Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 2007 kl. 10
President: Carl I. Hagen
Spørsmål 13
Vera Lysklætt (V) [12:52:41]: Først: godt nytt år til alle sammen.
Jeg vil stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren – det er en oppfølging av et spørsmål jeg hadde i spørretimen i november:
«Styret i Helse Finnmark vedtok 12. desember i fjor å slå sammen rehabiliteringsavdeling for slagrammede med medisinsk avdeling i Kirkenes. En spesialutrustet avdeling for 6 pasienter blir nå stående ubrukt. 8 terapeut- og fagstillinger fjernes. Det er ingen ledig kapasitet i Helse Nord eller i Norge for øvrig.
Mener statsråden at Helse Finnmark/Helse Nord gjennom sitt vedtak sikrer rehabilitering til alle som trenger det i Finnmark?»
Statsråd Sylvia Brustad [12:53:25]: Jeg vil også ønske godt nytt år.
Rehabilitering og opptrening er et prioritert område for Regjeringa. I Soria Moria-erklæringa vil vi sikre rehabilitering og opptrening til alle som trenger det. Området var prioritert i bestillerdokumentet til de regionale helseforetakene i 2006. Denne prioriteringa er bekreftet i oppdragsdokumentet, som det nå heter, som sendes ut til de regionale helseforetakene i inneværende år også. Dette gir rammen for hvordan Helse Nord og Helse Finnmark skal arbeide med rehabilitering og habilitering.
Helse Nord har orientert meg om saken som tas opp i spørsmålet. Utgangspunktet er, slik jeg forstår det, at pasienttilbudet i avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering innlemmes i medisinsk avdeling, og at dette er en omorganisering. Denne omorganiseringa skal ifølge Helse Nord ikke føre til nedlegging av rehabiliteringstilbudet. I brev til Helse Finnmark av 2. januar 2007 har Helse Nord bedt Helse Finnmark om å vurdere å sette inn en egen faglig ledelse med en egen avdelingsoverlege. Terapeutstillinger og øvrige faglige stillinger skal underlegges denne ledelsen.
Jeg forutsetter at rehabiliteringstilbudet både til slagpasienter og til andre pasientgrupper blir organisert på en hensiktsmessig måte, slik at de som trenger hjelp, faktisk får det. De som trenger tilbud om rehabilitering, skal få det, og ressursene skal utnyttes slik at rehabiliteringstilbudet har tilstrekkelig med kompetent personale og nødvendig medisinsk utstyr. Jeg understreker derfor at Helse Nord skal ha et sørge for-ansvar for pasienter som trenger rehabilitering.
Jeg kan også orientere representanten om at Regjeringa nå jobber med en egen sak om rehabilitering. Det gjelder hele landet, og formålet er at vi skal få bedre og mer rehabilitering og ikke dårligere og mindre.
Vera Lysklætt (V) [12:55:23]: Jeg vil takke for svaret.
Jeg har et oppfølgingsspørsmål: Det har i flere tiår vært en løpende utfordring å sikre de to lokalsykehusene i Finnmark nødvendig kompetanse, slik at befolkningen i landets største fylke skal kunne ha et relevant helsetilbud i hjemfylket. Det fagmiljøet vi har i dag, er lite og svært sårbart, og selv en liten desimering av dette vil sette tilbudet tilbake standardmessig. Det vil ta svært langt tid å bygge det opp igjen. Samtidig som Helse Finnmark skal foreta betydelige nedskjæringer, opplever vi store utskiftninger i ledelsen, parallelt med at en rekke fagfolk i nøkkelstillinger, spesielt ved Kirkenes sykehus, nå signaliserer at de vurderer sitt ansettelsesforhold. Det foreligger allerede oppsigelser.
Hvordan ser statsråden på muligheten for Helse Finnmark til å rekruttere og stabilisere fagpersonell innen f.eks. rehabilitering når den eneste avdelingen vi har i fylket i dag for slagpasienter, i prinsippet er vedtatt nedlagt? Dette er i tillegg et av de mest vellykkede prosjektene i foretaket som møysommelig har blitt bygd opp over ti år.
Statsråd Sylvia Brustad [12:56:31]: Etter den orienteringa jeg har fått fra Helse Nord, er det ikke snakk om nedleggelse, men om en omorganisering og innlemmelse i en annen avdeling. Man jobber nå med å få en egen avdelingsoverlege og selvfølgelig med å få inn kompetent personell eller bruke dem som var på den andre avdelingen, til denne viktige jobben.
Det som er poenget her, er at Helse Nord – og derved Helse Finnmark – har et ansvar for å sikre at også innbyggerne i Finnmark får tilbud om rehabilitering. Det er det som er det viktigste for meg. På hvilken måte de velger å organisere dette tilbudet, er Helse Finnmarks og Helse Nords ansvar. Jeg har bare understreket overfor Helse Nord at de skal ha et sørge for-ansvar for alle som trenger rehabilitering. De må sørge for at så skjer.
Vera Lysklætt (V) [12:57:29]: Jeg vil takke for det svaret også.
Mitt siste spørsmål er: Det er nå et samlet fylke som er bekymret for hvilke følger de nylig vedtatte nedskjæringene innen Helse Finnmark vil medføre. Fylkesmannen i Finnmark vurderer også situasjonen som svært bekymringsfull sett i forhold til befolkningens krav på tjenestetilbud etter spesialisthelsetjenesteloven, og har henvendt seg til statsråden. Vi har et ønske om å opprettholde bosettingen i hele landet, men vi opplever i dag stor fraflytting fra fylket, hvor manglende tjenestetilbud er en viktig årsak til dette. I lys av Regjeringens bebudede satsing på nordområdene framstår det derfor som et paradoks at helsetilbudet bygges ned. I en slik situasjon ville vi forventet at det motsatte skulle skje.
Kostnadsanalysen til Helse Finnmark synliggjør at det koster mer å drive en spesialisthelsetjeneste som skal være likeverdig for befolkningen i fylket enn det gjør for en tilsvarende konsentrert befolkning med små avstander, f.eks. i en bydel i Oslo. Vi har svært store avstander innad i fylket, og folk bor veldig spredt. Er statsråden villig til å se på det finansieringssystemet vi har i dag, og eventuelt endre på dette?
Statsråd Sylvia Brustad [12:58:46]: La meg med en gang si at jeg forstår at det er en krevende situasjon i flere deler av landet, også i Finnmark. Så kunne jeg brukt litt tid på å si noe om hvorfor Helse Nord har havnet der de er, for de må også få orden i sine sysaker. Men jeg finner grunn til å presisere at selv om det er krevende, og vi prøver å gjøre noe med det, har den regjeringa som nå sitter, gitt betydelig mer penger til sjukehus enn den regjeringa som partiet til Vera Lysklætt var medlem av for kort tid siden.
Så er jeg opptatt av at pasienter i hele landet selvfølgelig skal sikres nødvendig behandling og få de rettigheter de har etter lovverket.
Når det gjelder inntektsfordeling, har jeg nylig nedsatt et utvalg som skal avgi innstilling til meg i løpet av dette året. Det skal se på mange ting, også på fordelinga i hele landet. En av de tingene de må se nærmere på, er om dette med avstander er godt nok ivaretatt i inntektssystemet. Så det skal vi se på. En annen ting som ikke minst er viktig for Finnmark, er det som dreier seg om lokalsjukehus. Det kommer om det en innstilling i midten av mars, og jeg vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte med forslag til hvordan ting skal følges opp.
Presidenten: Spørsmål 14 er besvart tidligere.