Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2007 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 4
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Vera Lysklætt til kommunal- og regionalministeren, er overført til miljøvernministeren som rette vedkommende.
Vera Lysklætt (V) [11:38:05]: Mitt spørsmål går, som sagt, til miljøvernministeren:
«Norske kommuner råder over tiltak og virkemidler som gjør at de samlet kan bidra til å redusere de nasjonale klimautslippene med 15 pst. En nasjonal klimadugnad krever ansvarsfordeling, systematisk arbeid og tydelige mål på alle nivåer. Lokale og regionale klima- og energiplaner er en god start på et målrettet arbeid.
Hvor mange kommuner har vedtatt egne klimaplaner?»
Statsråd Helen Bjørnøy [11:38:38]: Jeg er kjent med at om lag 50 kommuner har laget egne klimahandlingsplaner. Jeg vil benytte anledningen til å berømme de kommunene som utnytter de mulighetene de har til å skape en klimavennlig utvikling på lokalt nivå gjennom den type planlegging. Det er fortsatt betydelige uutnyttede muligheter når det gjelder å redusere klimagassutslipp gjennom bruk av kommunale virkemidler.
I stortingsmeldingen om klimapolitikk, det som vi ofte kaller sektorvise klimahandlingsplaner, vil jeg komme tilbake til hvordan vi skal legge til rette for et enda mer aktivt kommunalt klimaarbeid. Og som også representanten og Stortinget vet, vil jeg legge fram denne meldingen i vår, slik som tidligere varslet i Stortinget.
Vera Lysklætt (V) [11:39:33]: Jeg vil takke for svaret.
Jeg har et oppfølgingsspørsmål. Etter forslag fra tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger fra Venstres ble det i 2000 avsatt en pott på 7 mill. kr til lokale klima- og energiplaner. Statens forurensningstilsyn fikk i oppgave å administrere støtteordningen. SFT mottok 58 søknader. Dette viser at mange kommuner og fylkeskommuner vil gjøre en innsats, men fortsatt har altså bare én av fire kommuner en egen klimaplan.
Statsråden har ved flere anledninger uttrykt et ønske om at flere kommuner må utarbeide klimaplaner. Hvordan vil Regjeringen sørge for at flere kommuner utarbeider slike planer?
Statsråd Helen Bjørnøy [11:40:16]: Som jeg sa i mitt første svar, vil jeg komme tilbake til Stortinget i forbindelse med stortingsmeldingen om klimapolitikk. Derfor kan jeg ikke nå gå i detalj på hvilke forslag vi vil fremme i den stortingsmeldingen. Men jeg kan bekrefte at en styrket klimaplanlegging, også på kommunalt nivå, vil stå sentralt i den meldingen.
Vera Lysklætt (V) [11:40:48]: Takk også for dette svaret.
Senter for klimaforskning har slått fast at kommunene kan bidra til så mye som 15 pst. reduksjon av klimagassutslippene gjennom sin virksomhet og sine virkemidler. Kommunene er derfor en svært viktig aktør i arbeidet for å redusere klimagassutslipp. Men mange kommuner mangler de ressursene som er nødvendig for å utarbeide lokale planer.
Mitt siste spørsmål til ministeren er følgende: Har Regjeringen vurdert en støtteordning, slik at kommuner som er avhengige av ekstern bistand, kunne få et økonomisk bidrag for å utarbeide disse planene?
Statsråd Helen Bjørnøy [11:41:29]: Jeg har først og fremst lyst til å si at denne regjeringen, gjennom den aktive kommunepolitikken som vi driver, har gitt alle landets kommuner en betydelig bedre økonomisk situasjon. Det betyr også at kommunene har fått et helt annet handlingsrom til å iverksette planer for klimagassreduserende tiltak. Det vet jeg, fordi jeg reiser mye rundt i Kommune-Norge og ser at veldig mange kommuner er opptatt av det.
Som jeg har nevnt, vil vi komme tilbake til Stortinget med forslag om ytterligere tiltak, for å gi kommunene enda bedre mulighet til å lage gode klimaplaner.