Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2007 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Arne Sortevik (FrP) [11:51:26]: Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Det ligger flere klager til behandling hos ESA vedrørende norske bompengefinansierte samferdselsprosjekt. Klagene gjelder brudd på EUs bestemmelser om bompenger, spesielt forhåndsinnkreving, krav om at betaler skal ha direkte nytte, samt mulige omkjøringsmuligheter. Flere klager er varslet, også for prosjekter som er på vei frem til behandling i Samferdselsdepartementet og i Stortinget.

Hvilken strategi har statsråden dersom slike klager får medhold i ESA og EFTA-domstolen?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:52:11]: Samferdselsdepartementet er varsla om i alt seks klager til ESA som gjeld norske bompengeordningar. Spørsmåla er stort sett knytte til forholdet mellom nytte og betaling, men med noko ulik vinkling i dei einskilde sakene. Eg har ingen grunn til å tru at innkrevjing på førehand, slik me praktiserer det i Noreg, er problematisk i høve til EØS-avtala, sidan ESA aldri har bede oss om å svare for dette.

Lat meg understreke at EFTA-domstolen så langt ikkje har prøvd ei einaste sak om bompengar. Departementet har svara ESA på alle spørsmåla me har fått til no. Norske styresmakter meiner at dei sakene der det er klaga til ESA, ikkje er i strid med gjeldande direktiv. Eg finn det ikkje rett å gå inn på ein hypotetisk diskusjon om mogeleg strategi dersom klagarane skulle få medhald.

Arne Sortevik (FrP) [11:53:12]: Takk for svaret. Det er riktig at få, om noen, har klaget til ESA før når det gjelder bompenger. Men grunnen til at det nå foreligger seks klager, og er varslet flere, er at omfanget av bompengebruken har økt dramatisk i Norge, og faktisk spesielt under denne regjeringen. Det er også slik at ingen av disse bompengefinansierte prosjektene har vært lagt frem til folkeavstemning, slik at det er en direkte kanal fra innbyggerinitiativ som klagerne bruker. Jeg går ut fra at statsråden også er åpen for at innbyggerne kan bruke den type kanaler. Men oppfølgingsspørsmålet er: Dersom klagerne og innbyggerne får rett, vil da staten bidra mer til de prosjektene som ikke får lov til å bruke forhåndsinnkreving, og som ikke får lov til å kreve betaling fra trafikanter som ikke bruker prosjektet man blir pålagt å betale for?

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:54:15]: Me er i ein prosess der me svarar på spørsmål frå ESA. Om det vert rettssak på nokre av desse sakene, veit me ingenting om i dag. Å gå inn på kva for strategi me skal velje dersom ESA vil gå til rettssak, og dersom Noreg skulle tape, vert svært mykje dersom, om og men. Eg meiner at dette ikkje er tida for å gå inn på den typen diskusjonar. Me har eit klart standpunkt frå norske styresmakter i desse sakene. Det betyr at vi køyrer eitt løp, og så får me, dersom det skulle vise seg ikkje å rekke, ta ein diskusjon om kva dei alternative strategiane skal vere. Eg vel å køyre i ei retning og ikkje bruke mykje tid og krefter på dei alternative strategiane i dag, så lenge me ikkje veit om det vert noko meir enn hypotetiske spørsmål.

Arne Sortevik (FrP) [11:55:11]: Igjen takk for svaret. Det er viktig og nyttig å lytte, og kanskje spesielt til det man har sagt selv før. Det er slik at partiene som tillater og oppmuntrer til bruk av bompengefinansiering, også har satt noen rimelighetskrav i forhold til bruk av en slik ordning, og de rimelighetskravene er jo noen av de samme rimelighetskravene som ESA nå etterprøver, og som EU har nedfelt, nemlig at man innskjerper retningslinjene for nytteprinsippet. Det sa flertallet i Stortinget da NTP 2006-2015 ble behandlet, og flertallet sa også at «etterskuddsinnkreving skal være hovedregelen». Men i praksis er det ikke blitt slik, slik at oppfølgingsspørsmålet blir da: Vil denne regjeringen i større grad etterleve de retningslinjer som også sittende regjeringspartier var med på å understreke bør være retningslinjer, da NTP 2006-2015 ble behandlet?

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:56:15]: Så langt som eg har kunna erfare, har me same praksis på dette som førre regjering hadde, og som har vore innarbeidd. Eg har lova Stortinget at me skal kome tilbake med ein gjennomgang av retningslinjene for bompengefinansiering, og det arbeidet held ein på med, så det skal me då kome tilbake til.

Verken statsråden eller andre i det sentrale politiske apparatet initierer og oppmuntrar bompengeprosjekt, slik ein kunne få inntrykk av at representanten Sortevik hevda. Desse prosjekta vert både initierte og vedtekne lokalt og regionalt før dei går gjennom Vegdirektoratet og inn til departement og regjering til avgjerd, før Stortinget får dei – eventuelt, dersom dei passerer regjeringa. Så me har eit system på dette som eg meiner både er lokaldemokratisk forsvarleg og på andre område forsvarleg. Men me skal drøfte retningslinjene, og det skal sjølvsagt òg Sortevik få anledning til å vere med på ein diskusjon om.

: