Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 2007 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 8
Gunnar Gundersen (H) [12:21:56]: Jeg får vel benytte anledningen til å ønske både presidenten og kunnskapsministeren et godt nytt år, og har gleden av å stille følgende spørsmål:
«Gode lærlingopplegg og sterke lærlingordninger vil sikre ungdom gode overganger inn i arbeidslivet. Norwegian er et godt eksempel på en bedrift som har gått aktivt inn for å skape et godt og bredt lærlingtilbud. Motstanden mot Norwegian, som har laget et solid og godt opplegg, er underlig sett i lys av at utdanningssystemet totalt sett sliter med å finne fram til nok lærlingplasser.
Med bakgrunn i statsrådens uttalelser i denne saken, mener han at hele lærlingordningen må endres?»
Statsråd Øystein Djupedal [12:22:36]: La meg også benytte anledningen til å gratulere representanten Gundersen med et fredfylt nytt år, og håper at det blir bra for ham og hans familie.
Vi har hatt en positiv utvikling i antallet lærekontrakter. Men det er riktig, som representanten Gundersen nevner, at det på en del fagområder er behov for flere læreplasser. Blant annet gjelder dette reiseservicefaget, hvor det er underskudd av læreplasser i forhold til antall søkere. Det er derfor positivt at Norwegian ønsker å rekruttere lærlinger og utdanne fagarbeidere i dette faget.
Jeg har registrert presseoppslagene om inntaket av lærlinger i Norwegian. Det er som kjent fylkeskommunen og yrkesopplæringsnemnda som godkjenner lærebedrifter og lærekontrakter, og fører tilsyn med at lærlingene får den opplæring de har krav på. Den konkrete saken stortingsrepresentanten viser til, er under behandling i Yrkesopplæringsnemnda i Akershus, og jeg ser derfor ingen grunn til eller anledning til å foreta en ytterligere vurdering av denne saken på det nåværende tidspunkt.
Det er ca. 11 500 lærebedrifter i Norge, og tilbakemeldingene jeg får, viser at lærlingordningen fungerer godt. Dersom behandlingen av saken i yrkesopplæringsnemnda skulle vise at det er generelle mangler i regelverket rundt lærlingordningen som er til hinder for rekruttering eller gode forhold rundt lærlingen, må vi selvfølgelig se nærmere på dette. Da vil vi selvsagt behandle dette i samarbeid med Samarbeidsrådet for yrkesopplæring og på bakgrunn av de faglige råd for de ulike yrkesfaglige utdanningsprogrammene.
Gunnar Gundersen (H) [12:23:59]: Jeg fikk vel omtrent det svaret jeg hadde forventet.
Noe av spørsmålet er å bringe fokus mot den store utfordringen vi har med å skaffe både nok plasser og plasser av tilfredsstillende kvalitet for lærlinger. Jeg tror mye av koden rundt frafallsproblematikken bl.a. på videregående ligger i å finne gode lærlingplasser.
Jeg registrerte også at kunnskapsministeren var på Færder videregående skole i Tønsberg, en skole som tydeligvis hadde knekt i hvert fall deler av koden og hadde mange tilfredse elever. Men her ser vi at det er ut mot arbeidslivet, både det offentlige og det private, at man er nødt til å knekke koden. Norwegian er en bedrift som har gått helhjertet inn for å prøve å skape et godt lærlingtilbud. Da vil jeg spørre kunnskapsministeren om han synes den måten saken er blitt framstilt på, og måten Norwegian har blitt møtt på, er en konstruktiv måte i forhold til å bygge en god lærlingordning.
Statsråd Øystein Djupedal [12:25:06]: Som jeg sa i mitt første svar, skal jeg avstå fra å kommentere en sak som er til behandling i et annet organ, som er gitt denne fullmakten. Men på det generelle plan vil jeg si at vi har en god lærlingordning i Norge. Jeg har et veldig godt og nært samarbeid med Samarbeidsrådet for yrkesopplæring. Vi har et veldig godt samarbeid både med arbeidsgiver og arbeidstaker gjennom dette rådet. Jeg personlig tok initiativet til en dugnad for lærlingordningen i august i år, der partene møttes på mitt kontor. Det har vist seg å ha positiv effekt. I tillegg har Regjeringen selv nå for første gang sendt ut brev til alle våre underliggende etater med et pålegg om å ta inn lærlinger. Staten og det offentlige har i mange henseender ikke vært best, og det finnes mange spennende fag innenfor yrkesopplæringen som det offentlige i større grad bør benytte seg av. Jeg har god tro på at de tiltakene som er gjort fra min side, vil bidra til at flere ungdommer kommer seg ut i lære. Jeg kan bekrefte det Gundersen sier, at det å gå i lære og det å få en lærlingjobb og senere en fagarbeiderstatus er en veldig viktig bit for samfunnet vårt.
Gunnar Gundersen (H) [12:26:14]: Jeg har hatt flere møter med Norwegian selv. Og jeg har faktisk en liten bedrift selv som er godkjent som lærlingbedrift. Jeg tror ikke mange bedrifter har gått så aktivt inn for å skape et godt produkt og vært i en så aktiv dialog med det offentlige som Norwegian. Jeg tror heller ikke at kanskje alt er gjort riktig, det er det vel ingen som tror. Men poenget er at her har man hatt en aktiv dialog for å prøve å skape et godt produkt hele tiden, og så blir en sånn bedrift møtt med ganske massiv kritikk av en eller annen grunn. Da er det noen holdninger som bør bearbeides. For det er klart at det at vi har mangel på lærlingplasser, neppe skyldes at bedriftene synes at ordningen er altfor god i utgangspunktet. Så det gjelder å ha en god dialog om hvordan man får tilrettelagt dette. Sånn jeg leser kunnskapsministeren, vil han også bidra til at den type holdninger som her er framvist, ikke vil ødelegge for konstruktive dialoger framover.
Statsråd Øystein Djupedal [12:27:18]: Som jeg har sagt, er det altså Yrkesopplæringsnemnda i Akershus som behandler denne saken. Men det er ikke vanskelig å forstå at det er satt spørsmålstegn rundt dette. Det er mange sider av denne saken som det med rette er stilt spørsmål ved, og derfor er det også bemyndiget til yrkesopplæringsnemnda, selvfølgelig i dialog med Norwegian og andre, å finne svarene på de spørsmålene som er reist i den offentlige debatten.
Jeg oppfatter ikke at denne saken dreier seg om lærlingordningen som sådan, fordi lærlingordningen som sådan er en veldig god ordning. Det betyr at vi i vår regjering gjør det vi kan for at flere ungdommer skal ha muligheten til å komme seg ut i lære. Det er en veldig god ting – det å få en yrkesutdanning er en veldig viktig bit for den enkelte og for vårt samfunn. Problematikken rundt frafall, som også representanten nevnte, har vi lagt fram for Stortinget i den stortingsmeldingen som kom like før jul, som jeg ser fram til en omfattende og grundig behandling av her i Stortinget.