Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag 25. oktober 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Peter Skovholt Gitmark (H) [12:03:59]: «Regjeringen har over lang tid proklamert at Årdal er i krise. Løsningen på dette skulle være flere titalls millioner i offentlig støtte til nyetablering av en dørfabrikk i kommunen. Nå viser det seg at det ikke er arbeidsledige nok til å fylle den nye fabrikken med arbeidskraft.

Synes statsråden det er fornuftig politikk å gi konkurransevridende næringsstøtte til en dørfabrikk i en kommune tilnærmet uten arbeidsledighet når denne kan utkonkurrere andre dørfabrikker i andre kommuner med langt høyere arbeidsledighet?»

Statsråd Dag Terje Andersen [12:04:34]: Det går bra i Årdal. Vi lykkes med omstillingsarbeidet. De som blir overtallige når Hydro nedbemanner, ser ut til å finne seg nytt arbeid. Det synes jeg vi skal være glade for alle sammen.

Det er politisk enighet om at det er viktig å støtte opp om den nødvendige omstillingen i Årdal. Det har Stortinget sluttet seg til. Det har den nåværende regjering sluttet seg til, og det sluttet den forrige regjeringen seg til.

De offentlige omstillingsmidlene har vært utløsende for at det nå er mye aktivitet i Årdal kommune. Det har bidratt til å skape optimisme i bygda, og til at flere bedrifter nå tør å satse i kommunen. Og det er nettopp slik det skal være. De offentlige midlene skal bidra til å utløse privat kapital.

Dørfabrikken Dooria søkte om midler fra Innovasjon Norge på helt ordinær måte. Det er noe alle bedrifter har anledning til. Alle bedrifter har krav på å bli vurdert opp mot regelverket og retningslinjene for støtteordningene. Dooria er i så måte ikke særbehandlet av Innovasjon Norge. Stortinget foretok en grundig gjennomgang av saksbehandlingen i juni i år.

All støtte til enkeltbedrifter setter den bedriften bedre i stand til å konkurrere. Derfor er statsstøtte i utgangspunktet forbudt gjennom EØS-avtalen. EØS-regelverket åpner likevel for at det kan gis støtte i enkelte tilfeller. Disse unntakene er nøye regulert. Ordningene under Innovasjon Norge er utformet i tråd med EØS-regelverket. Det gjelder også de ordningene som Dooria har fått støtte fra.

Peter Skovholt Gitmark (H) [12:06:18]: Jeg står igjen med to spørsmål til statsråden. Det første er: Er et samfunn, lik det man ser i Årdal, i krise dersom det anslagsvis er tolv arbeidsledige og arbeidsimport? Jeg tror dagens situasjon skulle tilsi at man nå revurderer en del av den støtten som er lovet, men ennå ikke utbetalt.

Spørsmål nr. 2, som jeg ønsker svar på av statsråden, er: Er det en god idé, sett i ettertid, å bruke anslagsvis 70 millioner offentlige kroner på å nå det som i dag viser seg å være tolv arbeidsledige, hvorav et fåtall faktisk vil få jobb i den nye dørfabrikken?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:07:00]: Det er mulig at det er noe som representanten Skovholt Gitmark ikke har fått med seg, og det er at nedbemanningen i Hydro i hovedsak ligger framfor oss. Det er 134 til som kommer til å miste arbeidet. Det er derfor det var omstillingsbehov i Årdal. Det er bakgrunnen for at staten har stilt opp, at Hydro har stilt opp, og at fylket har stilt opp. Det omstillingsbehovet var og er helt reelt. Det ser da ut til at en klarer å få til den omstillingen på en slik måte at det ikke blir krise, noe som ikke Regjeringen har påstått at det er. Men både den forrige og den nåværende regjering påstod at det var behov for omstillingshjelp. Når det nå gir gode resultater, kan jeg ikke skjønne annet enn at det må gå an å glede seg over det.

Når det gjelder de vurderinger knyttet til bevilgningen som Innovasjon Norge har gjort, og for så vidt også de som SIVA har gjort, men særlig Innovasjon Norge, i forhold til høringene, så er det vurderinger som er blitt gått grundig gjennom av Stortinget, og alt er i sin skjønneste orden. Resultatene blir bra. Dette syns jeg vi skal glede oss over.

Peter Skovholt Gitmark (H) [12:08:11]: Jeg syns det er grunn til å glede seg over alle kommunene som klarer å få arbeidsledigheten ned og holde en lav arbeidsledighet. Det det ikke er grunn til å glede seg over, er overdreven bruk av skattebetalerpenger på å starte nye bedrifter som vil utkonkurrere andre.

Er virkelig statsråden komfortabel med at det brukes offentlige midler på en bedrift i én del av landet som ifølge bransjen selv kommer til å utkonkurrere andre bedrifter i en annen del av landet som har betydelig høyere arbeidsledighet? Det er det reelle spørsmålet her. Når man har en krise i Årdal nå, så er det ikke på grunn av antall arbeidsledige, men det er på grunn av mangel på arbeidskraft. For starter man opp en dørfabrikk, så er man avhengig av å ha kompetent arbeidskraft. Den kompetente arbeidskraften til å fylle de første 60 arbeidsplassene som Dooria trenger i sin bedrift, finnes pr. i dag ikke i Årdal.

Statsråd Dag Terje Andersen [12:09:08]: Det er altså slik at vurderingene knyttet til bevilgningene er gjort av Innovasjon Norge. Det har Stortinget hatt en egen høring om, en høring som avklarte at her var alt i orden. Så den type omkamp fra representanten Skovholt Gitmark om vurderingene på det tidspunktet er det ikke noen grunn for meg til å gå inn i.

Når det gjelder spørsmålet om å utkonkurrere andre, var det temaet også belyst i den sammenhengen. Men det som jo er en kjent realitet, er at Dooria som bedrift ville etablere seg med den type bedrift i Norden, og uansett være en konkurrent på det nordiske markedet. At de da valgte Årdal som et lokaliseringssted, med den gode kompetanse som Årdal har på industriarbeidskraft, var deres vurdering. Det var Innovasjon Norge som vurderte å støtte dem. Men det er ikke slik at den konkurransen ikke ville vært til stede hvis det ikke hadde vært brukt omstillingsmidler i Årdal. Den konkurransen ville bare ha kommet fra et annet sted. For øvrig er det slik at alle bedrifter i Lyngdal og i andre kommuner i Norge har anledning til å søke Innovasjon Norge om støtte, og vil bli underlagt en like ryddig og objektiv vurdering som det Dooria har fått i Årdal. De får den støtten de har krav på, hvis betingelsene er til stede.

: