Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2007 kl. 10
President: Thorbjørn Jagland
Spørsmål 3
Peter Skovholt Gitmark (H) [11:30:42]: Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:
«Reorganisering av skatteetaten har medført en rekke forslag til endringer i ligningsloven. Forenklet vedtaksform, noe som i realiteten er kun vedtak uten begrunnelse, gjøres langt mer utbredt.
Mener statsråden at det er i tråd med god service og åpenhet i forvaltningen at vedtak gjort av skattekontoret ikke skal begrunnes?»
Statsråd Kristin Halvorsen [11:31:19]: Det arbeides hele tiden med å utvikle tiltak som gjør skattyternes kontakt med skatteetaten enklere og mer brukervennlig, og etatens arbeid mer effektivt. Reglene om forenklet vedtaksform er et slikt tiltak.
Reglene om forenklet vedtaksform ble innført i 2004 og har hittil vært begrenset til å gjelde ved de særskilte reglene om ligning av næringsdrivende. Hensynene bak disse reglene var i hovedsak å utnytte ressursene på ligningskontorene på en mer effektiv og rasjonell måte og å øke kvaliteten på ligningen for næringsdrivende. I forbindelse med omorganiseringen av skatteetaten ble reglene utvidet til også å gjelde alle skattytere. Utvidelsen har sammenheng med de øvrige endringene i klage- og nemndsystemet.
Den forenklede vedtaksformen innebærer et unntak fra den generelle regelen om at vedtak om endring av ligning skal begrunnes. Den kan bare benyttes når skattyter ikke har kommet med innsigelser til varsel om endring eller når skattyters klage fullt ut tas til følge.
Når ligningsmyndighetene tar en sak opp til endring på annen måte enn etter klage fra skattyter, skal skattyteren varsles. Varselet skal angi de endringer ligningskontoret ønsker å foreta, og begrunnelsen for dette. Dersom skattyteren ikke har innsigelser til varselet om endring, kan ligningsmyndighetene bruke den forenklede vedtaksformen. I disse tilfellene er det ikke nødvendig med begrunnelse, fordi begrunnelsen allerede er gitt i varselet som skattyter ikke har hatt innsigelser til.
Ligningsmyndighetene kan også benytte den forenklede vedtaksformen i endringssak etter klage fra skattyteren. Forutsetningen er at skattyterens klage fullt ut tas til følge. Heller ikke i disse tilfellene vil det være behov for at ligningsmyndighetene begrunner vedtaket.
Når skattyters klage ikke tas til følge, eller når skattyter har innsigelser til varsel om endring, skal ligningsmyndighetene fatte begrunnet vedtak.
Når ligningsmyndighetene bruker forenklet vedtaksform, vil skattyter alltid bli lignet i samsvar med klagen eller varselet. Skattyter vil likevel ha adgang til å påklage ligningsmyndighetenes endringsvedtak. Slik klage behandles i dag av overligningsnemnda, og vil bli behandlet av skatteklagenemnda når de nye reglene trer i kraft. Vedtak fattet av disse nemndene vil alltid være begrunnet.
Etter min mening er reglene om forenklet vedtaksform i tråd med ønsket om god service og åpenhet i forvaltningen. Skattyter får den samme informasjon om grunnlaget for endringen av ligningen som når det fattes et begrunnet vedtak. I tillegg kan endringene gjennomføres raskere, noe som ofte øker skattyters forutberegnelighet.
Peter Skovholt Gitmark (H) [11:34:15]: Jeg takker statsråden for svaret.
Det har kommet flere tilbakemeldinger, bl.a. fra en som karakteriserer seg som menig likningsfunksjonær. Jeg har fått følgende mail fra vedkommende:
«Å skrive et slikt kort og informativt vedtak tar åpenbart ikke lang tid. Likevel har noen tydeligvis fått det for seg at det er en veldig ressurskrevende handling. Etter mitt skjønn burde det være en åpenbar servicehandling for ethvert forvaltningsorgan at en bekrefter å ha mottatt en henvendelse fra publikum, og hva resultatet blir – uansett om det er snakk om fullt medhold eller ikke.»
For Høyre, og jeg vil tro også for finansministeren, er det om å gjøre å ha en offentlig forvaltning som er så serviceinnstilt som overhodet mulig, som gir best mulig resultater ut fra de spørsmål som kommer, og ikke minst så korrekte resultater som overhodet mulig.
Hvis enkelte likningsfunksjonærer mener det er på sin plass med en begrunnelse, burde man da, slik finansministeren ser det, ha mulighet til også å komme med en ekstra tilleggskommentar, selv om man i utgangspunktet er pliktig til å bruke såkalt forenklet vedtaksform?
Statsråd Kristin Halvorsen [11:35:37]: Vi er i en situasjon der skattemyndighetene er blant de offentlige etater som får best skussmål av forbrukerne og skattyterne. Det er veldig gledelig. Det betyr at de har lagt seg enormt i selen for å være i front når det gjelder forenklinger, når det gjelder muligheter for elektronisk å melde tilbake på selvangivelsen, sende SMS osv. Vi gjør mange forbedringer i den retning. Det er selvfølgelig også for å ha en effektiv behandling av sakene.
Jeg har ikke oppfattet at det har vært en storm av innsigelser fra ligningsfunksjonærer når det gjelder den måten vi behandler dette på. Jeg har også oppfattet at den informasjonen som skattyterne får, er tilstrekkelig. Hvis det er mange henvendelser angående dette, kan vi gjerne foreta en undersøkelse. Men jeg synes kanskje ikke vi skal gjennomføre store endringer i dagens praksis fordi representanten Skovholt Gitmark har fått en mail.
Peter Skovholt Gitmark (H) [11:36:45]: Jeg er tilfreds med svaret. Jeg vil overbringe statsråden den nødvendige informasjon, slik at hun kan se på det videre.
Statsråd Kristin Halvorsen [11:36:53]: Da sier vi det!