Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2007 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 15
Inge Lønning (H) [13:02:32]: Jeg har følgende spørsmål til statsråden:
«Samarbeidsregjeringen iverksatte tiltak for å styrke tilbudet om tidlig rehabilitering til hodeskadde. Tidlig rehabilitering er avgjørende for at disse pasientene skal ha mulighet for å gjenvinne viktige funksjoner. Landsforeningen for trafikkskadde opplyser at bare 50 pst. av de aktuelle pasientene får slik rehabilitering pga. manglende kapasitet i helseforetakene.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at alle hodeskadde pasienter som har behov for det kan få et tilbud om tidlig rehabilitering?»
Statsråd Sylvia Brustad [13:03:10]: Regjeringa ser det som viktig at hodeskadde og andre som har behov for rehabilitering, skal få god rehabilitering til riktig tid.
Sosial- og helsedirektoratet har på oppdrag fra oss vurdert hva rehabiliteringstilbudet til mennesker med hodeskade bør inneholde, og hvordan det bør organiseres. Sosial- og helsedirektoratet har foreslått en modell, slik den er utviklet også i Danmark.
Personer med alvorlig hodeskade skal få rehabiliteringstilbud i alle helseregioner. De regionale helseforetakene arbeider nå for å styrke dette området. Det tar dessverre noe tid å styrke og utvikle et godt tilbud, men det er planer og prosjekter i gang i alle helseregioner. Jeg skal også fra min side påvirke til at det kommer så raskt som mulig i gang der det ikke er godt nok utbygd.
I Helse Øst er det en enhet for intensiv tidlig rehabilitering ved Ullevål universitetssykehus. Denne enheten har, som representanten helt sikkert kjenner til, to senger og en enhet ved Sunnaas sykehus med 14 senger. Nødvendig opplæring av personalet er gjennomført. Kliniske erfaringer og tilbakemeldinger fra pasienter og pårørende er gode. Det arbeides nå med å bedre tilbudet til barn med ervervet hjerneskade. I Helse Sør gis det tilbud ved Spesialsykehuset for rehabilitering i Kristiansand, som har tre plasser for alvorlig hodeskadde, og dessuten ambulante tjenester. Helse Sør vurderer nå å øke kapasiteten. Spesialsykehuset for rehabilitering i Kristiansand arbeider med kompetanseheving for dem som arbeider med denne gruppa pasienter. I Helse Vest er det vedtatt plan for rehabilitering. Helse Bergen HF har fått i oppdrag å etablere et regionalt tilbud til pasienter som trenger tidlig og kompleks rehabilitering etter alvorlig hjerneskade. Helse Midt-Norge RHF har som mål at St. Olavs Hospital HF og Helse Sunnmøre HF skal styrke tiltakene for pasienter med alvorlige hodeskader. Helse Nord RHF planlegger en trinnvis oppbygging av tilbudet til pasienter med alvorlig traumatisk hjerneskade. Det er også etablert en hodeskadeenhet med tre senger knyttet til Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering ved Universitetssykehuset Nord-Norge, og man er i gang med å heve kompetansen til de ansatte.
Regjeringa vil som kjent også i løpet av dette året legge fram en egen sak om rehabilitering og habilitering. Denne saken vil rette oppmerksomheten mot rehabiliteringsfeltet, og bidra til å styrke og utvikle det tilbudet som er. Jeg er enig i det som jeg antar ligger til grunn for spørsmålet, nemlig at vi har behov for å styrke rehabiliteringstilbudene til denne gruppa så vel som til andre grupper.
Inge Lønning (H) [13:06:00]: Jeg takker statsråden for svaret.
Det er riktig, som statsråden viser til, at det var hennes forgjenger, Ansgar Gabrielsen, som tok initiativ til å etablere en spesialistavdeling ved Ullevål sykehus. Det foreligger erfaringstall for det tilbudet. Fra oktober 2005 til oktober 2006 var det 62 pasienter som fikk dette tilbudet. I samme periode var det 25 pasienter som ikke fikk tilbud på grunn av kapasitetsmangel, dels feriestenging i sommertiden, dels plassmangel og andre komplikasjoner. Samtidig viser tallene fra Norsk pasientregister at nedgangen i antall døgnbaserte rehabiliteringsplasser i 2006 var på hele 16 pst. i forhold til foregående år, 2005. Det betyr jo at den generelle kapasiteten, tilbudet på døgnbasert rehabilitering, har gått vesentlig ned. Tilbudet om høyspesialisert umiddelbar behandling for hodeskadde – og dette er jo avgjørende for hele forløpet – er kritisk lavt.
Statsråd Sylvia Brustad [13:07:17]: Når det gjelder tilbudet til alvorlig hodeskadde, er det helt riktig at det er et tilbud i oppbygging, og det er dessverre slik at en ennå ikke har greid å sikre alle som trenger det, nødvendig tilbud. Det tar vi på største alvor. Det jobber foretakene med, og det er jeg også opptatt av at vi får på plass.
Når det så gjelder det generelle utsagnet fra representanten Lønning om nedgangen i rehabiliteringsplasser, vil jeg bare si at denne regjeringa overtok en ganske vanskelig arv fra den forrige regjeringa – som Høyre i høyeste grad var medlem av – ved at de hadde valgt å sette rehabiliteringstilbud ut på anbud og overlate det til de regionale helseforetakene, men ikke var villig til å sende med pengene som var nødvendig. Det førte til at da vi kom inn i regjeringskontorene, gikk vi inn med ekstra midler for å hindre at en del rehabiliteringsinstitusjoner ville bli lagt ned, som det lå an til hvis man hadde fortsatt uten å gjøre noe med det. Så vi forsøker å rette opp igjen feilene fra ei tid tilbake, og målet er – og det oppfatter jeg at vi er enige om – å styrke rehabiliteringstilbudet til alle som trenger det.
Inge Lønning (H) [13:08:24]: Det er ikke min oppgave å gi regjeringsmedlemmer råd, men hvis det hadde vært det, tror jeg at jeg ville ha gitt det gode råd å slutte med å snakke om fortiden. Nå har man sittet med ansvaret i ett og et halvt år, og de tallene jeg refererte til fra Norsk pasientregister, som er offisielle tall, gjelder året 2006. Så vidt jeg vet, var helseministeren statsråd i hele 2006.
Overføringen av ansvaret til de regionale helseforetakene var Arbeiderpartiet enig i, stemte for og støttet. Så det er heller ikke noen god unnskyldning. Det som er et faktum, er at tilbudet på heldøgnsbaserte rehabiliteringsplasser er langt lavere enn behovet, og grunnen til det er at de fleste helseforetakene tilbyr altfor få plasser. Statsråden er ansvarlig for alle helseforetakene og gir instrukser til dem. Vil statsråden gi entydige instrukser om at det skal tilbys flere plasser?
Statsråd Sylvia Brustad [13:09:32]: Det jeg er enig med representanten Lønning i, er at behovet er større enn dagens tilbud. Jeg har i min tid som helseminister gitt instrukser – for å bruke det ordet – til de regionale helseforetakene om at rehabilitering skal prioriteres, og jeg kommer til å fortsette å gjøre det. Regjeringa kommer også tilbake til konkrete tiltak i den saken i løpet av dette året.
Så er jeg enig med Lønning i at det er viktig å se framover og at vi samler oss om det vi kan være enige om. Representanten Lønning velger å legge hele ansvaret for situasjonen i rehabiliteringtilbudet på denne regjeringa, men det er et faktum – det er viktig for meg å si det – at vi overtok i 2005 med et ganske vanskelig utgangspunkt, og da er det flere enn dagens regjering som må bære ansvaret.
Når det er sagt, vil jeg si at jeg er opptatt av å se framover, og jeg oppfatter at vi er enige om at vi samlet sett skal prøve å styrke dette tilbudet.