Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2007 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 19
Odd Einar Dørum (V) [12:53:22]: Jeg tillater meg å stille dette spørsmålet til kunnskapsministeren:
«Lavutslippsutvalget anbefaler en langsiktig nasjonal innsats for klimainformasjon og en vedvarende klimavettkampanje.
Hvilke systematiske tiltak vil bli iverksatt i grunn- og videregående skole som følge av Lavutslippsutvalgets innstilling?»
Statsråd Øystein Djupedal [12:53:45]: Representanten Odd Einar Dørum viser i sitt spørsmål til at Lavutslippsutvalget anbefaler en langsiktig nasjonal innsats for klimainformasjon og en vedvarende klimavettkampanje, og reiser spørsmålet om hvilke systematiske tiltak som vil bli iverksatt i grunn- og videregående skole som følge av Lavutslippsutvalgets innstilling.
Jeg setter stor pris på representanten Dørums engasjement. Det er viktig at skolen er en arena for den nasjonale innsatsen med hensyn til miljø. Bærekraftig utvikling er et spørsmål som Regjeringen er meget opptatt av, og skolen har en viktig rolle i å bidra til økt bevissthet, til kunnskaper og til holdninger blant barn og unge om dette.
Grunn- og videregående skoler har gjennom mange år arbeidet med miljøspørsmål som en del av utdanningen for en bærekraftig utvikling. Her kan vises til læreplanen for naturfag i Kunnskapsløftet, der hovedområdene Mangfold i naturen for 1.–10. trinn og Bærekraftig utvikling for Vg1 gir en naturlig ramme for å ta opp klimainformasjon.
Utdanningsdirektoratet har på oppdrag fra departementet utarbeidet planen Utdanning for bærekraftig utvikling. Planen er også en nasjonal oppfølging av FNs utdanningstiår for bærekraftig utvikling. I samarbeidet med faglige ressursmiljøer også innenfor miljøforvaltningen er det utviklet et Internett-basert søkeverktøy som heter www.miljolare.no, som bygger opp under denne planen. Denne inneholder over 130 veiledninger knyttet til tema som bl.a. biologisk mangfold, luft- og vannforurensning, energi og ressurser. Slike aktiviteter har også bidratt til energisparing på den enkelte skole. Jeg har ved to anledninger, sammen med miljøvernministeren, sendt brev til alle grunn- og videregående skoler om Utdanning for bærekraftig utvikling, bl.a. om deltakelse i miljøkampanjer som Vårsjekken. Dette er et samarbeid med NRK og Miljøverndepartementet for å se om våren nå kommer tidligere enn før.
De videregående skolene skal også nå få hver sin kopi av Al Gore-filmen «En ubehagelig sannhet», sendt ut av Miljøverndepartementet som ledd i en klimavettkampanje. Denne filmen gir et viktig budskap om klima, og er en viktig del av klimainformasjonen som går ut til skolene.
Planen Utdanning for bærekraftig utvikling gir også en faglig og pedagogisk ramme for å følge opp brede kampanjer for klimainformasjon og klimavett. Gjennom å styrke oppfølgingen av denne planen vil vi også på best mulig måte kunne følge opp Lavutslippsutvalgets tilrådinger mot grunn- og videregående skoler. Planen Utdanning for bærekraftig utvikling er et knippe med systematiske tiltak for klimainformasjon og klimavett i grunn- og videregående skoler.
Odd Einar Dørum (V) [12:56:16]: Jeg vil takke statsråden for et grundig svar. Jeg er også takknemlig for den grunnholdningen som kommer fram.
Det er vel slik at de som går på skolen akkurat nå, er de som, som voksne, forhåpentligvis skal få oppleve at det går an å snu det som vedrører oss alle. Jeg synes at det var en grundig redegjørelse, som fortalte hvordan skolen allerede er i gang. Det visste jeg. Jeg oppfatter nå statsrådens svar slik at det er et verktøy som vi stadig kan bruke.
Jeg synes også det er viktig det statsråden sa om å bruke Al Gore-filmen. Da jeg så den, tenkte jeg at dette var gammeldags skolefjernsyn, men skolefjernsyn for voksne på en slik måte at vi faktisk blir sittende. Jeg tror veldig mange kan være i den situasjonen.
Jeg vil bare be statsråden vurdere om ikke selve det forhold ved Lavutslippsutvalget at det er en løsning, og at det er mulig å finne løsninger i stort og smått, kanskje er en type grunnleggende optimisme som en kan prøve å formidle – ikke istedenfor det utmerkede som det er gjort rede for her, men i tillegg til. For vi trenger den optimismen overfor en så stor sak.
Statsråd Øystein Djupedal [12:57:17]: Det er helt riktig som representanten Dørum sier, at vi på bred front nå tilnærmer oss dette, og det er riktig at vår grunnholdning er optimisme, ved at det er mulig å løse dette. Al Gore-filmen har jo bidratt også positivt i den forstand at her fins det framtredende internasjonale politikere som bruker sin faglige autoritet til å bidra til å styrke dette.
Det er også veldig gledelig – og det vil jeg tro representanten vil være enig i – at det er større fokus rundt klima- og miljøspørsmål i den alminnelige debatt, som gjør det mer relevant nå å peke på løsninger.
La meg peke på én løsning som jeg ikke trakk fram i mitt svar. Vi har en omfattende realfagskampanje som jeg personlig fronter, og jeg deltar på mange møter ikke minst med ungdom i den videregående skole. Der bruker jeg ofte eksempler fra miljø på hvorfor vi har bruk for mer kunnskap om realfag. Skal vi løse de store klimautfordringene, er én ting vår egen atferd og holdning, noe annet er selvfølgelig den teknologien som skal til for å håndtere CO2-utslipp eller håndtere andre vanskelige, teknologiske spørsmål knyttet til miljø. I så måte må jeg si at jeg møter en optimistisk ungdom som gjerne ser at realfag er en del av dette. Det er også en del av det brede engasjementet vår regjering har formidlet.
Odd Einar Dørum (V) [12:58:26]: Jeg deler statsrådens oppfatning fullt ut, at realfag er avgjørende. Jeg vil gjerne tilføye at også vår forståelse av at demokratiet kan klare dette, er viktig – jeg oppfatter ikke at det står i motsetning til det statsråden nå har sagt – både at demokratiet kan klare det, at realfagene er viktige, og at vi har teknologioptimisme.
I tilknytning til at statsråden har pekt på den utmerkede bruken av Al Gore-filmen, vil jeg bare be statsråden ta med seg som en tanke om han kunne finne noe tilsvarende som tegner løsningen, optimismen, også for de aller yngste i skoleverket vårt. For jeg har også opplevd, akkurat som statsråden har gjort, at det er unge mennesker som i stort alvor stiller meg viktige spørsmål, og som kanskje ofte kan merke det når noe framstilles galt – man skal ikke lyve. Det er ganske viktig da å få fram at det faktisk er mange håpefulle perspektiver oppi noe som er veldig alvorlig. Så hvis man kunne finne et lignende pedagogisk tilsvar for grunnskolen som man har gjort for videregående, ville jeg be statsråden ta med det – ikke istedenfor noe, men i tillegg til det som jeg synes statsråden har gjort skikkelig rede for.
Statsråd Øystein Djupedal [12:59:30]: Jeg synes at dette bærer mer og mer preg av en klok utveksling av gode erfaringer om hvordan vi gjør dette bedre. Vi er fra vår regjerings side veldig opptatt av å lykkes med at miljøet skal høyt på den politiske dagsorden, og skolen er en av de aller viktigste arenaene for dette.
En del av det jeg har redegjort for, er verktøy som er til rådighet for skolen i dag. Vårsjekken er for de minste barna, som skal ut i naturen og se om det er tegn som tyder på at våren kommer tidligere. Tilsvarende hadde vi en kampanje sammen med NRK i fjor, som mange hundre skoler deltok i, og som vi har inntrykk av ble veldig godt mottatt. Sammen med direktoratet har vi utarbeidet veiledningsmateriell som skolene gratis kan hente ned fra nettet, og som er til hjelp for pedagogen i pedagogens arbeid i klassen. Men hvis det er andre filmer eller annet verktøy som i dag eksisterer som vi kan gjøre skolene oppmerksomme på, stiller departementet seg selvfølgelig til rådighet. Vi vil bistå i den grad det er ønskelig, så hvis representanten har et tips om det, tar jeg gjerne imot det. For jeg mener, og det forstår jeg representanten er enig i, at skolen er en av de viktigste arenaene for at ungdommene våre skal skjønne alvoret og se de mulighetene som ligger der for å løse dette problemet.