Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2007 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Borghild Tenden (V) [12:40:20]: «I Aftenposten 30. april 2007 går stortingspolitikere fra alle de tre regjeringspartiene ut og følger opp Venstre sitt forslag om å pålegge alle store bensinstasjoner å selge biodrivstoff fra neste år.

Vil statsråden iverksette dette påbudet i løpet av neste år?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:40:44]: Regjeringa arbeider med eit introduksjonsprogram for biodrivstoff i samsvar med Soria Moria-erklæringa. Me vil presentere Regjeringa sin samla politikk for å fremje bruken av biodrivstoff i dette introduksjonsprogrammet. Strategien skal bl.a. innehalde ein plan for korleis biodrivstoff skal fasast inn i drivstoffmarknaden.

Samtidig er det svært viktig å få på plass ordningar som sikrar at biodrivstoff på den norske marknaden ikkje gir negative verknader på mattryggleik og matvareprisar eller på miljøverdiar som skogareal, biologisk mangfald og vassressursar. Såkalla andre generasjons biodrivstoff er meir miljøvennleg enn biodrivstoff som vert produsert i dag. Ut frå dette og av omsyn til næringsutvikling og økonomisk vokster i distrikta er det viktig å stimulere til norsk produksjon av andre generasjons biodrivstoff.

Regjeringa er òg oppteken av at bileigarar skal få informasjon om kor mykje biodrivstoff bilen deira toler, og eg har bedt Vegdirektoratet sjå på alternativ for korleis me kan informere om dette.

Borghild Tenden (V) [12:41:51]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg ble positivt overrasket da statsråden tidlig i vår gikk ut i Dagbladet og varslet at hun ville opprette et milliardfond for å støtte tiltak for å redusere klimagassutslipp fra transportsektoren. Et statlig selskap, Transnova, skulle forvalte avkastningen fra dette fondet. Jeg ble imidlertid skuffet da samferdselsministeren meldte tilbake at saken ikke var behandlet i regjering.

I Aftenposten 30. april kommer det fram at politikere fra alle de tre regjeringspartiene på Stortinget ønsket et slikt Transnova. Er Regjeringen nå positiv til å opprette en slik ordning for å bidra til å redusere klimagassutslipp?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:42:39]: Nestleiaren i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, presenterte etter landsmøtet ein strategi for bl.a. biodrivstoff, klima og transport. Nestleiaren sa då at Transnova er eit tiltak som Senterpartiet ynskjer å få gjennomført.

Så er det slik at når me er i regjering og ikkje i opposisjon, kan det ikkje gjerast med eit pennestrøk. Det må faktisk utgreiast, leggjast til rette for og finansierast. Det arbeidet har statsråden teke tak i. Det arbeidet vil pågå, og me vil kome tilbake til det på eigna måte og til eigna tid.

Det er viktig for meg å be om at med to hattar, både som nestleiar og som statsråd, må òg nestleiaren av og til kunne flagge saker tydeleg ut. Eg er veldig glad for at alle dei tre regjeringspartia i Stortinget har støtta opp om Senterpartiet sitt initiativ på landsmøtet, og me har dermed store moglegheiter for å få gjennomført og oppretta Transnova, som eg trur vil vere ein viktig reiskap til nettopp betre klimapolitikk.

Borghild Tenden (V) [12:43:46]: Jeg takker igjen statsråden for det positive svaret.

Klimapolitikk er en av vår tids største utfordringer, men i forbindelse med statsbudsjettet for 2007 kuttet Regjeringen støtten til kollektivtrafikken i byområdene med om lag en tredjedel. Etter Venstres mening var dette dårlig miljøpolitikk og dårlig samferdselspolitikk. Det er behov for et betydelig løft for å bedre kollektivtilbudet dersom Norge skal være i stand til å nå de klimamålene Regjeringen har satt seg, og samtidig løse trafikkutfordringene vi står overfor.

Er statsråden enig i at belønningsordningen for kollektivtrafikk bør styrkes vesentlig i forbindelse med revidert budsjett og neste statsbudsjett?

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:44:39]: Regjeringa har sagt i Soria Moria-erklæringa at me vil vidareføre og styrkje ordninga for kollektivsatsing i byane. Dette kjem me tilbake til i det enkelte budsjettår. Det er ikkje slik at statsråden i dag kan fortelje kva som kjem i revidert budsjett for 2007. Men budsjettet vert lagt fram den 15. mai, så det er ikkje så veldig lenge til.

Regjeringa er særdeles oppteken av å stimulere byane til å auke satsinga på kollektivtrafikk. Me er òg opptekne av at dei kjem opp med tiltak som kan avgrense bilbruken, for det er fyrst då me kan få ein stor overgang for brukarar av kollektivtrafikk. Eg håpar på eit godt samarbeid med opposisjonen på Stortinget for å få gjennomført ein god politikk på dette området framover.

: