Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2007 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Per Roar Bredvold til forsvarsministeren, blir svara på av justisministeren på vegner av forsvarsministeren.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:47:44]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren, som da vil bli besvart av justisministeren:

«Forsvaret er i en omorganisering og mye utstyr blir overflødig og selges. Tidligere har bl.a. beltevogn, BV 202N, blitt lagt ut på gavesalg til ideelle organisasjoner rundt om i Norge. Nå skal BV 206N selges på auksjon.

Ville det ikke være fornuftig med gavesalg til disse organisasjonene med tanke på sivile kriser hvor Forsvaret og det sivile samfunn jobber sammen for å begrense skader og redde liv nettopp med utstyr som Forsvaret ikke har brukt for lenger, men som kan gjøre nytte hos andre?»

Statsråd Knut Storberget [12:48:20]: Som følge av den pågående omorganiseringen og effektiviseringen av Forsvaret blir det overskudd av materiell. Avhending og eventuelt salg av dette overskuddsmateriellet håndteres av Forsvarets avhendingsprosjekt i henhold til normalinstruks for utrangering, kassasjon og avhending av materiell, Forsvarsdepartementets retningslinjer for materiellforvaltning og Forsvarets direktiv for materiellforvaltning. I de årlige statsbudsjetter som vedtas av Stortinget, er Forsvarsdepartementet også bundet av krav til inntekter i form av salg av fast eiendom og overskuddsmateriell i Forsvaret – noe jeg tror spørrerens parti også har gitt sin tilslutning til.

Forsvarets operative styrker har i dag ikke overført beltevogner av typen BV 206 til Forsvarets logistikkorganisasjon og avhendingsprosjektet. Det er følgelig ennå ikke definert noe overskudd av disse vognene. I forbindelse med videreutviklingen av forsvarsstrukturen vil det imidlertid på sikt kunne oppstå et slikt definert overskudd. I så fall kan bl.a. interesserte organisasjoner søke Forsvaret om å få kjøpe de aktuelle overskuddsvognene.

Forsvaret har opplyst at det i løpet av 2006 kun har vært et fåtall telefonhenvendelser til avhendingsprosjektet om kjøp av beltevogner. Disse henvendelsene har vært fra lokallag tilhørende Norges Røde Kors og Norsk Folkehjelp. Forsvaret har oppfordret lokallagene til å adressere sine forespørsler skriftlig via sine respektive hovedorganisasjoner til avhendingsprosjektet. Ifølge avhendingsprosjektet har det så langt ikke kommet noen søknader fra de sentrale hjelpeorganisasjonene.

Jeg ser det som en viktig oppgave at Forsvaret yter den støtten de kan, til det sivile samfunn i form av materiell og utstyr som man ikke lenger har bruk for. Samtidig er det slik at Forsvaret, gjennom statlige regelverk, er pålagt å selge overflødig forsvarsmateriell til markedspris. Det framgår bl.a. av normalinstruksen, som jeg var inne på i stad. I tillegg er avhendingsprosjektet ikke bevilgningsfinansiert, men organisert slik at inntektene ved salg av overskuddsmateriell skal dekke alle utgifter knyttet til avhendingsvirksomheten.

Avhendingsprosjektet har for øvrig opplyst at de jevnlig kontaktes av offentlige etater og hjelpeorganisasjoner som ønsker å overta eller kjøpe overskuddsmateriell. Forsvarsdepartementet ønsker å ha et godt samarbeid med de frivillige organisasjonene, og vil behandle eventuelle søknader i henhold til statens regelverk på området.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:50:50]: Jeg takker statsråden for et positivt og konstruktivt svar.

Jeg stilte et tilnærmet likt spørsmål i 2002, som også ble et Dokument nr. 8-forslag. Da skulle Forsvaret kvitte seg med mange BV 202, og vi fikk stoppet dem. Det var 505 organisasjoner som fikk tilbud om å kjøpe de overtallige. Alle de som kunne selges, ble solgt, bl.a. til statsrådens hjemfylke, Våler kommune, Rendalen kommune, Nord- og Sør-Odal kommune og andre. Eidskog Røde Kors f.eks. og også mange andre fikk lov til å kjøpe en BV til 1 000 kr – altså et gavesalg. Disse vognene er blitt brukt til allmennyttige formål.

Det som nå skjer med Forsvaret, er at Forsvaret bygges ned, og det er på færre steder. Vi enige om alle sammen at Forsvaret må omorganiseres. Men da får vi en masse utstyr som lettvint – i hvert fall sett med mine øyne – blir solgt på auksjoner i stedet for at ideelle organisasjoner etc. kan få lov til å være med og by på dette utstyret og få kjøpt det til en rimelig pris og bruke det til samfunnsnyttig arbeid.

Statsråd Knut Storberget [12:51:57]: Jeg er kjent med bare deler av den prosessen da representanten Bredvold gikk i bresjen for at BV 202 kom hjelpeorganisasjonene til gode. Jeg opplever at det da var en annen situasjon enn den vi står overfor i dag når det gjelder BV 206, all den tid disse BV 202-ene mer eller mindre var rede for kassasjon og ble tilbudt disse organisasjonene.

Som jeg sa i mitt hovedsvar, har jo ikke Forsvarets styrker så langt overført noen av disse beltevognene av type BV 206 til Forsvarets logistikkorganisasjon og avhendingsprosjektet. Det er således en annen situasjon også fordi dette er nyere maskiner.

Jeg oppfatter det slik at det fra Forsvarets side kun er solgt noen beltevogner av denne typen på auksjon. Disse vognene har vært kassert av fagmyndigheten på teknisk grunnlag, så det er et noe annerledes utgangspunkt.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:53:02]: Jeg takker statsråden nok en gang for svaret.

Etter mine opplysninger er det vel på to auksjoner blitt solgt BV 206. Det er ikke så mange, men med én slik vogn kan man redde mange menneskeliv, og man kan avverge og redusere ulykker. Så mitt spørsmål til statsråden, som jeg håper han vil bringe videre til fagstatsråden, er om man vil se nøye på dette når Forsvaret skal avhende utstyr – i dette tilfellet var det en BV, men det kan også være andre typer utstyr som Forsvaret avhender, både motorisert og annet – i tilfelle det kan brukes i andre statlige etater eller private etater, for å bruke det ordet, hvor noen kan gjøre samfunnsgagnlig arbeid, som å redde mennesker, avverge kriser, redusere kriser, og at man ikke bare selger det. Det er klart at det er lettvint å selge ting på auksjon og få inn x antall kroner. Men jeg tror det er et totalregnskap som vil slå mye bedre ut hvis man legger det ut for gavesalg.

Statsråd Knut Storberget [12:54:06]: Det kan man jo alltids være enig i, men det er fortsatt slik at man har forpliktelser knyttet opp mot budsjett og regelverk for hvordan man avhender denne typen utstyr. Man kan jo ha utstyr som kan komme opp i betydelig verdi også.

Det er vanskelig å forutsi hva som vil skje med dette, all den tid man ikke har den samme situasjonen som man hadde med de gamle vognene, slik jeg oppfatter det. Men det er en åpning i regelverket med en mulighet for å drive direktesalg av materiell i overskudd, hvor, så vidt jeg erfarer, seks organisasjoner er listet opp, men da under forutsetninger som regelverket setter, bl.a. i forhold til prissetting, at det skal være etter markedspris. Men jeg skal bringe representantens signaler videre til forsvarsministeren.

: