Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2007 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Martin Engeset (H) [12:08:55]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«Sjøkabelfabrikken Nexans AS i Halden er en av Østfolds største industribedrifter og hevder seg meget godt i et krevende internasjonalt marked. Den svært trange og grunne farleden inn Ringdalsfjorden representerer imidlertid en sterkt begrensende faktor for bedriftens mulighet til videre vekst og utvikling. Gjennom lengre tid har bedriften forsøkt å få forståelse for behovet for å få gjort noe med denne farleden.

Vil statsråden ta et initiativ overfor bedriften, lokale myndigheter og svenske myndigheter?»

Statsråd Dag Terje Andersen [12:09:39]: I Kystverkets handlingsprogram for 2002–2011 ble utbedring av innseilingen til Halden omtalt. Målet med prosjektet var bl.a. å gjøre det mulig for fartøy med større dypgang å gå inn til Halden. Drøyt halvparten av de påtenkte inngrepene ville måtte gjennomføres på svensk grunn, ettersom riksgrensen mellom Sverige og Norge går midt i sundet. Iddefjorden er en av Sveriges svært få terskelfjorder og har et særpreget artsmangfold.

Kystverket har gjennomført en omfattende planprosess med det formål å klargjøre omfang og konsekvenser av en utdyping av innseilingen til Halden gjennom Ringdalsfjorden. Kystverket har fulgt de prosesskrav som følger av plan- og bygningslovens bestemmelser. Det er gjennomført en konsekvensutredning etter norsk lovgivning. Etter krav fra Miljøverndepartementet ble det utredet som en sak med grenseoverskridende virkninger som krevde koordinering mot svenske myndigheter. Det planlagte tiltaket ville kreve inngrep på svensk side. Svenske myndigheter har gjennom hele planprosessen vært kritiske til mulige negative virkninger på miljøet som følge av tiltaket. Svenske myndigheter behandlet saken som såkalt regjeringsbeslutning. I høringsuttalelser og behandlinger i den svenske regjeringen kom det klare uttalelser om at tiltaket ble ansett som skadelig for det biologiske miljøet i Ringdalsfjorden, og at det således ikke ville bli gitt tillatelse fra Sverige.

På den bakgrunn er innseilingen til Halden ikke omtalt som et aktuelt prosjekt i St.meld. nr. 24 for 2003-2004 Nasjonal transportplan 2006–2015, som ble fremmet av Bondevik II-regjeringen. Kystverket har derfor i etatens handlingsprogram for 2006–2015 informert om at det ikke vil bli arbeidet med denne saken i planperioden.

Det er gledelig at bedriften Nexans i Halden går godt. Dette endrer neppe på den miljømessige vurderingen av prosjektet fra svensk side. Jeg slutter meg derfor til det som ligger til grunn for Bondevik II-regjeringens grunnlag for vurderingen av prosjektet om innseilingen til Halden.

Martin Engeset (H) [12:11:37]: For ordens skyld må jeg vel takke statsråden for svaret, selv om jeg ikke er veldig oppløftet over innholdet. Saken er den at 10. januar i år var statsrådens statsrådskollega, Odd Roger Enoksen, i Halden og besøkte bedriften. Odd Roger Enoksen uttalte da til Halden Arbeiderblad:

«Dette er et problem som må løses, men jeg kan ikke si når og hvordan.»

Han lovte dessuten å bringe saken videre til sin kollega i Regjeringen, altså den herværende statsråd.

Det har kommet en ny regjering i Sverige. Det kan åpne for at man kan finne grunnlag for å gjøre en ny vurdering. Er statsråden innstilt på å ta et nytt initiativ overfor svenske myndigheter, slik at man kan få en løsning på denne meget marginale saken når det gjelder inngrep, men svært, svært viktige saken for en stor og viktig industribedrift i Østfold?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:12:42]: Som det går fram av mitt første svar, var det ikke motvilje, verken i den daværende norske regjering eller hos dem som da var i opposisjon, som var bakgrunnen for at denne saken strandet i forrige omgang. Siden dette var tema i Sverige, har det også kommet ny regjering i Norge, noe som er bra for næringslivet og for Nexans. Det har også kommet ny regjering i Sverige, det er riktig. Nå er utgangspunktet for planarbeidet lagt med de prioriteringer fylkesvis som er innført i Nasjonal transportplan for den inneværende perioden. Men jeg er innstilt på at vi, dersom det blir mulig å komme til andre konklusjoner sammen med den svenske regjeringen, vurderer dette senest i forbindelse med arbeidet med den neste nasjonale transportplanen, som skal behandles i slutten av denne stortingsperioden. Vi har et ønske om å bidra til en løsning, men vi må være enige med våre gode naboer om at den løsningen er god nok, før vi kan klare å få gjennomført den.

Martin Engeset (H) [12:13:49]: Det var ikke min hensikt å forsøke å gjøre dette til et partipolitisk tema. Jeg tar dette opp fordi det er en utbredt bekymring, tverrpolitisk og næringsmessig, i Østfold og Halden i denne saken. I Norge har det vært bred enighet om at det burde være mulig å få til noe. Det har, som statsråden sier, og som jeg selv var inne på, vært svenske myndigheter som har satt foten ned. Men det faktum at det nå har kommet en ny svensk regjering åpner for en mulighet til å kunne ta saken opp på nytt. Det er det ene.

Det andre er at man tidligere har lagt til grunn at det kanskje var behov for å sprenge fjellmasser både over og under vann. Nå er det utviklet ny teknologi som gjør det mulig kanskje å unngå enhver bruk av sprengstoff, ved å benytte seg av wire- og diamantsaging over og under vann, slik at det visuelt sett ikke blir merkbart i det hele tatt – en mye mer skånsom og miljømessig mye bedre måte. Jeg tror man kunne hatt et nytt konsept å presentere for svenske myndigheter her, og den utfordringen håper jeg statsråden tar.

Statsråd Dag Terje Andersen [12:14:53]: Jeg kan ikke si noe om når det går an å realisere det prosjektet som har vært ønskelig fra norsk side, og som representanten sier det har vært bred politisk enighet om i Norge. Men de fagmyndigheter som analyserer situasjonen i Sverige med miljømessig utgangspunkt, har jo ikke blitt endret om det har vært et regjeringsskifte. Vi skal også ha respekt for at Sverige har et betydelig mindre antall typiske terskelfjorder enn det vi har i Norge, så fjorden oppfattes nok som noe mer unik, med utgangspunkt i svenske miljømyndigheters situasjon.

Men som jeg har sagt: Vi er innstilt på å vurdere saken på nytt når det er grunnlag for det, men med den respekt som vi må ha for at det er et fellesområde med Sverige vi snakker om. Jeg synes nok en naturlig anledning ville være i forbindelse med transportplanen for neste periode, hvis ikke det er mulig å ta den diskusjonen før det.

: