges. Statsråden skal senere besvare et spørsmål om henleggelse av drosjesvindelsaker, som jeg håper han kan svare positivt på, i den forstand at slike saker ikke kan henlegges, av hensyn til den offentlige moral og av hensyn til enkeltmenneskets respekt for politiets jobb. Jeg oppfatter alle momenter statsråden nå trekker frem, som et argument for at politiet skal få økte bevilgninger allerede ved revidert budsjett neste uke.

Statsråd Knut Storberget [13:06:34]: Jeg er enig med spørreren i vurderingene rundt det å være til stede ved veldig mange kriminalitetstyper. Det er bakgrunnen for at Regjeringa har valgt å styrke Oslo-politiet. I den grad jeg forsøkte meg på historieskriving, er det slik at vi faktisk har styrket politiet. Den samme oppklaringsprosenten som spørreren nå nevner, var også gjeldende under den forrige regjeringa, da spørreren sjøl var finansminister. Hvis man virkelig var bekymret for dette, kunne man tatt grep da, og ikke foretatt det kuttet som man gjorde i 2005 på Oslo-politiet, og som vi er i ferd med å rette opp.

Så er det avgjørende for meg å understreke at vi klarer ikke alene å bevilge oss ut av bemanningssituasjonen i Oslo, for vi trenger faktisk flere politifolk. Og det tar tid – selvfølgelig. Men jeg er i hvert fall glad for å kunne si at vi i år vil få det opptaket som jeg beskrev i sted, og som i hvert fall vil legge grunnlaget for at vi med felles vilje kan få styrket også Oslo-politiet.

Per-Kristian Foss (H) [13:07:44]: Jeg skal ikke fortsette debatten om historien. Jeg vil bare si følgende – og det er min enkle oppfatning – at hvis en regjering har tenkt å bruke fire år på å fortelle hva den forrige regjering ikke fikk gjort, så har man ikke skjønt poenget. Den forrige regjeringen ønsket også å fortsette å jobbe med å styrke politiinnsatsen, men et valg avgjorde noe annet.

Jeg oppfatter statsråden slik at det som står i det interne notatet til Arbeiderpartiet, om at Oslo-politiet skal styrkes, stemmer. Da er mitt spørsmål: Kan vi med det legge til grunn at Oslo-politiet også har rett når de sier at økte bevilgninger i inneværende år ville gjort det mulig for dem å styrke innsatsen også med hensyn til rekrutteringsproblemene?

Statsråd Knut Storberget [13:08:27]: Jeg kan understreke en gang til at Regjeringa har som ambisjon å øke ressursene til både Oslo Politidistrikt og andre politidistrikter. Det må gjøres på to måter. Det skal skje ved bevilgninger, men bevilgningene må kunne brukes på personell som er tilgjengelig. Den utfordringen tok vi tak i så raskt det var mulig. Det er derfor opptaket er økt på Politihøgskolen.

Min henvisning til historien er at det siste daværende finansminister Per-Kristian Foss gjorde, var å kutte på bevilgningene til Oslo-politiet og ha et langt lavere opptak til Politihøgskolen. Det har vi gjort noe med som gjør at vi i framtiden kan gå i den retning som vi ønsker oss, og som også Oslo Arbeiderparti kjemper for når det gjelder Oslo Politidistrikts situasjon.

Det er også grunnlag for å påpeke at vi vil være helt avhengig av, ved siden av økt satsing på politiet, å få til en økt forebyggende satsing i byen. Jeg er optimist, uavhengig av hvilket regime vi har i Oslo, men ser jo fram til at vi får en mye mer aktiv holdning til det å kunne forebygge kriminalitet, slik at politiet slipper å bruke ressurser bl.a. i sentrale gateområder på onsdagskvelder og lørdagskvelder, og kan bruke de ressursene til å fange opp den alvorlige kriminaliteten vi i dag ser Oslo-politiet faktisk griper aktivt tak i, særlig gjengene.

: