Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2007 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Svein Flåtten (H) [11:22:48]: Jeg har et spørsmål til finansministeren:

«Attføring til regnskapsarbeid er et viktig attføringsløp når helsen ikke holder i opprinnelig yrke. Mange attføringsbedrifter driver slik opplæring og virksomhet som en del av den totale virksomheten. Kredittilsynet krever nå at bedriftenes øverste leder skal autoriseres som regnskapsfører for å kunne gi slikt tilbud og vil ikke lenger gi dispensasjoner.

Hva vil statsråden foreta seg for at attføringsbedrifter kan fortsette slik opplæring og virksomhet uten at alle topplederne må være autoriserte regnskapsførere?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:23:37]: Regnskapsførerloven ble endret i juni 2006 etter forslag i Ot.prp. nr. 44 for 2005-2006. I proposisjonen ble det bl.a. foreslått å videreføre kravet om at daglig leder skal være autorisert regnskapsfører. Det ble samtidig innført en adgang for Kredittilsynet til å fastsette forskrift om unntak fra kravet om at daglig leder skal være autorisert regnskapsfører. I proposisjonen la departementet vekt på at det ut fra erfaringene fra tilsynet med regnskapsførerselskaper ville være betenkelig å oppheve kravet om at et regnskapsførerselskap skal ha en daglig leder med autorisasjon som regnskapsfører. På den annen side la en vekt på at utviklingen i retning av stadig større enheter i regnskapsførerbransjen trolig vil forsterke behovet for å skille funksjonene som daglig leder og faglig leder i enkelte regnskapsførerselskaper, og at det da kan være forsvarlig at bare den faglige lederen er autorisert regnskapsfører. Finanskomiteen sluttet seg enstemmig til dette forslaget i Innst. O. nr. 44 for 2005-2006.

Kredittilsynet skal i tilsynsarbeidet ivareta hensynene bak autorisasjonsordningen og tilsynsmessige forhold. Autorisasjonsordningen for regnskapsførere skal sikre brukerne av regnskapsførertjenester et betryggende faglig nivå på leverandørene av slike tjenester. Reguleringen skal også ivareta den offentlige interessen i kvalitet på regnskapsinformasjon, bl.a. for å avdekke og vanskeliggjøre skatteunndragelser og annen økonomisk kriminalitet. Kravet om at regnskapsførerselskaper skal ha en autorisert regnskapsfører som daglig leder, skal sikre at selskapets ledelse har et tilstrekkelig ansvar for og innflytelse på regnskapsførervirksomheten.

Før lovendringene i 2006 hadde Kredittilsynet praktisert kravet om at daglig leder skal være autorisert regnskapsfører, slik at det var tilstrekkelig med en faglig leder for regnskapsføringsvirksomheten som var autorisert regnskapsfører. Kredittilsynet var, på bakgrunn av negative erfaringer fra tilsynsarbeidet, i ferd med å innskjerpe denne praksisen, men avventet vurderingen av spørsmålet i lovrevisjonen.

Kredittilsynet fastsatte i juni 2006 endringer i regnskapsførerforskriften som trådte i kraft samtidig med lovendringene. Etter forskriften er det gjort unntak fra kravet om at daglig leder skal være autorisert regnskapsfører for store regnskapsførerselskap. Forutsetningen er bl.a. at selskapet ikke driver annen virksomhet enn regnskapsførervirksomhet, har en faglig leder som er autorisert regnskapsfører, og at faglig leder er ansatt i selskapet. For disse er det ikke nødvendig å søke om dispensasjon.

Andre som ønsker å drive virksomhet som regnskapsførerselskap uten å ha en daglig leder som er autorisert som regnskapsfører, kan søke Kredittilsynet om dispensasjon for dette. Slik dispensasjon kan gis i særlige tilfeller. For å unngå en uthuling av regelverket har Kredittilsynet varslet en streng dispensasjonspraksis.

Regnskapsførerloven med forskrifter må følges av alle som i næring påtar seg å føre regnskap for andre. Det gjelder også attføringsbedrifter, som i så fall må ha autorisasjon av Kredittilsynet og oppfylle kravene til daglig leder og øvrige krav.

Attføringsbedrifter som ikke fører regnskap for andre, kan drive opplæring innen regnskapsførervirksomhet som en del av sin virksomhet uten å måtte ha en daglig leder som er autorisert regnskapsfører.

Kredittilsynet tilskrev ved brev 20. februar i år samtlige autoriserte regnskapsførerselskap som ikke oppfylte kravet om autorisert regnskapsfører som daglig leder. Disse selskapene fikk frist til 30. juni 2007 for å oppfylle kravet. Kredittilsynet har opplyst at de i den forbindelse i begynnelsen av mars mottok en søknad fra en stor attføringsbedrift om dispensasjon fra kravet om at daglig leder skal være autorisert regnskapsfører. Denne søknaden er fremdeles under behandling i Kredittilsynet.

Hans Frode Kielland Asmyhr hadde her overtatt presidentplassen.

Svein Flåtten (H) [11:28:02]: Jeg er litt skuffet over at finansministeren ikke kan gå lenger i å si at attføringsbedrifter er særlige tilfeller i forhold til det vi behandlet da vi hadde regnskapsloven oppe i finanskomiteen.

Det har tidligere i spørretimen her i dag vært veldig mye snakk om tilgang på arbeidskraft og det å kvalifisere dem som står utenfor. Dette med regnskapsarbeid er særlig viktig. Jeg vil da spørre finansministeren, når hun sier at søknaden fortsatt er til behandling: Betyr det at man vil se spesielt på den søknaden som hun henviste til – som antakelig er fra selskapet Norservice, som er et veldig stort selskap i Trondheim – i forhold til det brevet som Kredittilsynet har sendt ut, om at dette gjelder alle, uten unntak?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:29:06]: Nå skal ikke jeg forskuttere det som er Kredittilsynets behandling av denne saken. Men jeg har bare lyst til å minne om det jeg var innom i mitt svar. For det første var denne lovendringen enstemmig i Stortinget. Den skjedde på bakgrunn av at de erfaringene vi hadde, og de erfaringene som Kredittilsynet hadde fra tilsynsarbeidet, viste at det var nødvendig å heve terskelen. Det betyr jo at i utgangspunktet er det slik at hvis attføringsbedrifter skal utføre regnskapstjenester for andre, må det stilles de samme kravene til dem når det gjelder faglig kvalitet, som til andre regnskapsførere.

Men det fins jo noen muligheter for tilpasning for attføringsbedrifter til dette kravet. Det vil være slik at hvis de skal ta oppdrag fra andre og drive regnskapsføringstjenester for dem, så kan man jo også vurdere om det er aktuelt å skille ut den virksomheten i eget selskap. Opplæring kan man uansett drive, og det er jo viktig. Dette er et område der det er viktig å drive attføring. Vi trenger denne typen arbeidskraft, og det må vi balansere opp mot hensynet til det tilsynsarbeidet som også er enormt viktig for å sette en høy standard på området.

Svein Flåtten (H) [11:30:31]: Jeg er glad for at vi er enige om at dette er et viktig område for opplæring.

Når det gjelder enigheten i Stortinget da loven ble gjennomført, så er det klart at hensynet gikk på skatteunndragelse og den typen ting som finansministeren har gjort rede for, men dette med attføringsbedrifter, kvalifisering for arbeid, var jo ikke noe tema. Hvis dette hadde vært brakt inn den gangen, er jeg nokså sikker på at Stortinget ville formulert loven på en slik måte at Kredittilsynets forskrifter senere ville ha måttet ta høyde for det. Derfor velger jeg å tolke finansministerens svar i dag slik at de nødvendige dispensasjoner vil bli gitt.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:31:19]: Representanten Flåtten kan ikke tolke meg noe som helst slags sted. Denne søknaden er til behandling i Kredittilsynet, og jeg avventer hva de kommer med og hvilken konklusjon de trekker av det. Men jeg vil jo tro at representanten Flåtten er enig med meg i at vi må klare å balansere to hensyn. Det ene er kravet til det tilsynsarbeidet som er veldig viktig i forhold til hva slags standard vi snakker om, i forhold til skattesystemet og alt dette, samtidig som vi klarer å få til en god kapasitet når det gjelder attføringsarbeid, f.eks. revisorer. De hensynene må vi klare å balansere opp mot hverandre, og det er det vi skal gjøre når vi håndterer disse sakene.

: