Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2007 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 5
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Bent Høie til olje- og energiministeren, blir besvart av nærings- og handelsministeren på vegne av olje- og energiministeren.
Bent Høie (H) [11:49:32]: «Statsråden har siden fusjonsavtalen mellom Statoil og Hydro ble kjent flere ganger understreket at selskapets hovedkontor skal ligge i Stavanger, senest i Aftenposten 10. mars. Nå er imidlertid fusjonsavtalen kjent og fortsatt legges det opp til en deling av konsernfunksjonene mellom Oslo og Stavanger.
Hvorfor har ikke Regjeringen gjort noe i denne saken?»
Statsråd Dag Terje Andersen [11:50:00]: StatoilHydro vil ha forretningskontor i Stavanger. Det vil framgå av vedtektene, slik det i dag gjør for Statoil. Selskapet vil ha en deling av konsernfunksjonene, men fem av åtte konserndirektører vil ha tilhold i Stavanger, og hovedvekten av konsernfunksjonene vil ligge i Stavanger. Stavanger blir StatoilHydros viktigste kraftsentrum, og antall ansatte vil øke noe i forhold til i dag.
Regjeringen har lagt til grunn at selskapets hovedkontor skal være i Stavanger. StatoilHydro vil ha en størrelse og kompetanse i Stavanger som understøtter dette. Jeg mener derfor det er lagt godt til rette for at det sterke miljøet i Stavanger vil bli videreutviklet.
Bent Høie (H) [11:50:45]: Det som næringsministeren nå sier, kunne like godt en informasjonssjef i det nye selskapet ha sagt. Et av de skremmende elementene ved denne saken er at Regjeringen ikke har vært villig til å bruke sitt eierskap til å sikre Norges mulighet til å befeste Stavanger som europeisk energihovedstad.
Det er kun Regjeringen som nå snakker om hovedkontor i Stavanger. Konserndirektør Helge Lund nekter konsekvent å bruke dette begrepet. Dette begrunnes av kommunikasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i dagens Rogalands Avis med følgende:
«Det er fordi det vil bety at hele konsernledelsen skal være i Stavanger, mens konsernet skal ledes både fra Oslo og Stavanger.»
Det er altså Helge Lunds grunn til å nekte å bruke begrepet «hovedkontor». Vil Regjeringen skjære igjennom i denne saken og gå for et samlet hovedkontor i Stavanger, slik som situasjonen er i dag?
Statsråd Dag Terje Andersen [11:51:51]: Det er åpenbart at representanten Høie er dårlig informert om de prosessene som foregår. Derfor er det greit å bli stilt dette spørsmålet. Når representanten Høie sier at Regjeringen ikke har gjort noe, er det direkte feil. Regjeringen opptrer som en ryddig eier i denne saken, og det trodde jeg faktisk at representanten Høie og hans parti var opptatt av.
En av de tingene vi har vært opptatt av helt fra den første gangen vi hørte om fusjonen, er at Stavanger fremdeles skal være tyngdepunktet for oljevirksomhet i Norge. Det har vært mye spekulasjoner om det også i forkant av denne fusjonen.
Det har Regjeringen vært opptatt av fra første dag. Men vi har selvfølgelig håndtert det på en profesjonell måte, slik en eier skal gjøre det, i forhold til de lovlig valgte organene i styret. Men utfallet av det som blir foreslått, er at Stavanger ikke bare opprettholder sin del av aktiviteten, men at det faktisk blir flere ansatte i Stavanger etter fusjonen enn det var før fusjonen. Så her har Regjeringen vært klar og tydelig, på den profesjonelle måten vi skal være i forholdet mellom én av flere eiere og de styrende organer.
Bent Høie (H) [11:52:59]: Hvis det er slik at Regjeringen har vært profesjonell og tydelig, burde det jo være mulig å spore endringer når det bl.a. gjelder hovedkontorspørsmålet, i tiden mellom integrasjonsavtalen, som ble lagt fram den 18. desember i fjor, og fusjonsavtalen, som ble offentliggjort den 13. mars.
Derfor ber jeg nå statsråden, for å synliggjøre statens profesjonelle, aktive eierskap i denne saken, redegjøre for hva som er de synlige endringene i forbindelse med hovedkontorfunksjonen og lokaliseringen, i tiden mellom integrasjonsavtalen, lagt fram den 18. desember, og fusjonsavtalen, offentliggjort den 13. mars.
Statsråd Dag Terje Andersen [11:53:45]: Representanten Høie ser da bort fra at Regjeringen faktisk var inne i denne saken før integrasjonsavtalen. Og som jeg sier: I hele prosessen, helt fra første gang vi hørte om ideen, har vi vært opptatt av at Stavanger skal videreføres som tyngdepunktet i oljesektoren i Norge. Det er også registrert en viss forskjell på bruken av begrepet «forretningsadresse» og den formulering som i dag brukes i Statoils vedtekter, «forretningskontor», det samme som vil bli resultatet i det nye selskapet.
Som jeg sa, har det for denne regjeringen vært viktig å understreke Stavangers betydning i oljemiljøet framover. Det er det som kommer fram i de forslag som nå foreligger om selskapets organisering. Men så er det selvfølgelig slik at også selskapet Hydro har mange ansatte med mye kompetanse. De to organisasjonene skal integreres, og det at det er blitt tatt hensyn til at begge organisasjonenes ansatte og deres ressurser skal bli med i det nye selskapet, håper jeg representanten Høie er enig i er en balanse som må ivaretas.